İzmir körfezi hayat buldu!! :)

Konu, 'Genel Konular' kısmında rapalacikral tarafından paylaşıldı.

  1. rapalacikral

    rapalacikral ali

    Mesajlar:
    635
    Şehir:
    istanbul
    İnşallah çok daha iyi olur :)








    İZMİR Körfezi’nde, Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarıyla hız kazanan temizlenme süreci devam ederken, ’sualtının eski sakinleri’ de evlerine döndü. Deniz altındaki yaşamı tespit amacıyla çekilen su altı fotoğraflarına çok sayıda deniz yıldızı, denizatı, karides ve balıkların görülmesi yetkililerin yüzünü güldürdü.

    İç körfezde çözülmüş oksijen seviyesinin yükselmesi ile birlikte canlı türü sayılarında da ciddi artış sağlandı. 2000’li yıllara kadar açık lağım gibi kullanılan Körfez’in eski gözdeleri barbun, karagöz, kupez ve karidesler çoğaldı.

    DÜNDEN BUGÜNE İZMİR KÖRFEZİ / FOTO GALERİ

    Deniz yıldızları, deniz tavşanları, süngerler ve deniz çayırları ile mercanlar ve anemonlar, oksijen miktarı artan deniz dibinde rengarenk bir görüntü oluşturdu. Büyük çevre yatırımları sonrasında İzmir Körfezi’ndeki değişimi Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün bilimsel çalışmalarıyla yakından takip eden İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi, gelen son raporlar ve çekilen su altı fotoğraflarıyla büyük moral buldu.

    2012 raporu, Körfez’deki iyileşmeyi net bir şekilde gözler önüne serdi. DEÜ tarafından gerçekleştirilen ’Büyük Kanal Projesi’nin İzmir Körfezi Denizel Ortamında Fiziksel, Kimyasal, Biyolojik ve Mikrobiyolojik Etki ve Sonuçlarının İzlenmesi’ başlıklı çalışma kapsamında hazırlanan 2012 yılı raporunda, Körfez’in su kalitesinde büyük bir iyileşme yaşandığı ve buna bağlı olarak da denizdeki biyolojik çeşitliliğin ve popülasyonun giderek arttığı açıklandı.

    Üniversite tarafından deniz altındaki yaşamı tespit etmek amacıyla Urla İskele, Narlıdere Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisi, İnciraltı Sahilevleri, Konak ve Bostanlı iskeleleri olmak üzere 5 ayrı bölgede dört mevsim çekilen su altı fotoğraflarında, bol oksijenli sularda yaşayabilen deniz atları ve deniz çayırları, temiz suları yaşam alanı olarak seçen deniz yıldızları, deniz şakayıkları ve deniz tavşanları ile temiz sularda yaşayan ve Türkiye’de sadece Urla’da görülen taş mercanları tespit edildi.

    Raporda, 2000 yılında Çiğli, 2002 yılında Güneybatı ve 2008 yılında Urla ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin devreye alınmasıyla başlayan deniz suyundaki iyileşme sürecinin, Körfez’i terk eden canlıların yeniden yaşam bulmaya başlamasında etkili olduğu vurgulandı.

    [​IMG]


    alıntıdır

    devamı :

    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22617820.asp
     
  2. accuman

    accuman mustafa kamil coşkun

    Mesajlar:
    203
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    OKUMA..
    Favori Makine:
    OKUMA-LİNEAEFFE....
    En İyi Avı:
    LEVREK..11.7 KG..
    izmir körfezi

    uzun yıllar önce denizyollarının bir gemisi izmir körfezinde battı ...çıkardılar temizlendi..makinasıda söküldü temizlendi kısaca kısa bir elden geçti ve tekrar hizmete girdi..yani körfez o kadar temizdi..eğer bizler temiz olursak dikkatli olursak zamanla daha iyi olacaktır...sonuçta herşey bizim elimizde.....
     
  3. werus59

    werus59 Murat

    Mesajlar:
    683
    Şehir:
    Tekirdağ-Edirne
    Favori Kamış:
    Shimano Catana CX spinning
    Favori Makine:
    D.A.M QUICK SLR SPIN 530 FD
    En İyi Avı:
    42 cm*Lüfer
    Ne güzel olmuş.İnşallah daha da iyileşecek..Umut ediyorum ki Tekirdağ'da da bü gibi bir sey yaparlarda kıyılarımızda güzel şeyler olmaya başlansın..
    Paylaşım için teşekkürler