Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar; Ben İstanbul Samatya'da ikamet eden bir üniversite öğrencisi olarak bir sene önce kadar deniz balıkçılığına başladım ve forumu yeni keşfettim. Bu da ilk mesajım. Tabilki herkes gibi unkapanı ve galata köprülerinde bolca takım ve kurşun heba ettikten sonra takım az çok çapari yapmayı öğrendim ve biraz da olsa kendimi geliştirdim. Fakat artık daha farklı mekanlarda istavritden başka biraz daha büyük balıklar tutmak istiyorum. Samatya sahilde yem olarak istavrit fileto kullanılan çinekop takımı kullanıldığını biliyorum. Forumşarı biraz araştırdım ama tam da tatmin edici bir cevap bulamadım kafamdaki sorulara. Örneğin mezgit, lüfer, palamut ya da çinekop istanbulda hangi mevsimde nerelerde hangi takım ve yemlerle avlanılır? Bu konularda beni aydınlatırsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Palamut yada lüfer giller tutman konusunda sana Tekneyle çıkan abilerim hariç şuan kimse yardımcı olamaz Olsa biz tutucaz Ustalarımızın dediğine göre 1 ay kalmaz Lüfer giller ailesi sularımıza inecek diyolar..Şuan için lüfer alan arkadaşlarımın çoğu ( zaten 2 kişi ) izmarit ve zargana kullanmışlar..Birtanesi arnavutkoy ışıklarda bir tanesi çakalburnunda almış..Palamut ise tam zamanı deniyor..Biz devamlı Çubuklu bölgesinde deneme yapıyoruz..Nedense beni sevmiyor..Ama alanı gözümle gördüm..3 tane..ve çoğu insan bu avlak bölgesinde palamuta çalışıyor..Tavsiye ederim.. Azda olsa yardımcı olduysam ne mutlu bana
istavrite hasret kalmış birisi olarak bu baslık bana ilginc geldi o bölgede acıga dip oltası atıp mezgiti denemeni öneririm
Yunus, Samatya sahili iyi bir avlak noktasıdır bu ara epey iri diyebileceğim büyüklükte 35-40 cm. kefal çıkmakta akşamüstü oralarda takılıyorsan tutan arkadaşları göreceksin. İlginç bir olta takımı kullanıyorlar kurşunlu, şamandıralı yüzey kıbrısı diyebileceğim takımı (ileri atmak için ağırlık yüzeyde tutabilmek için şamandıra) deneyebilirsin. Lüfer ve çinakop gibi balıklar için kıyıdan biraz şansın az olsada denemekten zarar gelmez. Palamut için ise mutlak tekne gerekir bana kalırsa. Ayrıca kıyıdan üçlü dip takımına kurt veya karides kullanıp izmarit ve isparide yakalayabilirsin RASTGELE.
Arkadaşlar Samatya ve cankurtaran sahilinden bu haftasonundan itibaren izmaritle lüfere denemeler yapmanızı tavsiye ederim zaten çinekoptan ve sarıkanattan önce boğazdan geçiş yapan ve avlanan balık seyrekte olsa lüfer kofana ve palamuttur. Ben bu haftasonu samatya ve cankurtarandan izmaritle denemeler yapacağım , izmariti de sabahtan galata köprüsünden yakalayacağım. Geçtiğimiz hafta fizibilite çalışması yaptım pazar günü galata köprüsünde sadece izmarit ve biraz sardalya vardı kıyıda köşede millet kefale olta atıyo. Biz geçen sene ocak ve şubat aylarında 0,35 çapariyle 1 - 2 kg kefaller tuttuk ama beş para etmez. en iyi kefal denizden çıkmamış kefaldir.Zaten kefal tutan adam hayatında çinekop yada lüfer yememiştir. Ben geçen sene unkapanı köprüsüne 15 ekim tarihinden itibaren takılmaya başlaıdm ve gecede 25 - 30 parça sarıkanat aldım zokayla. Daha sonra aralık ayında dev gibi mırmırlar aldık. Nerdeyse kamışları kıracaktı. Sonra aralık sonunda mırmır unkapanı köprüsünde kesti ve kıyamet gibi istavrit başladı olta suya deyer deymez 5 - 6 tane istavrit alıyordum. Daha sonra hayırlı bir arkadaş galata köprüsünde çok güzel çinekop olduğunu söyledi. Bende tuttuğum istavritlerle oraya gittim ve orada dediği gibi at çek çinekop alıyorlardı. Ama yem olarak hamsi kullanıyorlardı , bende de istavrit olduğundan ben 4-5 parça aldım ve evin yolunu tuttum daha sonra hamsi kullanmaya başladım ve aldığım en az balık 8 - 9 parça oldu. Çinekop sezonunun sonunda yani ocak ayının ortalarında levrek ve karagöz başladı. Her gün en az 1 levrek aldım , levreklerin her biri en az 300 gramdı geçen sezon benim için iyi geçmişti ama bu sezonun daha verimli geçeceğini tahmin ediyorum. Hepimiz için hayırlı olacağını umuyorum herkese şimdiden rastgele.
Lüfer denince aklıma sevgili Tarkan abi geliyor nedense illaki bişeyler karalar gördüğünde,pc başında değil bizzat dalgaların arasında tecrübe ediyor takip ettiğim kadarıyla.