Herkese Merhabalar ; Balık tutkusuna yeni yakalananlardan biri olarak bu guzel foruma uye oldum aranıza katıldım . Şimdi ustalarım veya bu işi bilen herkese bir kaç sorum olacak . Ben İstanbul Avcılar Sahilinde bu işe başladım başlayalı daha 10 gün ya oldu ya olmadı bütün takımlarımı ve yemlerimi forumunuza bakarak ordan yardım alarak hazır hale getirmeye çalıştım . Hatta ben getirmedim elimde şemalarla falan akvaryumcuya giderek hazırlattım . Soruma geleyim ilk balığa çıkmadan avcılar sahilini bi gezdim ne var tutan varmı gibisinden usta balıkçıları bile rahatsız ettim (tekneyle açılanlar) ne çıkarabilirim kıyı oltasıyla diye . Bu mevsimde daha çok izmarit çıkarabileceğimi söylediler . Neyse oltalarımı aldım sabit konuda duran izmarit avı tekniklerindeki 2 . şemada bulunan oltayıda kendime yaptırdım yanıma tavuk g. ve denizdende midye cıkartarak 10 gun boyunca her gun gittim fakat sıkıntı şu ben balık tutamıyorum 10 günde 1 izmarit avuçtan daha küçük onunda fazla büyük olmadığına kanaat getirip geri attım ve lapin denilen balık onlarıda salıyorum ustalarım arkadaşlarım ben bişeyi yanlış mı yapiyorum yoksa benim avlandığım bölgede sizce balık mı yok
Levent öncelikle hoşgeldin. Bende bu işte acemi bir amatörüm.Aktarabileceğim faydalı pek bişey olmayacaktır.Nacizane söylemek istediğim ise; ilk tuttuğum balık izmaritti ve çok hevesli ve hırslı başladım bu güzel hobiye.Yenikapı tarafında denemelerimi yapıyordum.Yanımda kefal için olta bırakanlardan başka kimse yoktu.Ben ise tavuk göğsü kullanarak izmarite göz dikmiştim.Malesef 5-6 saat uğraşlarım boşa gitti.Ve karides ile denemek istedim.Karides temizlemesini bile bilmediğim için onuda biraz oyalanarak başardım.Sonuç iyiydi ve ilk vuruş muhteşemdi.Neredeyse soğumak üzere olduğum hevesime bir anda heycanla sarıldım.Bu 15 dk içerisinde 3 ad izmarit beni kurtarmıştı.Karides denedin mi bilmiyorum ama ben sonucunu aldım. İyi paylaşımlar ve bol izmaritler.
Evet izmaritin ilk tercihi karides oluyor. Midyede çalışır ama karides izmaritin çok sevdiği bir yem. Karidesin kabuğunu soyup gazete kağıdı veya bir tahta parçası üzerinde kurumaya bırakırsan,dağılmasını engellersin. Birde izmarite atarken çok yüklenme,izmarit daha çok kıyıya yakındır. 10,15 metre önüne atarsan daha iyi netice alırsın. Rastgele.
Bilgiler için tşkler ama gerçekten bu mevsimde izmarit çıkar dimi yani ben boşuna uğraşmıyorum yada bu mevsimde kıyıdan hangi türler alınabilir onu merak ediyorum .
Ben yaz ve kış aylarında her gittiğimde kovalarda izmarit görmüşümdür.Belki bolluk zamanı ve kıtlık zamanı olabilir ama genelde hep oluyor.Kayalık yerlere yakın olduklarını biliyorum ve ağızları küçük olduğu için büyük yem takmamaya özen göstermek lazım.
Görünüşe göre bir yanlışınız yok.Ama olmayan tek şey yanlış değil,balık olmadığı için tutamıyor olabilisiniz.
Sevgili dostum, Öncelikle bol şanslar dilerim. İzmarit avı amatör balıkçının ilk heyecanıdır denebilir, el oltasıyla avı çok zevklidir ayrıca son derece lezzetli bir balıktır. Kıyıdan avcılığına gelince... Şu an izmarit mevsimine girmiş bulunuyoruz. Sonbaharda lüfer kıyıya sıkıştırınca daha verimli avcılık da yapılabilir. İzmarit sürü ile gezen bir balıktır, bir yerde birkaç tane yakalanmışsa devamının da olması gerekir. Ancak her yerde bu balıktan olmaz, belli yerleri vardır ve bunları bilmek gerekir. Avcılar sahilini pek bilemiyorum ancak kıyısı ve dibi taşlık-midyelik olan yerleri denemeni oneririm, kumluk yerlerde izmarit olmaz. Oltası konusunda sitede fazlasıyla bilgi bulmuşsundur. Benim önerim oltayı 3 iğneli hazırlayip, beden 0,25 mm, köstekler 0,20 mm, köstek uzunluğu 22 cm yapmaktir. İğneler Mustad, iri balık için 11 no., küçük izmarit (kancur) için 12 no. sinek iğnesi olmalıdır. Sular fazla akintili degilse 60 gr. civarinda kurşun yeterli olacaktir. İzmarit avında yem önemlidir. Midye izmaritin bedavaya bulunan klasik yemidir ama uğraşması ve iğneye takması oldukça zahmetlidir. En pratik yemi balıkçılarda bulabileceğin kırmızı karidestir. Pahalı gibi görünmesine rağmen 10 lira verip bir kilo karides alındığında bununla 4 sefer balığa gidilebilir. Karidesler evde temizlenip 4'e bölünür ve alüminyum folyoya konularak hafifçe tuzlanır ve sarılarak derin dondurucuya konulur. Bu yemleri aylar sonra bile dondurucudan çıkartıp kullanabilirsin. Yemleri kullanırken mutlaka bir yem tahtası gerekir. Mümkünse maket bıçağı ile, yoksa keskin bir bıçakla, bastırarak değil ileri geri bıçağı sallayarak düzgün parçalar kesilir. Yemleri fazla büyük kesmemek gerekir. Normal boy bir karidesten 8-10 parça yem elde edilmelidir. Her bir yem iğneye bir kez batırıp sonra döndürüp tekrar batırmak suretiyle 2 kez batırılmalıdır. İğneye en iyi takılan yem kuyruğun ucundaki uzun bölümdür ve çok etkilidir. Av sırasında olta ileri atılıp boşluğu alınarak beklenir, 3 ayak kullanılmaz mutlaka elde tutulmalıdır. Kullanılan kamışın ucu çok ince ve hassas olmalıdır. Yoksa vuruşlar hissedilmez. Yani bu av için küçük boy kamışlar gereklidir. Misine her zaman gergin durumda tutulmalıdır. Böylece vuruşları rahatça hissedersin, vuruş alındığında kamışı hafifçe geriye çekip iğnenin balığın ağzına girmesi sağlanır. Gergin durumdaki misine bir süre sonra aşağı doğru bel verir, bu durumda boşluğu toplayıp tekrar gerginleştirmek gerekir. Dip uygun değilse bu beklemeler sırasında olta sürekli dibe takılır ve çok sayıda olta kaybedilir. İzmarit çok obur bir balıktır. Oltanın atıldığı yerde izmarit varsa hemen yemlere saldırıp kısa sürede ya yakalanacak ya da 3 yemi de çalacaklardır. İzmarit çok uzun süre beklenen bir balık değildir, ya vardır ya da yoktur. İzmaritin ağzı körüklü olduğu için çok sert hareketler balığın ağzını yırtar, çekerken de yavaş çekilmelidir. İri izmaritler küçük kamışları boylarından beklenmeyecek ölçüde zorlarlar. İzmarit iğneden çıkartılırken sırt dikenlerini geriye doğru yatırarak veya başının 2 yanından tutmak gerekir. Bu sert dikenler kolaylıkla ele batar ve çıkartılamayarak uzun süre acı verir. Kıyıdan izmarit için Rumeli Hisarı - Bebek arasını öneririm. Eylül ayından sonra Rumeli Hisarı'nın tam önü çok iyi izmarit yapar. Burada su derin olduğu için ileri atmak yerine doğrudan aşağı sallandırılır ve çok verimli izmarit avcılığı yapılır. Ancak oltacılar o dönemde açıktaki canavarların peşinde oldukları için bu güzelliğe fazla rağbet etmezler. Pek çok kişi de nedense izmarite kılçıklı balık deyip yemez, oysa kesinlikle en lezzetli balıklardan biridir. Nasıl yenmesi gerektiğinde de başka bir fırsatta tartışırız. Önce bir yakalayalım Sevgilerimle...
Zahmet verip yazmış olduğunuz yorum ve öğreti için size sonsuz teşekkür ederim çok saolun olayı bu sayede iyice kavramış bulunuyorum .
Sevgili Arkadaşım kıyıdan bilmem ama ben tekneyle avcılarda 5 kulaçlarda taşlık yerlerde çok iyi izmarit alıyorum.Bende sana kıyı için şöyle bir tavsiyede bulunayım , kullandığım takımı bilmiyorum ama (büyük ihtimalle 3 köstekli olduğunu varsayıyorum.) midye ve tavuk göğsünü kullanmaya devam et.Hele midyeye deli gibi saldırıyor.Karides kullanacaksan kabuksuz kullanmanı tavsiye ederim,yinede balık alamıyorsan demekki kıyılar kurumuş demektir.
Murat abi sende saol yorumun için bakalım yarın yada öbürgün hem midye tavuk g. ve karides deneyeceğim bu kezde bişey olmassa kıyılar ya kurumuş yada avcılar sahili kurumuş . Bu arada aynı doğmuşuz sanırım 22.08
Ay ve günün aynı olması Güzel bir tesadüf Bu arada Sana bir yer söyleyeyim, Avcılar Lunaparkı biraz geçince kayalıklar var.O kayalıklardan oltanı biraz ileri at büyük ihtimalle hedeflediğin balığı alacaksındır.Bende zaten o kayalıkların biraz açığında tutuyorum...
Peki abi lunaparkı çekmeceye dogru gecincemi avcılar tarafına doğru geçince mi ? Eger avcılar tarafınaysa komple gezdim ama çekmece tarafına dogru lunaparkı hiç geçmedim tam orda açıkta tekneler görüyorum birinde de sen varsın sanırım
Oraları bayağı be gezdim ama belki ben beceremedim zaten tuttugum tek izmaritte tam karayolları duragının arkasına denk gelen kayalıklardan dı
Levent Kardeşim aramıza hoş geldin. Bu aralar çıkmaya başlar izmaritler...sanırım Aret abimizin ( gerçek isminizmi bilmiyorum ) açıklamaları senin için yeterli olmuştur. bol şans...
Ben Çengelköy/Kulelide avlanıyorum bence yeni başlayanlar için hiçde kolay bir balık değil diye düşünüyorum bence o bölgede balık vardır ama sen balık alamıyorsundur. 1)oltan sağlam olmadır 2) kurşun ''en az'' 100 gr olmalıdır 3)yemleri iğneye çok iyi bir şeklide takmalısın iğne görünmeyecek ve balık çalamıyacak şekilde (zaten bunu yaparsan %90 balığı tutarsın ustalık burda işte) 4)uzağa atabilmelisin 5)Biraz sabırlı olmalısın Oltayı attıktan sonra gergir bir vaziyette dipe indiriyosun dipe indikten sonra boşluk varsa boşluğunu al gergir bir halde bekle baktın gelmiyo makinanı biraz sar sonra yine gergin bir vaziyette bekle makinayı sar yine bekle bundan sonra artık makinayı sarmaya başla yoksa dibe takabilirsin. balık gelince bence hızlı sarmalısın diye düşünüom rastgele Bu balığı tutmak gerçekten çok zor Çinekop ve Lüfer tutmak bile daha kolaydır
levent kardes aramıza hoşgeldin.evet izmaritin cok sevdiği seylerden biride karidestir.yem olarak karides kullanmanı tavsiye ederim.egerki izmarit tutmak istiyorum diyorsan unkapanı köprüsü yada galata köprüsünü tavsiye ederim.oralarda bol miktarda izmarit tutabilirisin.bide bişi sormak istiyorum.oltaya midyeyi taktıktan sonra oltanı çekerken iğneler boşmu geliyor.çünkü iğnen boş geliyorsa balık vardır ve sen cekemiyorsundur,yada iğneye yemi iyi takamamışsındır.iğne attıgını gibi aynı şekilde geliyorsa balık yoktur....hadi sana bol şans....bol balıklı günler...