İstavrit Çaparisi için fırdöndülü klip + kurşun ile ilgili yardım isteği

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında kerempek tarafından paylaşıldı.

1. kerempek

kerempek kerem

Merhaba arkadaşlar,

Bugün balık tutamayacağımı tahmin ede ede balığa gittim. Tabii ki tutamadım. Bir tek ben değil kimse tutamıyordu.

Fakat bugün kurşun'u da çaparinin altına koyduğum fırdöndülü klipse bağladığım için çaparim iki fırdöndülü klipsin arasında kaldı ve fır fır döndü :) Onlar fır döndükçe köstekler bedene dolanıyordu.Belki daha önceden tek fırdöndülü klips ile de böyleydi tam bilmiyorum. Ya da acaba daha önceden fırdöndüsüz klips mi kullanıyordum onu da hatırlayamıyorum.

Kafam çok karışık yardım edin lütfen ..

Şimdi bu fırdöndüleri nasıl takmam lazım.

Bir de kurşunun üstüne kalın bir ip bağlıyorlar takılmaması için bu ip yerine fırdöndülü klips kullanabileceğimi söyleyenler oldu doğru mu ?

Teşekkürler.

2. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Sevgili Kerem,
    Çaparinin altına kurşunu fırdöndü ile bağlamak her zaman avantajdır, zira böylece dönen sadece kurşun olur takımın sabit kalır.. kurşunu fırdöndü olmadan takarsan sadece ana misinadaki klipssli fırdöndü dönüş görevini yaptıracak ve bu yeterli olmayacak, büyük ihtimalle de alttan kurşunun takımla birlikte dönmesi sonucu takımın biraz gam yapacaktır.. kurşunu direk klipsli fırdöndü ile takabileceğin gibi hem ip hem de klipsli fırdöndü kullanabilirsin.. ben kurşunu takarken hem ip hem fırdöndü kullanıyorum..

3. kerempek

kerempek kerem

berkan abi çok teşekkür ederim. bir iki şey daha soracağım. O ip tam olarak ne yapıyor da takılmamasını sağlıyor.

Bir de şimdi ben;

1- makinadan gelen misinayi klipsli fırdöndüye fırdöndü düğümü ile bağlıyorum 2- sonra bu klipsli fırdöndünün klipsine çaparinin kasagözünü takıyorum.
    3- Çaparinin En alttında bir kasa gözü daha var. Bunu normalde kurşunun deliğinden geçirip sonra da kurşunun üzerinden atlatıp bağlıyordum.Klipsli fırdöndü gelince ne yapmam gerekiyor ?
    4- İp + Klipsli fırdöndü gelince ne yapmam gerekiyor ? (İpim olmayabilir o yüzden 3'üncü adımdaki sorumda çok önemli)

Teşekkürler desteğiniz için.

4. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    1 ve 2 doğru..
    3- klipsli fırdöndünün klipsini kurşunun deliğine takıp, kasa misinasını tıpkı kurşunun deliğine takar gibi fırdöndünün deliğine takıyorsun.. yani önce fırdöndüyü deliğinden tıpkı kurşunu takar gibi kasaya tak, aşağıda kalan fırdöndü klipsini de açıp kurşunun deliğine takıp klipsi kapat hepsi bu.. (tabi kurşuna takacağın klipsli fırdöndünün biraz büyük olması gerekiyor, minik olanları takmakta zorlanırsın hatta takamazsın)..
    4- ipi tıpkı kasaya takar gibi kurşuna tak, kasayı da aynı yöntemle ipe tak..
    Bu arada ipli ipsiz ne ayrımı var demişsin, bence hiçbir ayrımı yok, benimki tamamen bir alışkanlık :) yani ip takılmayı engeller diye bişey yok :thumb:

5. kerempek

kerempek kerem

Berkan Abi,

Teşekkür ederim anladım.

izninle bir tespit de bulunmak istiyorum. Bugüne kadar hep oltacılardan kurşun aldığım için ipli geliyordu. Günde 50 kere atıyordum en fazla 1 kere dipe takılıyordu. Şimdi ipsiz deniyorum 50 tanede 5 kez dipe takılıyor. Bir işe yarıyor o ip takılmasını engelliyor ama nasıl yapıyor anlamadım.

Heralde o ip kalın diye kayaların arasına girmesini engelliyor kurşunun :)

6. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Dibe neresinden takıldığı önemli Kerem.. kurşuna ekleyeceğin ip, takımdaki en son köstek (iğne) ile kurşun arasındaki mesafeyi uzatıyor, böylece takımın dibe iğneden takılmasını bir nebze engelliyor olabilir.. başka bir nedenden takılmayı engelleyeceğini düşünmüyorum.. ben hep ipli kullanırım ama mesela kanlıca ve rumeli hisarı gibi bazı yerlerde bolca takarım dibe :) istatistik yapmadım ama bölgedeki akıntı ve dip yapısı takılmaya müsait ise ip mip ne kakarsan tak o takım dibe takılır bir şekilde :D
    İpin bir avantajı ta kurşunun kasa misinasını kesmesini engellemek.. malum misina ipe göre daha zayıftır, kurşun misina yerine iple temas ettiğinde ipi kolay kesemez ama misinayı kesebilir ya da çabuk yıpranmasına neden olabilir..

7. kerempek

kerempek kerem

Evet haklısınız. Bu arada bu sabah kanlıcadaydım 1 tane istavrit bile tutan olmadı :) boğazdan balık gitmiş :)

8. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    yukarıdaki yazımın sonuna bir paragraf daha ekledim :)
    kanlıca gibi verimli bir yer bile balık yapmıyorsa balık gerçekten boğazda yok demek ki bu aralar.. ya da oltaya gelmiyor bilemiyorum..
    Bu aralar Galata ve Unkapanı köprülerinden yemli takımlarla istavrit alınabiliyor.. biz boğaz balıkçılarının pek tercih ettikleri yerler olmasa da eli boş dönmek istemeyenlerin bir kez daha düşünmelerini sağlayabilir :)

9. kerempek

kerempek kerem

okudum teşekkürler.Kafam takılan bir şey daha var. Yukarda anlattığınızda çaparinin alt kasagözü klipsin fırdöndü kısmına takılıyor. Bu takımın dönmesine neden olmaz mı ?

10. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    tam tersine, takımın sabit dururken altta kurşunun serbest dönmesini sağlar.. aslında dönen kurşundur, kurşun fırdöndülü olmazsa kurşunla birlikte takım da döner, fırdöndü kurşunla takımı ayırarak kurşunun münferiden altta serbestçe dönmesini sağlar.. zaten orijinal fırdöndülü kurşunların üretilme sebebi de budur :thumb:

11. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Ben uyku moduna geçiyorum, iyi geceler :)

12. kerempek

kerempek kerem

Fırdöndünün alt kısmı dönüyor o zaman sadece di mi ? o da kurşuna bağlı klipse gittiğinden kurşun dönüyor.

Sanırım ben fırdöndü mantığını yeni anlıyorum :)

13. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bir çapariyi en etkili olarak fırdöndü çalıştıırır.
    İki fırdöndü arasında bulunan çapari daha iyi çalışır.

Keşke üşenmeyip çapari iğne sayısının yarısına,tam ortaya bir minik fırdöndü daha takılsa dahada iyi çalışır

14. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Vedat abi inan aynı şeyi diyecektim ağzımdan aldın :) eline sağlık :thumb:

15. yplt

yplt Yalçın POLAT

Favori Kamış:
    .....
    Favori Makine:
    .....
    Kurşunu bağlarken arada ip kullanmak; kurşundan kaynaklanan kopmayı engeller ya da çok azaltır. ipin kullanım maksatlarından biri de budur.

16. kerempek

kerempek kerem

Vedat amcam böyle basit bir konuda bile yardımlarını esirgemediğin için çok çok teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi birisiniz. Ben de balıkçılıkta sizi örnek alacağım.

İzninizle vedat amca bir soru daha sorayım size. Bugün Kanlıca'daydım. Çapari ile herkes istavrit deniyordu ama sonuç yok. Boğazda balık bitmiş...

Ben de bu esnada spor olsun diye devam ettim. Sonuçta bir zevk bir tutku amatör balıkçılık...

Çaparimi çekerken iki fırdöndülü klips olmasına rağmen, yani bir tane yukarıda bir tane de aşağıda fırdöndü olmasına rağmen kösteklerimin bedene çok dolandığını hatta çapariyi çektiğimde kıyıya yakın gözlemediğim de kösteklerin bedene yapışık geldiğini fark ettim.

Böyle bir durumda ne yapmalıyım vedat abi ? Bunu nasıl engellerim. Çaparim Ahmet Abi çaparisiymiş ki o ünlü biri sanırım. Yani kaliteli bir çapari. Ama sanırım ben bir yerlerde hata yapıyorum.

Teşekkür ederim.

17. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Bence çapariyi ters takıyorsun, kurşuna gelen kısmı üstte alıp dene. köstek düğümleri kurşunun nerede olacağına göre atılır. son düğüm kurşun tarafına bakar. Çapariyi nasıl kullanıyorsan tersi şekilde bağlayıp dene!

18. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Bir de kalın bedene çok ince köstek kullanıyorsan kösteklerin bedene çok çabuk dolanması normaldir.. beden köstek kalınlıkları arasında çok fazla fark olmamalı.. mesela 0.10 - 0.30 uyumsuz bir takım olur ve köstekler çabuk dolanır.. takımlarını kendin yapıyorsan gam yapmayan misinaları tercih etmen iyi olur..

19. kerempek

kerempek kerem

Teşekkürler öneriniz için ama doğru bağladımı düşünüyorum çünkü çaparide iki tane kasa gözü düğümü var ve bir tanesi biraz daha büyük. Büyük olan kurşuna bağlanır diye düşünüyorum

Evet bu olabilir bir ihtimal. Şimdi şöyle oluyor takımı sudan çıkarıyorum. Bir bakıyorum kurşun fır fır dönüyor. Takım çok hızlı dönmüyor ama o da yavaşça arada bir dönüyor işte o sırada köstekler kendini kaybedip takıma dolaşmaya başlıyorlar :)

Bu arada bugün kanlıcadaydım sonuç yine herkes için "0" :). O nedenle bol bol at çek yaptım ve takımın suda gidişini izledim. Güzel nokta ise hiç takımı dibe takdırmadım. Bi kere taktırdım onda da kurtardım :)

20. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Üsküdar'dan istavrit almışlar bugün çapariyle.. balık kendini göstermeye başladı :)