Merhabalar. İzmir Karşıyaka körfezinden olta ile balık tutuyorum. Çektiğim güzelim kaba ısparoz balıklarını daha önce yemememiz söylendiği için başkalarına veriyorum. Arasıra kaba lidaki çıktığında onları yiyiyorum fakat tedirginim. Yenip yenemeyeceği veya hangi balıkların yenip hangilerinin yenemeyeceği konusunda fikri olan var mı? teşekkürler.
Sayın Adaşım; Tebliğe göre zeten İzmir Körfezin' de balık avlamak yasaktır. (5) İzmir limanında, Bostanlı Sazburnu ile Üçkuyular vapur iskelesi arasında çekilen hattın doğusunda kalan saha içerisinde su ürünleri avcılığı yasaktır. Bu yasağın nedeni uzun yıllar boyunca aşırı kirletilen İzmir körfezi suları nedeni ile orada yaşayan canlılar üzerinde oluşan ağır metaller v.b. olumsuz etkilerdir. Yasak olmasına rağmen o bölgede sadece zevk için av yapacaksanızda tuttuğunuz tüm balıkları zedelemeden tekrar suya bırakmanızı ve asla yememenizi öneririm. İsparoz yerleşik yaşayan bir balık olması nedeni ile zaten alacağı kadar zararlı etkiyi almıştır. Buna benzer şekilde Lidaki dediğimiz küçük çipuralarda daha gezegen bir balık olmakla beraber göç etme gibi bir alışkanlıkları yoktur. Yani onlarda aynı zararlı etkiye maruz kalmaktadır. İsparoza zarar veren maddelere karşı çipuranın doğal bir korunma avantajı yoktur. Size önerim o bölgede hiç avlanmamanız, avlanırsanız balıkları suya geri göndermeniz, canınız balık istediğinde ise, bütçenize ve damak zevkinize orantılı olarak açık denizlerden yakalandığına ve taze olduğuna emin olduğunuz balıkları satın almanızdır. Saygılarımla