Kıyıdan balık avı bölümünde izmarit avı tekniklerini bulamadım. İzmarite nasıl bir takım ve yem gerekir, püf noktaları nelerdir hemen tasma atmak gerekirmi ?
İzmaride bir takım, bir de yem lazımdır. Bir sürü alternatif olsada, açık ara farkla izmaridin yemi midyedir. Akşam eve giderken midyeler alınır. Büyükler tercih edilmelidir. Kabuklarından çıkarılır. Bir gazete kağıdına serilip öğütülmüş kaya tuzu ile hafifçe tuzlanır. Eğik olup suyu akacak şekilde eğimli bir yere, gazete kağıdı ile seriliri. Burası serin, karanlık bir yer olmalıdır. 1 saat kadar sonra, gazete değiştirilir, midyeler çevrilip öbür yüzleri de tuzlanır. Sonra da sabaha kadar filan beklenir. Gazete kağıdı kurumamalı, nemli olmalıdır toplarken. Tuzlarken, salataya tuz atar gibi, az atmalısınız. Tuza boğup kurutmayın midyeleri. Sanki yiyecekmişsiniz gibi düşünün. Sabah midyeler gazete kağıdına sarılır ve avlağa gidilir. Fazlaysa, fazlası gazeteye sarılıp dondurucuda veya buzdolabında saklanabilir. 15 gün kadar dayanır buzdolabında. Sonrada, 0.20 %100 FC misinadan, köstekleri 1 - 1.5 karış kadar, köstek araları parmak ucundan dirseğe kadar en az, iki köstek boyundan daha uzak olmak üzere 3-4 köstekli bir takım hazırlanır. İğne olarak mustad 264 11 numara, sarı iğne kullanılır. Daha sonra, herkes balık yok derken, patır kütür izmarit tutmak üzere, Sarayburnu'na gidilir. Yada ahırkapı civarındaki çakara. Veya ne bileyim, nereye gidilecekse oraya. Uzak muzak ama, Arnavutköy'de de bol izmarit olur genelde. Boş dönülmesi pek olası değildir bu hazırlıktan sonra.
Serdar abi konuyu açarken senin cevap vermeni bekliyordum açıkçası. Cevabın için çok teşekkür ederim. İzninle bir kaç sorum olacak. 1. Şamandıralı sistemmi yoksa direk dibemi atmak lazımdır? 2. Tuzla'da avlanıcam burada şamandıralı sistemle yakalayanlar oldu hatta çinekop takımına bile geldi ortalama kaç metre atılmalıdır uzağamı yoksa yakınamı? 3. Midyenin hangi tarafını nasıl takmalıyız 4. Takımda 3 lü fırdöndü kullanabilirmiyiz?
Verdiğiniz linki şimdi gördüm. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Üst konulara eklenirse daha faydalı olabilir sanırım yinede konu kilit olmassa sevinirim.
1. Şamandıralı sistemmi yoksa direk dibemi atmak lazımdır? Aslen izmarit dipte daha çok olur. Orta suda vs. de denk gelsede, bu daha nadirdir. O yüzden klasik 3-4 köstekli takımla dibe atmak yeterince iyi netice verir. Şamandıra değilde, mantarlı sistem, FC olmayan misinada daha iyi netice verir. Birde, eğer avlakta ispari, karagöz filan da varsa, mantarlı takım daha iyi netice verir, hepisine de yakalayabilir. 2. Tuzla'da avlanıcam burada şamandıralı sistemle yakalayanlar oldu hatta çinekop takımına bile geldi ortalama kaç metre atılmalıdır uzağamı yoksa yakınamı? O biraz avlağına bağlı. İzmarit biraz taş balığı modelindedir. Yani belli bir bölgesi olur, orada yoğunlaşır. Bunu tecribe edip bulmak lazım. Ama eşkina gibi, 5m çapında bir yer değilde, baya geniş bir bölge olacaktır. Bilhassa hamsi kullanırsanız, çinekop zamanı izmarit çokca atlar lüfer takımına. 3. Midyenin hangi tarafını nasıl takmalıyız Bilhassa sarı/turuncu yerleri olacak şekilde, kanat kısımlarını takmalısın. Bahsettiğim gibi hazırlamazsan, daha atmadan dökülür midyenin o sarı yerleri. Yeşilimsi,ciğer gibi kısmı, kalp gibi yeri filan daha az etkilidir. 4. Takımda 3 lü fırdöndü kullanabilirmiyiz? Pek tavsiye etmem. İzmarit kolay işkillenir. Bu nedenle 3 lü fırdöndü verimi azaltır. Zaten 0.20 beden, 0.20 köstekle yaparsan, karışma derdin çok fazla olmaz. Fakat, kurşunu mutlaka kalite bir, hatta 2-3 fırdöndü ile tak. Fırdöndülü kurşunlara pek güvenme, yaramaz pek onların fırdöndüsü. Takımı çıkarınca, kurşunu yere koy, takım hafif boşta kalsın, burulmasını atsın.
midye kurutma... arkadaşlar eski bir taktik ve tekniktir ama hala geçerlidir ayıkladığınız midyeleri bir hanım çorabının içine doldurup sakin bir yere asın daha sıkı olacaktır ......ertesi gün rahat rahat kullanabilirsiniz.biz biraz profesyonele kaçanlar genelde badem dediğimiz ufak midyeleri bütün ayıklar ve dediğim gibi süzdürüp takarız.iğnede genelde mustad 1522 8 no dur.eğer iri balık varsa iğnede o oranda büyür....rastgele .sevgilerimle....
Serdar abi çok teşekkür ederim uğraşıp yazdığın için izmaritin mevsimi ne zamandır acaba aradım ama bulamadım. Birde mantarın nasıl olması gerekiyor lüfer mantarı gibi kaplama gerekirmi basit bi mantar iş görürmü?
Fatih abi mantara illa gerek varmı onu sormak istedim balık zaten takım seçiyormuş fc misinanın anlamı kalırmı ?
avlağın yeri önemli olmakla birlikte liman içleri idealdir aslında tavuk göğsü,tavuk ciğeride ideal yemlerdendir 10 numara iğne,0.15 veya 0.20 kalınlığında köstek ile bolca yakalanır,hamsiyi de çok sever. mesala ben bildiğiniz istavrit çaparisine hamsileri küçük keserek takıp bolca yakalamıştım tabiki liman içinde http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=52818
Serdar abinin dediklerini dikkate almalısın Koray Serdar abi bu bölgelerde avlanmışlığı çoktur, daha önceden konuşmuşluğumuz olduğu için biliyorum. Ben Tuzlada oturuyorum ve nereden tutacaksın bence kıyıdan marmadostaki iskeleden çıkartabilirsin. İzmartin zamanı şimdi zaten . eger teknen var ise veya kiralamayı düşünürsen sana yerde söyleyebilirim . Benimde niyetim var ve ilk defa tutacağım için takım nasıl yapılır öğrenmem için faydalı oldu teşekkür ederim .
Huskynight abi ismini bilmiyorum kusura bakma. İlk olarak kıyıdan denemek istiyorum. Gerekli malzemeleri edindikten sonra Tuzla sahil şeridini komple denerim. Tekne ile açılma fırsatımız oluyor, yer söylersen ilk fırsatta denemeye çalışırım. Mevsim olarak ise şu an olduğundan biraz şüpheliyim, iki üç hafta önce hemen hemen her gün ama denedim sonuç alamadım. Uygun bir günde seninle tanışmak isterim abi.
Mantarlı takım, aslında karagöz vs. içindir, izmarit onun için karambole gelen avdır. Hedef izmaritse, Mustad 264 11 no sarı iğne + 0.20 FC misinadan yapacağınız klasik üçlü takım, genel olarak en iyi neticeyi verecektir. Ama dikkat edin, 10 no iğne de, 12 no iğnede aynı randımanı vermiyor. 0.25 FC misinada, 0.16 FC misinada aynı randımanı vermiyor. Eğer midyeyi, takımı yaparsanız, 10 avlağın en az 8'inde ciddi izmarit bulursunuz. Başka teknikler de var elbette, fakat hiç biri bu kadar etkili değil.
Serdar abi bu balığın mevsimi nedir? Tuzla için soruyorum ama herhalde değişiklik gösterebilir bölgeye göre.
Ortalıkta lüferin bolluğunu düşünürsek, bu balık lüferle pek geçinemiyor, kıyıya yakın yerlerde bulmak pek kolay olmayacaktır. Ama genel olarak, şu sıra bulmak pek kolay olmayabilir. İzmarit aslen yaz balığıdır, bilhassa yazın tavan yaptığı, ağustos gibi iyice bolarır. Fakat, balıklar elbette göğe çekilmiyor. Bu zamanda da bir yerlerde yaşayıp, yiyip içmeye devam ediyorlar. Bu yerler bulunabilir biraz uğraşarak, azmederek.
Serdar abi izmaritin bölgesini nasıl buluruz. nasıl yerleri tercih eder veya yemleme felan yaparak getirebilirmiyiz kendi avlağımıza ? Mesela Tuzla açıklarındayız izmariti nasıl buluruz. Bölgeyi bilenleremi sormak lazım yoksa iki adanın arasında, gemi altlarında vs. gibi kesin bir yer varmıdır?