İstavritçiler, mercancılar buyrun

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında KARAGOZ tarafından paylaşıldı.

1. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

Arkadaşlar günlerdir foruma giremiyorum, lüfer avı sıktı çekmesi keyifli olmuyor bide çok benzin gidiyor, fazla mücadele yok. Bende rotayı değiştirdim tekrar 100 metre aşağıdaki resimler 3 günlük olup bir kerede tek başıma tuttuğum balık 3,5 kg. dır, geçtiğimiz iki gün içerisinde tuttuğum mercanlar terorist arkadaşlar tarafınddan tekneden iner inmez yağmalanmıştır :) onlarada afiyet olsun, zannedersem Fethiye'de şu anda mercan tutan tek tekne benimkisi çünkü bütün arkadaşlarım teknenin döneceği saatte iskelede nöbette yağma için hazır bulunuyor, bugünkü mercanlardan 1 tanesini çantamın altına sotaladım ve eve kadar getirebildim, geçen günlerde yağmalanan mercanlarda aynı boy az ufağı yada az büyüğüdür. Mercanın yanında istavriti eğer buna istavrit denirse :) , uskumrusu, bol kupesi, izmariti vs. vs. bol balıklı günler yaşadım aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Yer, İblis burnu, 5'li mercan düzeni 0,40 misina, yem, mamun ve kalamar.

Aşağıdaki ısırılmış mercanın hikayesi ise başka, aşağıda oltayı tutuyordum bir anda ağırlaştı yavaş yavaş yukarı çektim bir şey bu boyda 3 tane mercanı yutmuş ve ben yarı yola kadar çektikten sonra yolda geri çıkardı diğer iki mercanda da iz var fakat bu kadar belirgin değildi

Rastgeleyin

2. kadrikalemci

kadrikalemci Kadri Kalemci

En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    tebrikler, süper balıklar;)
    Isırılmış mercanı ısıranı da alsaymışsın inanılmaz bir av hikayesi olurdu :)

3. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Tebrik ederim güzel balıklar.

Lüfer avının sıkıcı hale geldiğini duymak ta nasip oldu. Bolluk mu desem, ustalık mı şaşırdım. :confused: :)

4. afishg

afishg Cihan YAVUZ

Favori Kamış:
    Lineaeffe tunafresh
    Favori Makine:
    Roybi Ecusima 6000vi
    En İyi Avı:
    2kg sazan
    yok yok bence benzin fiyatlarına bu kadar zam gelmesi insanın keyfini kaçırmaya yetiyor lüfer bahane:).. rastgelsin...

5. mavi

mavi selçuk sünbül

arkadasım istavritler şahanede su istavritten küçük mercanlara yazık değilmi?

6. barris25

barris25 BARIŞ

Favori Kamış:
    Lineafea baia grande 4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma zeon zn 65 makine
    En İyi Avı:
    yakında
    raporcevap

Güzel bir av olmuş bol çeşitli.İnşallah bizede nasip olur lüferden sıkılmak.Tebrikler

7. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

100 metreden çıkarken fiske yiyor bir daha yaşama şansı yok, benim içinde geçerli bir av değil ama yapabileceğim bir şey yok, bu arada o istavrit yaklaşık 30cm.

8. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Tebrikler, çok güzel bereketli av olmuş

9. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

Cihan bey; ölüdenizdesiniz oralardada avcılık şahanedir ben arada kaçıyorum oraya lambuka avına tekneyle

10. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

Güzel av olmuş, gayet bereketliymiş tebrik ederim. Mercanın kuyruğundaki ısırık lüfere benziyor. Bir de lambuka için oltaya yakalanan balığa saldırır diye bilgi edindim öğrendiğim kadarıyla böyle işlere lambukalarda girişiyo. Acaba mevsimi nedir, nezaman yoğun olarak görünürler bilemiyorum. Avatarınızda şehir olarak Muğla yazıyor eğer doğruysa lambuka kanısınada vara biliriz

ama herşeye rağmen enteresan ve zevkli bir av olmuş

11. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Oğuz bey, arkadaşların söylediği ve sizinde kabul ettiğiniz üzere, bazı mercanların boyları tebliğde belirtilen 15 cm. den daha ufak olduğu görülüyor.

Yine belirtiğiniz üzere, dip balıklarında genel olarak yaşanan sorunlardan birisi derin sudan hızla çekilen balığın geri salınması durumunda yaşama şansının az olması konusunda haklısınız, ancak bu gibi durumlarda yakalanan balığı mecburen alıkoysak da resimleyip rapor olarak vermememiz daha doğru olacaktır.

Ayrıca, özellikle bu tip derin sularda yapılan avlarda yakalanan ufak balıkların, tekrar denize iade edilme şansı olmaması nedeni ile bu durumu önlemeye önlemler almaya çalışmalıyız. En pratik çözüm ise kullandığımız iğne boylarını biraz daha büyütmek olabilir. İğne boylarını büyütmek yakalan balık sayısını kısmen düşürsede, yakalayacağımız balıklar daha iri olacak ve ufak balıkların yakalanmasının önüne kısmende olsa geçecektir.

12. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

İlginize teşekkür ederim, bu uygulamayı bende biliyorum, fakat iğnelerim normal mercan düzeni iğnesi değil paraketa iğnesidir ve hayli büyüktür, 100 metreden hissedilen balık darbesini ufak veya büyük balık diye ayırt edemezsiniz, kaldıki şu an tüm balıklar yumurtada ve yeme çok hassas darbelerle vuruyorlar, dediğiniz gibi av raporunu yayınlamadan önce ayıklıcam ama buda sadece göz boyamak değilmidir ? tekrardan teşekkür ederim.

13. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Bunu göz boyamak olarak değerlendirmemek gerekiyor bence, amacımız göz boyamak yada kendimizi kandırmaktan ziyade tebliğ dışı örnekleri göstererek bu şekilde yanlış yönlendirme yapmamak, aksine büyük balık resimleri yayınlandıkça insanlar bu şekilde avlar yapmaya çabalıyorlar. Ayrıca bu tip avlar forum içerisinde polemik konusu yapıldığı için, forum düzeni açısından ayrı bir sorun teşkil etmiş oluyor.

Evet haklısınız bu derinliklerde yapılan avcılıkta balığın büyük mü, küçük mü olduğu anlaşılmayabilir, ama amcımız onu anlamak değil büyük iğne kullanarak küçük balıkların yakalanmasını minimum seviyede tutmak olmalı düşüncesindeyim. Sizin kullanmış olduğunuz iğne boyunu bilmediğim için haklı olarak bu hatırlatmayı yapma gereği duydum.

14. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

Tamam, fikir gayet güzel, büyük balık resimleri de asalım, ama gerçekler o resimler değil bu resimlerdir, bu siteye üye olan tüm arkadaşlarda dahil olmak üzere kim küçük balık tutma hevesinde olabilirki ? biz avlarımızı eleyerek buraya asalım hangi balıkçı vardırki büyük balık tutmak istemesin ?. Zıpkın ile balık avcılığını olta avcılığından daha çok sevmemin tek nedeni yagene ekolojik balık avı şekli olmasıdır fakat olta avcılığında bunu seçme şansınız yok. Şöyle bir bakın tabi siz istanbul'dan konuya iştirak ettiğiniz için görmüyorsunuz; 10 kg. altında kılıç balığı avlanması yasaktır ama balık halinde 3-5 kiloluk yavru kılıçlar bulunmaktadır, bu kontrolün yetersiz veya kontroü yapan memurun kötü olmasından kaynaklanmamaktadır, kullanılan iğneler 150 kg. lık kılıç balığı için takılmış olta olmasına rağmen 1 metre bile olmayan kılıç, köpek balıkları takılmış ve hayvanın çatlamış olmasıdır, yani; olta avcılığında %100 ekolojik avlanma bekleyemezsiniz. Bunları konuşma amacımda madem bu konuyu arada sırada konuşma ihtiyacı duyuyoruz karşılıklı bir sohbet havasında sürdürürsek makyaj yerine bir arkadaşımız çıkıp şu anda veya daha önce aklımıza gelmeyen veya düşünemediğimiz bir fikir ortaya atarak iğne boyu yerine daha uygulanır bir fikirle tüm site üyelerini bilgilendirmiş olur. Benim avlarıma ufak diyen arkadaş bunları söylerken suya attığı oltanın ucuna takılacak balık boyunu da seçebiliyor olması gerekmektedir.

rastgeleyin

15. elevator

elevator selim

tebrikler gerçektende güzel av olmuş balıklar harika

16. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Oğuz bey, bu noktada sizinle farklı düşünüyorum. Evet herkes büyük balık tutmak ister ve fakat yeni başlayan birisi, yıllardır av yaptığını söyleyen ustalarının ufacık balıklar tuttuğunu ve ne yapalım bu iş böyle yapılıyor dediğini gördüğünde sanırım bu isteğinin bir hayalden öte olmadığını ve beyhude bir istek olduğunu düşünebilir pek tabii olarak.

Kaldı ki bu işin sadece bir boyutu, çok daha farklı boyutları var. Ben sadece bunu örnek olarak verdim.

İşte tam da bu sebep ile bu işe yıllarını vermiş ustalarımızın tecrübeleri ile yeni başlayan arkadaşları doğru ve güzele yönlendirmeleri gerekmez mi?

Sevgili büyüğümüz, Vedat ağabeyin yakaladığı trofelere bir bakın, benzer şekilde yine site içerisindeki bu tip paylaşımlara bir bakın, elbette belki birçoğumuz ömrümüz boyunca böyle trofeleri oltamızın ucunda göremeye biliriz. Fakat bu balıkların var ve tutulabilir olduğunun canlı kanıtı gözümüzün önünde dururken başka bir düşünce ile av yapmak bana abes geliyor.

Diğer bir konu ise benim ya da X bölgesinde yaşayan bir başka arkadaşımızın, konuya bulunduğu bölge itibari ile bakmasından doğal bir şey elbette yoktur. Ama bu diğer bölgeler hakkında bilgisi yahut fikri olmadığı anlamı taşımaz doğal olarak. Elbette bölgede yaşayan ve av yapan birisi olarak tecrübelerinize saygı duyuyorum, fakat verdiğiniz örneği anlamakta güçlük çekiyorum.

Sui misal emsal olmayacağı gibi verdiğiniz örnekte olduğu gibi yapılan yanlış uygulamalar da bizlerin hareket noktamız olmamalıdır. Yani ufak kılıçlar tutuluyor(sebebi ne olursa olsun) ve bunlara yetkililerce göz yumuluyor diye, bizlerden de aynı davranışı onaylamamızı beklemiyorsunuz sanırım.

Sizinde takdir edeceğiniz üzere buradaki asıl konu tebliğde yer alan kurallara uymayan avların sitede yayınlanıp yayınlanmayacağı noktasında bir tartışma içerisindeyiz, bu noktada neye göre karar vereceğiz? Siz bu balıkları kendinizce haklı nedenlerle tuttuğunuzu belirtiyorsunuz, ki bunların bir kısmına bende katılıyorum.

Ancak hemen herkesin kendisine göre haklı sebepleri olabilir, bunu nasıl çözeceğiz? Sadece avı yapanın beyanına göre mi? Sizin samimiyetinize ben inansam da başkası inanmaya bilir.

Ne yapalım oltamıza takılıyor olayı benim için bu noktada bitiyor maalesef,
    kısacası burada bizim için kriter tebliğ olmalı ve tebliğe aykırı olan avları burada paylaşmamalıyız.

Elbette amacımız, doğru ve güzel olanı bulmak ise bunları konuşacağız bazen sohbet havasında bazen belki biraz tartışma havasında, ben de sizin gibi diğer arkadaşların bu konuya katkı yapmasını elbette istiyorum, zaten bunun en güzel göstergesi de tebliğ dışı olan konunuzun halen kilitlenmemiş yada silinmemiş olması değil mi?

Konuyu biraz uzattım siz ve diğer arkadaşlar kusura bakmasın, kısacası tüm bunların yazılmasının nedeni şahsınızı yermek değil, konuyu tartışmaya açarak bu gibi durumlar için çözüm aramak ve diğer arkadaşlara vereceğimiz mesajın doğru olması yönündedir.

Rastgele

17. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Çok güzeller.
    Ufak bir not;Resimdeki uskumru değil,kolyoz.
    Sevgiler

18. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Tebrikler, pembeler her zamanki gibi harika! :)

19. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Ben de mercani isiranin lambuka olma ihtimalini yuksek buldum. Lufer olsa koparip gotururdu :)

20. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Oguz,

Oldukca guzel baliklar yakalamissin.Teblig disi ve salinmasi gereken mercanlar olmasaydi cani gonulden alkislayacagimiz ve her amator balikciya fazlasiyla yetecek bu av ne yazik ki bir kac tane limit alti balik nedeniyle erozyona ugramis.

Sevdigim saydigim, saygi duydugum amator balikci arkadaslarim, "gercekler bu" diyerek kanunun , nizamin ortaya koydugu kistaslari, kendi bakis acilariyla egip bukmeye basladiklari zaman cok uzuluyorum.Cunku biz amator balikcilar bu isi her seyden evvel merak, ilgi, dinlence , temasa ugruna yapiyoruz ve bu bizim gururumuz. Hele hele profesyonel balikcilarin yanlislarini kalkip kendi yanlislarina mazeret olarak sunmaya basladiklarinda cok afedersiniz ama gulunc olmaya basliyorlar.Cunku ufacik bir cocugun mantiginda bile iki yanlis bir dogru etmiyor.

Derinden cikan, anaboliye ugramis baliklarin karinlari siskin, goz ceperleri patlak, sidiklikleri bazen disariya cikik, ancak cogu zaman hava keseleri agizlarindan tasmis olur.Boylesi cam gibi baliklarin derinden tutuldugu varsayilabilir.Ancak geri salinmayacak derecede zedelendigini idda edene na yazik ki inanilamaz.

Bu kadar kucuk kusakli barbunu, kupesi tutan ignenin buyuk paraketa ignesi oldugunu idda edene de inanilmaz.

Her seye amenna degerli kardesim. Ancak asla bizi salak yerine koymaya hakkiniz yok.

Size kalp dolusu guzel cumleler dokerek guzel ifadeler yazmak isterdim.Kusura bakmayin ama ancak uzuntumu ifade edebiliyorum.

Unutmayiniz ki bu sitelere bakan bir siz degilsiniz.Butun dunya bakiyor.Burda Milletinizi temsil ediyorsunuz. Cocuklara , genclere ilham oluyorsunuz. Onlar icin
    3 kucuk mercan az tutsaniz ne olur du ki.Ac mi kalirdiniz?Amator balikciliginizdan mi kaybederdiniz?

Ya su kucukleri salsaydiniz, salsaydiniz o fotograflarla bize gelseydiniz acaba ne kazanirdiniz?Bizlerin gozunde yeriniz ne olurdu?

Bu sorulara cevap verdiginiz gun amator balikci ile balikci arasindaki ince farki anlayabileceksiniz.Insaallah o gun gelir.Insaallah o paylasimlarinizda bulusur ve sizi alkislamaya devam ederiz.

Oltanizi ve igne boylarinizi, takimizi, yeminizi iyi secip , gercekten amator balikciliginizda hatiralariniza girecek bir baligin pesinde olsaydiniz onu bu avda buyuk bir ihtimalle yakalayacaktiniz. Parcalanmis olan mercan ve bahsettiginiz elde diger zedeli mercanlar ona oldukca yaklasmis oldugunuzu gosteriyor. Ama siz o esna da 15cm alti mercana olta atiyordunuz...Ne yazik degil mi? Trofeyi trofe yapan deger iste burada... Bu is sabir isi...Kimse kolay oldugunu soylemedi.

Unutmamaliyiz ki bugune kadar yaptiklarimizi yapmaya devam ettikce bugune kadar elde ettiklerimizi elde etmeye devam edecegiz. Ulkemiz sularinda bugune kadar yapilanlarla elde edilenler aciktir. Artik farkli bir motovasyon ve yaklasim getirmenin zamani degil mi? Baliklarinizdan memnun degilseniz , balikcilik tarzinizi degistiriniz. Degistiremiyorsaniz lutfen oyunu kuralina gore oynayiniz.

Ofsayttan gol bir turnavada hakem tarafindan gorulmese de tabelaya da yazilsa futbolu seven, futbolu bilen onu alkislamaz, alkislayamaz, alkislamamali.
    Cunku bunu yaparsaniz oyunu kaybedersiniz.

Biz bu oyunu uc bes alkisi bugun duymak icin oynamiyoruz.Kimseye sirin gozukmek icin de degil. Biz bu oyunu bu oyun yarin da oynanabilsin diye oynuyoruz.

Iste bu yuzden en sevdigimiz kardesimize abimize bile yeri gelince "aman" diyoruz.

Cunku dost aci soyler.

Affiniza siginarak dostum...Yanlis yapmissiniz ve yanlisinizda israr ediyorsunuz.

Saygilarla...