İstnbul-Ağva da derelerden tutlabilek balıklar.

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında seseyna tarafından paylaşıldı.

  1. seseyna

    seseyna tunç doğan

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    misina kasnağı
    En İyi Avı:
    Lüfer, Rus Kefali 3,5kg, Sazan 4,7 kg, Kasna 2,8 kg
    Merhaba arkadaşlar;

    Gözlemlerime göre Ağva'ya gelen birçok balık meraklısı insan bu bölgede ne yakalayabileceklerini ve hangi yöntemlerle balık avı yapıldığını bilmiyorlar.
    Öncelikle Ağva dereleriin yapısını anlatmak isterim.
    Ağva'da Göksu ve Yeşilçay adında birbirinden güzel iki dere var.

    Göksu Deresi Ağvanın doğu tarafından denize dökülür. Aslında birkaç sene önce dökülürdü. Üzerine baraj yapılana kadar. Şu anda baraj olmasından dolayı dere yaz döneminde hiçmi hiç akmıyor ve neredeyse tamiyle tuzlu su içeriyor. Derinliği yer yer 7-8 metreyi deniz ağzı 10-12 metreyi bulan derede bol miktarda kefal bulunur. (Sarı Benekli Kefal, Rus Kefali ve Ak Kefal) dere kenarındaki lokantalardan atılan balık organları ve ekmeğe alışan kefaller hemen hemen her türlü olta ile tutulabilirler. Fener ayağından dere içine doğru atılan fileto ile hazırlanmış dip sarmaları ile de tutulabilir hatta lüfer takımları ile rahatlıkla avlanabilirler. Dip serme oltaları bu bölgede hiç bir balık için verim vermez. Bunun sebebi derenin akıntısı olmadığı için dipde yosunlanmanın olmasıdır. Dip sarması ise yine dipten en az yarım metre üste atılmalıdır. Dipteki yazunlar dere yosunları olduğu için oltaların takılmayacağı takıldığı zamanda hiçbir zorluk çıkarmdan oltanın çekilebileceği ince ve dayanıksız yosunlardır.

    Göksu Deresi'nde kıyıdan uzaklaştıkça iç kısımlara doğru Çapak(Loryos) ve Yeşil Sazan çıkmakta. Yine ekmek ve hamurla zevkli avlar yapılabilir. Solucan, deniz kurdu, boru kurdu ve tavuk ciğeri gibi yemlerle avlama yapmak size zaman kaybı ve kilolarla kayabalığından başka birşey vermeyecektir.

    Baraj göletinde ise yine Sazan ve Çapaklar cirit atmakta hatta 2-3 kiloluk anaçlar tutulabilir. Lakin bu balıkları yalamaktaki en büyük faktör yemlemedir. düzenli ve doğru bir yemleme ile gün içerisinde bile verimin arttığı gözlenir bu bölgede. Büyük balıkların genellikle öğleden önce ve akşam üzeri tutulduğu gözlenir.

    Yeşilçay Derisi ise Ağva'nın ortasından geçerek kumsalın orta kısmında suya dökülür. Derinliği kenarlarda 2 metreden ortakısımlara doğru 6-7 metreye kadar iner. Derede bu sene için işler biraz farklıdır. Yine Yeşilçay Deresine yapılan baraj nedeniyle dere akıntısı tamiyle durmuş ve derenin kumsalın ortasından denize döküldüğü günler tarihe karışmıştır. Dalgaların yığdığı kumlarla dere ağzı tamamiyle kapanmıştır. Kış aylarında Yeşilçay Deresine giren deniz kefalleri bu derede mahsur kalmış ve hertürlü yem ve oltaya saldırır olmuşlardır. Bunun dışında bölgenin yerli balıklarından yine sazan, çapak ve kızıl kanat bol miktarda bulunmaktadır. Bu derede yine ekmek ya da hamur, sazanlar için mısır, çilek ve buğday ayrıca deredeki bütün balıklar için ak yemde kullanılabilir. Yine kurt, solucan ve tavuk ciğeri gibi yemler suya atılır atılmaz kaya balıkları tarafından kapılacağından büyük balıkların avında kulanılamamaktadır. Bu derede dip serme takımları rahatlıkla kullanılabilir. yosunlanma oranı Göksu Deresine göre az ve dip azda olsa kumluk daha doğrusu kum ve çamur karışımıdır.

    Bölgede kullanılabilecek en ideal kamış 6 metrelik makinesiz göl kamışıdır. 6 metreden uzun kamışlar dere çevresinin ağıçlık olmasından, 6 metreden kısa kamışlar ise suyun derinliği ve zeminin yapısı nedeniyle randıman vermemektedir. Genel olarak iki iğneli şamandıralı hafif takımlar kullanılır. Bunun dışında Yeşilçay Deresinde iki veya üç iğneli uzun köstekli dip serme takımları iyi randıman verir. Sazan yayı nedendir bilmem bu bölgede hiç balık çekmez.

    Her iki derede de yemlik olarak kullanılabilecek gümüş balıkları bol miktarda bulunmakta bunlar Göksu deresinde su ya atılan ekmek kabuğunun etrafında dolaşanları kepçe ile Yeşilçay deresnde ise yine kepçe ve köprü üzerinden sarkıtılan yeşil floşlu ince iğneli çapari ile kısa sürede bol miktarda toplanabilirler. Kepçe ve çaparinin olmadığı durumlarda ise boş misina ucuna takılacak 8-9 numara bir adet sinek iğnenin ucuna takılacak herhangi bir yemle çok rahat tutulabilirler.

    Hepinize bol avlar dilerim.
     
    Son düzenleme: 29 Temmuz 2009
  2. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    O bölgede olanlar için çok değerli bilgiler bunlar,paylaşım için teşekkürler.
     
  3. hakansia

    hakansia hakan

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    39
    Şehir:
    bursa
    En İyi Avı:
    1 kg pullu sazan
    valla bende oraya gitmek istiyorum. tatilde.şimdi balıkta tutarım
     
  4. Vedat Abayoğlu

    Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

    Yaş:
    77
    Mesajlar:
    7.065
    Şehir:
    Canakkale
    Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Tunc
    Bugünlerde yoğun avlarımdan dolayı forumlara pek giremedim.
    Yeni üye olduktan sonra böylesine detaylı bir mesaj yollamış olman takdir edilecek bir durumdur.
    Maalesef gördüğüm kadarı ile fazla ilgi olmamış bu durum ise beni üzmüştür.
    Son günlerde bir kardeşimin telefonla bana aktardığını anlatayım.
    Kendisi muhtelif forumlara üye bir kardeşimdir.
    Levrek atceğine merak sarmış ve bu balık uğruna hayli yol kat etmişti.
    Tatlısuda,özellikle tatlısu kefali avında muhtelif kücük rapalalar ve böcek rapalaları ile avlanmasını önermekteydim.
    Neticede denedi.Dediği aynen şudur;Hafif ince takımla,tatlısuda yaptığım avlar neticesinde,atcekle avcılıkta bu av şeklininin zevkinin doruğuna erdim.
    Hemen ilk avlarımda dahi 3 kg civarında muhtelif 1 kg üstü balılklar tuttum ve muazzam keyf aldım,sağolasın.
    İşte bu durum benim kerelerce üyelere önerdiğim durumdur.Balık avlama keyfi sadece denizle sınırlı olmamalıdır.
    Tatlsısuyun ruhu,keyfi ayrıdır ve bence deniz avlardından bile bazı hallerde üstün keyfli bir avcılıktır.Kişinin doğayla tam olarak bütünleşmesini,randımanlı ve büyük avlar yapabilmesini sağlar.
    Bir kere daha öneriyorum ve diyorumki balık avcılığında lütfen sportif zevki ön planda tutun ve lütfen et icin avcılığı ikinci plana koyun.
    Ayrıca denizlerimizin acıklı durumuna bu şekilde daha az üzülürsünüz.
    Ağva derelerinin tatlı su kefali(Kasna)icinde randımanlı olduğunu saöyleyebilirim.Ne dersin.
    Sevgiyle kal
     
  5. seseyna

    seseyna tunç doğan

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    misina kasnağı
    En İyi Avı:
    Lüfer, Rus Kefali 3,5kg, Sazan 4,7 kg, Kasna 2,8 kg
    Sağolun Vedat Bey

    Ağva derelerinde Kasna önceki yıllarda iyi av vermekteydi. Ama uzun süredir kimsenin oltasında görülmedi. Soyu tükenmedi fakat neyere gittiklerini bilemiyorum. Denize çıkmayacak kadar tuzlu sudan nefret eden tatlısu kefalleri derenin üst kısımlarıki barajdan dolayıda bir yere gidemeyeceklerdir. Ama nedendir bilmem ortalıkta gözükmüyorlar.

    Bir süredir gitmiyorum ama baraj gölü ve biraz daha yukarı kısımlarında yinede iyi av verebilir diye düşünüyorum. Barajları tam olarak bilmeyenler için Yeşilçay Deresi için İsaköy ve çevresini Göksu Deresi içinse Hatipler Köyü mevkii ve çevresini söyleyebiliriz. Bu kısımlarda tatlısu kefali(Kasna) avı herdaim ağvadan daha bol olmaktaydı.
     
  6. takacoğlu

    takacoğlu ahmet yalçın

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    9
    Sevgili Tunç verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.Değerli Vedat Abi yıllarca tatlı su kefali (kasna)avcılığı yapan birisi olarak şunu belirtmeliyim Ağva'da tatlı su kefali yok yöre halkının koca ağız dediği tatlı su kefaline çok benzeyen alt yüzgeçleri penbemsi bir balık türü var.Genel olarak fiziği (alt yüzgeçleri hariç)kasnaya çok benzemekle birlikte avcılığında ufak farklılıklar olduğunu tahmin ediyorum. Hafta sonları genelde ağvaya gidiyorum bu balıktan ilk gittiğimde birkaçtane yakaladığım halde(bir tanesi bir kilo civarındaydı) şu anda maalesef yakalamak oldukça zor sebebi ise dereye gerilen ağlar.
     
  7. max cavalera

    max cavalera murat

    Mesajlar:
    405
    Şehir:
    ıstanbul
    Favori Kamış:
    x_treme-okuma cedross
    Favori Makine:
    okuma px pro..okuma cd 65
    En İyi Avı:
    kofana 3 kg şile acıklarında....palamut ve torikler Büyük beyaz.(70cl)
    peki ben göksu nehrinin kenarında kamp yapıyor olacagım agustosun son haftasında...gecen hazirandada gittim hiç bisey yakalayamadım..ama sabaha karsı ne kadar büyük balıkların sudan atladıgını gördüm..yem demi sorun var acaba
     
  8. max cavalera

    max cavalera murat

    Mesajlar:
    405
    Şehir:
    ıstanbul
    Favori Kamış:
    x_treme-okuma cedross
    Favori Makine:
    okuma px pro..okuma cd 65
    En İyi Avı:
    kofana 3 kg şile acıklarında....palamut ve torikler Büyük beyaz.(70cl)
    bana özelden mesaj atarsanız sevinirim vedat abi ve diger abiler arkadaslar