Balığın cinsi Spicara maena. Türkçe ismi Beyazgöz Balığı olarak belirlenmişse de ne gözü ne kendisi beyaz olduğu için bu ismi kitaplar dışında pek kullanılmaz. Ege taraflarında Rumca ismi olan Meluna veya buna yakın isimleri vardır. İstanbul'da Marmara'da çıktığı için Ada İzmariti adını alır. Neticede o izmaritin iki türünden biri. Diğer izmarite göre daha iri, geniş ve yeşil renkli. Avını ve yemesini en sevdiğimiz balıklardan olan izmarit bizi Boğaz'da terk ettiğinden beri, Marmara denizinde yaşayan bu yakın akrabası ile hasretimizi gidermenin peşindeyiz. Bu amaçla balığın kıyıladığı bu aylarda Marmara kıyısına gidip şansımı denemeye karar verdim. Takım şamandıralı stoperli, çift köstekli. Kurşun 2 gram. Beden 0,22 köstekler 0,20. İğne 11 numara sinek iğnesi. Yemler midye ve kırmızı karides. Oltayı suyla buluşturduktan kısa süre sonra şamandıra ilk vuruşları almaya başladı. Balık üzerindeydi ve oldukça güzel kafa vuruşları geliyordu. Bu balığı hemen tanımıştım, peşinde olduğum izmarit gelişinden belliydi. Kısa süre sonra mavi-yeşil renkler suyun altında belirdi. İki iğnede de balık vardı. Biri oldukça iri diğeri ise küçüktü. Küçük olanı suya geri iade edip büyüğü kovaya koydum. Gün boyunca yakaladığım en büyük balık da bu oldu. Sürekli vuruş alıp mümkün olduğunca büyükleri seçerek 15-20 balığı alıp avı tamamladım.
Sevgili Aret kardeşim bzim burada da, Melina veya mavi izmarit olarak anılıyor, genel olarak çok çıktığı aylarda balıkçı arkadaşlarımızın bir kasa olarak verdiği bu balıkları ızgarda boklu kebab yaparız, buradaki yaşamım en güzel anları işte bu ızgara başında Şarap ve rakı ile hep beraber yaşadıklarımızdır, sevgiler.
Tebrikler Aret kardeşim, rapordan ziyade güzel bir belgesel anlatımı tadında olmuş.Çok özlediğimiz ve artık eskisi kadar denizlerimizde göremediğimiz bir balık türü, renkleri ve yakalanması ile çok güzel ve keyifli bir balıktır benim için, her daim böylesi keyifli ve bereketli avlar dilerim.
Aret abi tebrik ederin, bende bu izmaritleri mavi mavi renklerini çok seviyorum hatta az önce 3 tane takım bağladım Perşembe günü kısmet olursa bende şansımı deneyeceğim izmarit için :thumb:
Aret bu beyazgöz değil, izmarit, çiftleşme dönemlerinde renkleri şey oluyoreeeğ.. Derken çarpıldım yalan söylemekten! Hahaha, literatürde sağlam adamlardan birisin, o yüzden makarayı bir kenara bırakıyorum, beyazgöz, mavigöz, elagöz önemli değil, balıklar tulum çıkarılmak suretiyle tavada, hiç dokunulmadan pulu, derisiyle birlikte mangalda enfes oluyor. Tadını çıkar, ama bana da o şekerli-tuzlu somondan biraz yapıver, zamanı geliyor, kapari mapari.. Off..
Aret av da anlatım da çok iyi tebrikler.. benim de avlamasını en sevdiğim balıklardandır bu mavişler.. şimdilerde pek rastlamıyorum.. 15-16 sene önce sarayburnunda avlardık, o zamanlar boldu ve iri iriydi, iğneye vuruşu da gelişi de bir harikadır :thumb:
Tebrikler Aret, yemesini pek sevmesem de cüssesine göre oltaya basışı güzel bir balık. Nicesine rastgelsin.
aret tebrikler çok güzel balıklar tutmasını çok sevdiğim balıklardan biridir hele birde spin olta ile yakalarsan kafa atışlarını hissetmeye doyum olmuyor desem yeridir uzun zamandı yoktu izmarit senin yakalaman biraz umutlandırdı beni belki haftasonu mekanda yemli mi denesem acaba
Bu balığın en çok yakalamasını seviyorum. Oltaya küt diye dalışı, Boyuna göre kamışa harika bir yük bindirmesi müthiş. Üstelik çoğu zaman iğnedeki yemde bize geri kalır
Teşekkürler Orhan amca, yaşadığımız yerler farklı da olsa hayatımıza anlam katan bu güzellikler aynı. Biz de bu izmaritlerin irileri elimize geçti mi içini temizlemeden mangala yatırırız, tek sorun balığın bu sularda iyice azalmış olması. Umarım tümden kaybetmeyiz. Sevgiler. Teşekkürler İsa abi, sana da en iyi avları dilerim. Teşekkürler Batuhan, senin sevdiğin balıklardan bu. O zaman rastgelsin Ersin kardeşim, şu aralar zamanıdır bu işin. Çok teşekkürler Teşekkürler Vedat amca, sen bu balıkların 40'ını birden çapariye diziyordun, o kadar balık çekerken nasıl bir duydu yaşatır düşünmesi bile heyecanlandırıyor. Sen de literatür konusunda eline su dökemeyeceğim adamlardan birisin. Balıkların hakkını en iyi şekilde verdik, uzun zaman sonra elde edince tadı da bir başka oldu. Bu arada bomba haberlerim var. Kafa lambanın pillerini iyice kontrol edip, boş zaman yarat derim. Teşekkürler Furkan, şamandıralı işinden az çok anlarız. Saol Boğaç, lüfere yem olursa bi arayın haftasonu canlısından vereyim. Teşekkürler... Tüm yerli balıklar gibi izmarit türleri de İstanbul civarında azaldı. Midyecisi, gırgırı, trolü rahat bırakmıyor. İnşallah bu kıyıda köşede kalanların da kökü kazınmaz. Teşekkürler Volkan, bence de boyuna göre avı en zevkli balıklardan biridir. Teşekkürler, ben de bir dahaki avı spinle yapmayı düşünüyorum. Ancak arada kazara bi karagöz gelse ne yaparım diye de düşünmeden edemiyorum. Teşekkürler Cengiz, görüşürüz. Evet bence de yakalaması çok zevkli bir balık, bizim İstanbul izmaritleri tam yem canavarıdır, 2 dokunuşta oltayı tertemiz geri yollarlar. Belki de sülünez gibi sert yem bulamamaktan da kaynaklanıyor olabilir.
Orhan abinin dediği gibi,temizlemeden ateş üzerinde çok güzel olur.Yakaladığın Balıkları,bilimsel anlatımınla paylaşman çok daha değerli olmuş kardeşim,rastgelsin....