Arkadaşlar, malum hamsi mevsimi. Bizim buralarda hemen hemen her evde haftada en az 3 gün hamsi yenir. Bizim enişte bir arkadaşından bir yöntem öğrenmiş geçen sene. Hamsi temizlendikten sonra boşa çıkan hamsi kafalarıyla balık tutuyoruz. Köydeki ırmakta bu yöntem çok iyi iş yapıyor. Kiloluk kasnalar çekiyoruz. Yöntem: 2 Kg hamsi alınır. güzelce temizlenir. Avlak yerinde bir taraftan hamsi ızgara yenirken, bir taraftan da hamsi kafasıyla balık tutulur. misinanın ucuna misinayı gergin tutacak ve eğer avlak akarsuysa akıntının alıp götüremeyeceği büyüklükte kurşun bağlanır. kurşunun 25 cm yukarısına birinci kanca, onunda 25 cm yukarısına ikinci kanca. gergin bir şekilde bir çubuğa geçirilip zil takılır. oltaları attığımız yere, herhangi bir fileye koyduğumuz bir miktar hamsi kafasını da salıyoruz. balıklar kokuyu duyunca çıldırmış gibi saldırıyorlar. eniştem ilk anlattığımda çok da sallamamıştım açıkçası. ama gördüm ki, gerçekten çok iyi iş yapıyor. hamsiden tiskinmeyenlere ilanen duyurulur
kardeşim. konunun özüne varamamışsın. hamsi avı yöntemi anlatmıyorum ki, hamsiyi yem olarak kullanarak tatlısu kefali yakalanabileceğini anlatmaya çalışıyorum acizane. ilgine teşekkür ederim..
yakşıklı abini dinle hamsi detip ğeçme hamsi herderde deva dır 76 çeşit yeği yapılır hamsi bağırsağını 5/6 tane bağırsak dipte kurşun 2 köstekli olarak kullanırsan derelerin denize döklen kısımlardan 1/2 km içilere kadar düz alanlarsa akıntını bitip de suyu yatak yaptığı durğun sahalar da kasnak kefal yakalrsın rastğele
şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, daha önce hiçbir balığın hiçbir yeme bu kadar çabuk ve bu kadar yoğun hücum ettiğini hiç görmemiştim. oltalar dibe indikten 10 saniye sonra ziller şangır şangır ötmeye başlıyor.
tüm olarak kullanmak ta fena fikir değil ama insan onu dereye atmak yerine mideye indirmayi tercih ediyor hamsinin kafa ve bağırsağı çok yağlı olduğun dan suda bıraktığı koku balığı daha fazla çekiyor
Geçen hafta Sudak için hamsiyi yem olarak denedim. Aynı suda kefal'de olmasına rağmen hiç bir sonuç alamadım. Yalnız ben hamsiyi tüm olarak takmıştım.
bilgiler için teşekkürler arkadaşlar. artık sadece sardalya değil hamsi de kullanabileceğiz anlaşılan...!!!