İsveç'te, Baltık Denizi'ndeki kirlenme nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan morina balığının korunması için çeşitli önlemler alınıyor. Baltık Denizi'ne kıyısı olan 8 belediyenin, morinanın korunması için satışını durdurma kararı aldığı belirtildi. Çevre Partisi'yse morina balığının satışını başkent Stockholm'de de durdurmak istiyor. Belediye yetkilileri, kararın, morina balığının bölgelerinde geçen yıllara göre yüzde 37 oranında azaldığının tespit edilmesi üzerine alındığını açıkladı. Belediyeler, morinanın daha fazla tüketimini engellemek amacıyla kendilerine bağlı okullarda, iş yerlerinde ve huzur evlerinde morina balığından yapılan yemeklerin çıkarılmasını durdurdu. İsveçliler, morina balığını çocuklarının da görebilmesi için belediyelerinin önlemlerine destek verdiklerini açıkladı. Çevre Partisinin eski milletvekili Yvonne Ruwaida, morina balığı türünün korunabilmesi için sadece Baltık Denizi'de değil bütün dünyada daha etkili politikalar yürütülmesi gerektiğini belirtti. Yvonne Ruwaida, morina balığı tüketiminin Stockholm'de de kısıtlanması için belediye nezdinde girişimde bulunacağını kaydetti. kaynak: haberler: 03.03.2008, 13:44.
Bize de böyle kararlar alınabilse keşke, acilen palamut avı yasaklansa mesela, lüfere boy limiti konsa mesela 22 cm olsa ne güzel hayaller dimi?
Yücele katılıyorum ama ne yazıkki biz mevcut yasaklarımızı bile koruyamıyoruz bir ülkedeki egitim seviyesi ne kadar yükseltilirse insanlar daha bilinci oluyor ve geleceklerine sahip çıkıyor.
Yücel abiye bende katılıyorum ama kurallar var da ne oluyor ki; tırıvırı yasak, yasak ama İstanbulun orta yerinde hergün kullanılıyor. Yasalar lazım daha sonra da yasalara uyacak duyarlı vatandaşlar lazım