SELAMUN ALEYKÜM.İstavrit çaparisi için bir yöntem düşündüm.15 dk dır forumda arıyorum bulamadım.Çaparide beden olarak kullandığımız misina görünmez misinaların 30mm liğinden olsa ince takımdaki gibi verim alırmıyız?Vede ne kadar sağlam olursa olsun kendi şahsım adına konuşuyorum 17-20 mm misana ile 100-125 gram kurşun atarken kopacak diye endişe duyuyorum.Yani iyi atışlar yapamıyorum.Kısacası 20 mm beden kullanacağımıza 30mm görünmez kullansak ne olur?Eğer görünmez misina kullanmak uygunsa hangi marka alayım çapari hazırlarken?
Muhammed, bende eskiden çapari yaparken bu sorunla çok uğraştım. fc misinaların çeker değeri normallere göre daha düşüktür. fc 0,30da kullansan sert bir atışta patlayabilir. ben bu sorunu normal kaliteli bir misina ile çözdüm. ağır kurşun kullandıkça beden ölçüsünü artırırsın ama köstek uzunluğunu da arttırman gerekir. örnek; 0,10/0,24 köstek uzunluğu 13-14cm 0,12/0,26 köstek uzunluğu 16cm 0,12/0,28 köstek uzunluğu 18cm 0,15/0,30 köstek uzunluğu 20cm gibi; tabi köstek uzadıkça bedende uzar!! en rahat ve uzağa atabileceğin beden uzunluğu 2,7m dir. kısa veya uzun olursa rahatsız oluyorum ben el alışkanlığı ve kesinlikle çapari ile kurşun arasında ip olmalı, misina kurşuna değmemeli!!! hatta sırası ile beden misinası - klipsli fırdöndü - ip - kurşun daha sağlıklıdır.
Bana misina tavsiyesinde bulunurmusunuz?Çünkü kullandığım en iyi misina ile ancak yarım gün gittim bedeni 20mm olsun istiyorum.Beden için misina arıyorum oskar dediler kullanmak istemedim pek güvenmiyorum.Nippon dediler hala deneyeceğim anlayacağınız kararsız kaldım.Beden olarak kullancabileceğim 20mm sağlam 100 gram kursunu atacak bir misina lazım.Bolbol sevgi ve saygılarımla...
Ben son yaptığım çaparide 0,12 köstek, 0,18 beden kullandım (oscar ultra). Çok uzağa atmak için abanmadıkça 100 gr kurşunla sıkıntı vereceğini düşünmüyorum. Atış esnasında yavaştan hızlıya doğru kol ile takıma ivme vermek gerek. Mümkünse kurşun yerden bir karış havadayken, yakınımızdan uzağımıza doğru salınımı esnasında atış eylemine geçmek bunu sağlayabilir.
Muhammed, sen uzak atım hedefliyorsan makaraya sardığın misina hepsinden önemli. 0,20 esnek bir misina sarmanı öneririm. Bedenden evvel 2-3 kulaç 0,30 şok misinası ekle. İyi bir de surf kamışın olması gerek. Nerde avlandığını bilmiyorum ama genelde uzak atım mübrem olmuyor. Sen uzakla uğraşırken millet yakından patır patır çekebiliyor.
Yavuz abicim birde şu var.Sahilden 70-80 mt işyapmazken 100 metre ötesi çok mükemmel balık yapıyorda olabilir.Şahsen karaköyde iskelenin yanındaki alanda yaşadım biz bütün gücümüzle 80 gram sıyrtma atıp istavrit almaya çalışırken adam bizden tahmini 20-30 metre ileri atarak iri istavritle çapari dolduruyordu.Biz de zavallı zavallı 10-15 dk bir gelen iri istavrite seviniyodu gerçi şikayetçi değilim ozm en çok o adam tuttu sonrada biz tuttuk ama adam bizimkilerden çok fazla büyük olmasada fazlfazla tuttu.Ayrıyeten birde ileri ye atmanın avantajı bence şudur balık ilerdede olsa geridede olsa sonuçta senin takıma vurur ama balık ilerdeyse vede sen ileri atamıyorsan akşam eve balıksız gideceksin demektir...
Olabilir tabi. O zaman takımı değiştirip kalın bedenli çapari takmalı. Köstek sayısını düşürüp köstek boyunu uzun tutmalı. Balık uzakta demek çoğu zaman "balık derinde" demektir. Derinde misinanın görünürlüğü azalır. O yüzden kalınlaştırmanın sakıncası kalmaz. Muhammed, kanaatlerimi yazıyorum diye çok bildiğimi sanma. "Az bilen akıl verir" derler. Maksat görüş alışverişi... Yazdığımı okuyan bir bilen, yanlışım varsa düzeltir sanırım.
Aslında az bilen akıl verir değil siz bildğinizden yazmıssınız bilmeseniz yazamazdınız heralde vede bence gayet mantıklı.
çapari değerli arkadaşım şahsen kendi çaparimi köstekleri hazır alarak kendim yapıyorum ve bunu şiddetle öneriyorum ben çapari yaparken şunlara dikkat ediyorum. 1- standart bir iğne olayına takılmıyorum 6-7 no yeşil sim tonları bazende ,beyaz ve turuncu tıpkı çinekop çaparisi gibi bu nabız yoklamana yol açıyor hatta bazen çinekop bile alıyorsun. 2-misinaları bobin alıyor ve kalınlıkları yukarıda arkadaşların açıkladığı gibi yapıyorum köstekleri kalınlaşan misina ile uzatıyorum. haaa unutmadan balığı tutmak konusunda kafanızı sırf uzak atışa takmayalım balığın yüzdüğü derinliğide saptamak balık yakalamak açısından en önemli done.atışı yapar yapmaz derinlik saptayıp balığın ilk geldiği yeri kollayın.. iyi bir surf kamış muhakkaka alın.