Ankara Üniversitesinin Tandoğan kampüsüne daha önce gidenler veya burada okuyanlar bilir, kampüste iki tane havuz vardır. Kampüsün bahçesini güzelleştirende zaten bu havuzlar ve içindeki süs balıklarıdır. Geçen gün bir arkadaşımla havuzun kenarında oturmuş sohbet ederken gözüm havuzda yüzen balıklara takıldı ve aklıma acaba bu balıklardan canlı yem olur mu sorusu geldi. Niye olmasın dedim. Ama bir yandan da eğer bu balıklar şimdi kızılırmağa yumurtlarsa ortaya bambaşka bi balık çıkabilir ve ekolojik sistemi bozabilir sorusu geldi. Bu konuda sizin bilgilerinize ihtiyacım var. Canlı yem olarak japon balığı kullanabilir miyim?
sende ne avcıymışsın be kardeşim,o kadar sahte balık var git onlarla yakala ne diye süs balığını yem yapıyorsun,süsbalığıda neye uğradığını şaşıracak
Usta, canlı yem satan yer aradım bulamadım. Bana nokta adres verebilirsen elbette oradan alırım yoksa ne diye uğraşayım?
Japon balığı gibi türler çok hızlı ürediğinden Kaçıracağınız bir çift japon Gölü ele geçirebilir..Bunun örnekleri ülkemizde oldukça fazla..
Sakın canlı yem yapıp kullanma , kaçırırsan kızılırmağa 3-5 sene sonra artık sazan yerine aynalıjapon yakalayabilirsin
Ayrıca belirtmekte fayda var; Carassius cinsinden bu türler, Sazan balığı ve bazı sazangiller türleriyle çiftleştiğinde kısır yavrular meydana gelir. Bu etkisi ile sazan ırkını yok edici özellik taşımaktadır. Hızla çoğalarak ortama hakim olur. Sizinde bahsettiğiniz gibi ekolojik açıdan zararlı balık bunlar.
Dikkat, Gelingülü barajının dünü ve bugünü Lütfen dikkat, hiç bir tür canlı balığı iyi niyetle de olsa bile bir yerden biryere nakletmek doğru değil zaten yasak da, doğal türlerin yok oluşu sırf bu yüzden yapılan yanlışlardan, örnekler çoğaltılabilir; örn: Bir zamanların Kapullukaya baraj gölü adeta bir levrek (sudak) cennetiydi kayaların üstünde oturup levrek sürülerinin geçişini izlerdik, ta ki sasilerimize takılan ilk turnaya kadar, levrek üremesini kontrol altına almak için atıldığını duyduk turnanın. Sonra herşey o kadar hızlı gelişti ki inanamazsınız, örn: Sonra birileri iyi niyetle turnayı yok etmek için veya ticari niyetle aynı yere çoğunun gümüş diye bildiği sivrisinek mücadelesinde kullanılan lepistes türü bir balık bıraktılar ya da bir şekilde geldi afrikadan uçarak ve hızla üredi. Sivrisinek yumurtalarına saldıran küçük sevimli yaratıkların sazan ve turna yumurtalarına ne yaptığını tahmin edersiniz herhalde, (tamamen temizlenmesinin mümkün olmadığını tahmin ediyorum) Aynı balıkların Hirfanlı barajında bir girişimci tarafından, köpek maması yapılmak için toplatıldığını duymuştur o bölgede yaşayanlar. örn: Ankara'nın içmesuyu havzasında yer alan en önemli barajlarından biri olan kurtboğazı barajında bulunan ve ağcıların bile tuta tuta bitiremediği boy boy sazanları bitirdi para hırsı için atılan turnalar (sazan için bir iğne turna için rapala sasi v.s.) Sonuç olarak Lütfen iyi niyetle de olsa doğayı değiştirmeye çalışmayınız. Çünkü o zaten kendisini korumasını bilir. Yazılanlar tamamen gözlemlerim sonucu elde edilmiş bilgilerdir, Eski balıkçılar yazdıklarımı doğrular herhalde.
Gerçekten Pes! demek istiyorum. yanlış anlamayın size tepki gösterdiğimden değil, aklınıza gelişine şaştım. Ben 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi Olmayacağı konusunda arkadaşlarımız zaten gerekn açıklamayı yapmış. Yalnız benim takıldığım bu "canlı yem" olayı. Geçenki paylaşımlarımdada zaman zaman bahsetmiştim. Gerçekten bana canlı yem hiç kabul edilebilir gelmiyor Canlı yemle günde 5 balık yakalamaktansa, gerekirse sahte ile 1 tane yakalamaya razıyım.
Tufan bey öncelikle çok güzel bir konuya değinmişsiniz ,Trakya bölgesinde olta atmadığım baraj ,göl ve gölet yok ,geçen yıl Kırklareli -Merkeze bağlı ve dünya bankasından alınan kredi ile yapılan amacı ,sulama olan ayrıca kooperatiflere ihale usulu ile de balıkçılık yönünden kiralanan barajın içler açısı durumuna bende şahit oldum . Bundan 5-6 yıl evvel aynalı sazan yakalamaya ,görmeye bıktığımız barajda bırakın aynalı sazanı , ekolojik açıdan zararlı olan israil sazanı bile görmedik ,Tarım ve köyişleri ile D.S.İ tarafından yapılan yanlış balıklandrıma programı neticesinde ,kızılkanat ,Levrek ,sudak ve gümüş balığından oluşan bir populasyon oluşmuş ,sazan,miryana,kefal nesli tükenmiş yada tükenme noktasına gelmiş işler acısı bir durumdu ,bunu bire bir yaşadık ve gözlemledik . Murat arkadaşımızında belirttiği gibi ekolojik açıdan sakıncalı türler gurubunda olan halk dilinde( İsrail sazanı,Bulgar sazanı ,Çin sazanı)olarak bilinen bu balık ,taşındığı yerdeki tüm sazan nesillerini yok etmektedir,bunun canlı yem olarak kullanılması bile yasaktır . Sirkülerde dönem yasakları vardır bu balık için dönem , limit ,boy sınır yoktur . Yani yakalamak vaciptir
Yakup abi sana katılıyorum ben Turna için istavrit kullanıyorum ,Yayın için dalak ,tavuk ,danaburnu ,solucan ,Levrek içinde solucan yada kaşık kullanıyorum
Bu tür sazan balığının yumurtalarını dölleyebildiği için ortamdaki sazan populasyonunun sonunu getirir. Bu durum Kütayada bazı göletlerde maalesef yaşandı.
Normalde aynalı sazan, kınalı sazan ,kambur sazan yılda mevsimin gidişatına göre en fazla 2 kez havyar atıyorsa bu balıkta daha fazla ,ve kırma ırklar kısır oluyor ,etide kılçıklı ve pek güzel değil ,allah bizi israillerden korusun ,yakalamak vaciptir
Tebliğlerimizde bu konu çok detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Okumanızı tavsiye ederim Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/2 Numaralı Tebliğ Yayımlandığı R.Gazete: 19.10.2007-26675 Çizelge–2 İçsularımızdaki Ekolojik Açıdan Zararlı Balıklar Adı Latince adı Gerekçesi Güneş levreği Lepomis gibbosus = Yabancı kökenli etçil bir balıktır. Ekonomik değeri olmayıp yerli türlerimize ve ekonomik balık türlerine büyük zararlar verebilir. Tilapya azmanı Tilapia sp. = Yabancı kökenlidir. Ekonomik değeri olmayıp yerli türlerimize ve ekonomik balık türlerine büyük zararlar verebilir. Havuz balıkları Carassius sp. = Sazan balığı ve bazı sazangiller türleriyle çiftleştiğinde kısır yavrular meydana gelir. Bu etkisi ile sazan ırkını yok edici özellik taşımaktadır. Hızla çoğalarak ortama hakim olur. Gambusia Ghambussia sp. = Ülkemizde de sivrisineklerle biyolojik mücadelede kullanılan ve zararsız olduğu düşünülen bu balık türü bırakıldığı sularda bazı balık türlerinin yumurtalarını yiyerek, zararlı olabilmektedir. Yerleştiği habitattan temizlenmesi çok zordur. c) Yemlik balıklar: Aşağıdaki çizelgede yer alan türler, amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılabilecektir. Bir amatör balıkçı livar yada canlı yem kovası içerisinde, çizelgede yer alan türlerden, en fazla 30 adet yemlik balık bulundurulabilir. Ekolojik açıdan zararlı yada potansiyel zararlı balık türleri canlı yem olarak kullanılamaz.Yemlik balıklar, avlanması hedeflenen türün avcılığının serbest olduğu dönemde avlanabilirler. Yemlik balık boyu azami 12 cm olup, bundan büyük boylar, avlanabilir balık sınıfında değerlendirilir. Yasal sayı ve boy sınırlamaları dahilindeki deniz ve tatlı su balıkları yem amacı ile kullanılabilir. 12 cm.’den küçük yemlik balıkların nakli yasaktır. Çizelge–3 Yemlik Balıklar Türkçe Adı Latince adı Bıyıklı balık Barbus barbus Ulubat balığı Acanthobrama mirabilis Çaça Sprattus sprattus Noktalı inci balığı Alburnus bipunctatus Çöpçü balığı Nemacheilus sp. Ot balığı Phoxinus phoxinus Horozbina Blennius sp. Tirsi Alosa fallax nilotica İnci balığı Alburnus alburnus Sardalya Sardinella sp. Sardine sp. İstavrit Trachurus trachurus Tatlısu kaya balığı Proterorhinus marmoratus İzmarit Maena smaris Tatlısu gümüşü Chalcalburnus mossulensis Karaburun Chondrostoma sp. Gümüş Atherina boyeri Kaya balığı Neogobius sp.
http://www.sorgunpostasi.com/index.php?option=com_content&task=view&id=952&Itemid=2 Şakası bile kötü, olayı sadece olta balıkçılığı olarak değerlendirmeyelim lütfen, bir çevre felaketi söz konusu, düşünün bir kere torunlarımız sazan, kırmızı benekli alabalık, tatlı su levreğini bırakın görmek tutmak dokunmak, sadece resimlerinden tanıyabilecekler böyle giderse, bunlar da kaybolan değerlerimiz arasına katılmasın lütfen, bu konuda en etkin ve en bilinçli kitle olarak amatör olta balıkçılarını görüyorum, gelecek bizim ellerimiz arasında...
Tüm Almanya`da canli yem kullanimi yasak..Her türü balikta canli yem olmadan burada bir güzel tutuluyor.. Biraz vicdan...
İşte bu herşeyi açıklıyor. Gözden kaçırdığım için sizlerden özür dilerin. Bu tebliğ ve uyarılarınız sayesinde bizim fakültenin balıkları yem olmaktan kurtuldu.
Aslında çok güzel olur,hem renginden dolayı çabuk dikkat çeker hem de dayanıklı olur,bi videoda akvaryuma koydukları bir turna, japon balıklarını tek tek ham yapıyordu Ama yanlışlıkla avlandığınız göle canlı bir japon balığı kaçırırsanız gölde ekolojik denge diye birşey kalmaz..Bu yüzden sakın denemeyin..
valla olur bence hemde iyi olur.çünkü ortalama 10 yıllık turna tecrübelerime dayanarak söyleyim bu balığın kırmızı ve onun tonları olan renklere karşı zaafı var.ama biraz masraflı olsa gerek.japonun tanesi 2.5 ytl civarı.bu konuda kendimi şanslı hissediyorum.benim avlandığım yani memleketim olan kırıkkalede canlı yemi küçük göletlerden sinek kancası ile yakalıyorum.yarım saat içinde ortalama 40-50 canlı gümüş balığım oluyor.