Mekan Bräkne-Hoby, Isvec.. Isvec'in buz gibi soguk ve yagmurlu havasinda kasikla dipten sektirme yaparak adi almancada dorsch olan bu baliklartan tuttuk.. En az 10 tanesini de 40 cm'den kücük olmalarindan dolayi geri biraktik.. Normalde tatli su baligi olan bu balik, Baltik denizinin az tuzlu sularinda turna ile birlikte denize uyum saglamis. Bizdeki tatli sularda olup olmadigi konusunda maalesef bir bilgi bulamadim. Belki türkce ismini bilen birileri cikar.. Herkese selamlar, sevgiler..
Haklisin dostum, mezgitgillerdenmis.. Dün su bilgiye ulastim http://baliklar.blogcuzade.com/category/mezgitgiller/ linkinden alinti.. (Melanogrammus aeglefinus) «Siyah marina» da Kuzey Atlantik’te yakın akrabası kadar çok avlanan bir balıktır. Kuzey Denizinde ve İzlanda çevresinde çok bulunur. Siyah morina, üç sırt yüzgeci, iki anus yüzgeci, alt çenenin altında bir tek sakal kılı bulunması, karın yüzgeçlerinin çok önde göğüs yüzgeçlerinin dibinde yer alması ve yüzgeçlerinde diken olmaması bakımlarından Atlantik morina balığı’na çok benzer. Fakat yanındaki yolun beyaz yerine siyah oluşu, yanlarında, göğüs yüzgeçlerinin hemen yukarısında siyah bir leke bulunması ve ilk sırt yüzgecinin yüksekliği ve sivri üçgen biçimi bakımlarından ondan ayrılır. Atlantik morina balığı derecesinde iri de değildir. Ortalama 100 santim uzunluğundadır,
Farklı balık türlerinde avlanmak ne kadar güzel. Yurtdışında yaşayan arkadaşlarımızın en çok gıpta ettiğim noktaları budur. Tebrikler Uğur, ellerine sağlık. Balığın tadı tuzu nasıl peki?
Elinize sağlık. Turnada denizde turnada oluyor demişsiniz.Bildiğiniz hani şu sol taraftaki resmimdeki turnamı Çok enterasan
Tebrikler ugur rastgelsin... Zanedersem ugur arkadasimiz aci suda turna bulunuyor demek istedi,yani tatlisu ile deniz suyunun birlestigi yerdeki belirli bir alanda olusan aci sularda,bir cok tatlisu baligi bu bölgelerde gayet uyumlu yasayabilir...
Cok tesekkürler Burak.. Evet bildigimiz tatli su turnasi.. Boylari da devasa oluyor.. Bir tane 85 cmlik tuttuk bir taneside sanirim 1.20 cm civarinda kepceye (capi 60cm) sigmadigi icin tekneye cekemedik.. Hayvanin vücudunun yarisi kepcenin iceride kafa atinca rapala kepcenin agina takildi, canavarimiz da hakkettigi kurtulusa kavustu Ama en azindan güzel bir videomuz oldu
Cok tesekkürler.. Baltik denizinin suyu oldukca az tuzlu.. Dediginiz gibi acik denizde degil körfezlerde.. Ama körfezlerin boyutunun devasa oldugunu söyleyebilirim.. Aci su kavramindan cok daha genis alanlar oldugu kesin.. Tatli su baglantilari (nehir,dere..) ben göremedim.Belki kaynak sulari olabilir..Denizin cok az tuzlu olmasi belirleyici unsur sanirim..