''Jet Tahrikli, Dıştan Takma Motorlar.

Konu, 'Motorlar' kısmında alpargun35 tarafından paylaşıldı.

1. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Dıştan takma deniz motorlarında, gelinen en son teknolojilerden biride ''Jet tahrikli denilen bu pervanesiz motorlardır.
    Deniz kazalarında, pervanelere bağlı yaralanma riskini bayağı aşağılara çekecek gibi görünüyorlar.
    Suyun içine oksijen pompaladıklarından ötürü, çevrecilerin mutlaka dikkatini çekmiştir diye düşünüyorum.

Hafif ,sessiz ve daha küçük olduğu söylenenler arasında.
    Değişik markalarda iki ve dört zamanlı üretimleri mevcut.
    Ülkemize ithali yasak deniliyor ,bu sebeple gerek çevremizde, gerekse Boat show larda henüz bu harika şeylerle tanışamadık.
    Negatif tarafı ise, biraz fazla yaktıkları...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 11 Eylül 2010
  2. ergir

ergir ergir

bizde neden yasakmış acaba.

3. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Bu motoru nette gördüğüm andan itibaren bu soruyu hep araştırdım,hatta geçen yıl yapılan, İstanbul boat show da varmı diye, forumlardan arkadaşlardan bilgi istedim,fakat motorun kendisi olmadığı için insanlar bilmiyor
    İzmir deki fuarlarda da hiç görmedim,fakat Avrupada uzun süreden beri kullanılıyor.İzmir'de firmaların temsilcilerine sordum ,adamlar motorun varlığından bir haber !!!.

4. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Ben bu tip motorların pervaneliler kadar performans gösteremiyeceği kanısındayım.

5. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Göstermiyormuş zaten ve %25 'e varan oranlarda (devire göre) daha fazla yakıt tüketiyormuş.

6. erdem271

erdem271 Erdem

Bu teknoloji işe yaramasa deniz otobüslerinde kullanılmazdı... Bence geleceğin teknolojisi bu...

7. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Hemen bütün firmaların üretimi mevcut,bence 'avantajları , dezavantajlarından daha fazlaki,üretiliyor özellikle ''çevrecilikleri dikkat çekici.!

8. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    bende heveslenmiştim ancak ulaşamamıştım :( jetski ile aynı prensip sayılır aslında neden ülkede yasaklanır anlamak mümkün diil....
    fuarda görevli bulunan zatların olaydan bihaber olmaları gayet doğal bende dizel outboard konusunda bir tanesi ile tartışmıştım bihaber olmak biyana adam (dıştan takma dizel olmaz beyefendiiii) tarzı üslubu ile müşteri ilişkileri konusundaki başarısınıda segilemişti....(denizle ilgili ürünler satan zevatın hepsinde diil ama dikkate değer bir kısmında var bu müşteriyi ezme psikolojisi bilhassa yerli yat üreticilerinde; çok daha pahalı yabancı yatların distribütörlerinin tavırları çok daha uygar...) herneyse bu konuda ayrı bir başlığı hakediyor....

esas konumuza dönersek bu motorlar denizcilikte yeniçağı sergilemekte ben ümidimi kesmiştim ancak hatrlatmanız iyi oldu incelemekte fayda var kanımca

farklı-sıradışı paylaşımlarınız için çok teşekkürler...

bu arada sitede müthiş bir bilgi şöleni yaşanmakta diğer başlıklara pek girmedim ancak tekne donanımı ve bakımı başlığı altındaki topikler gerçekten mükemmel kalitede bilgilendirici emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler....

9. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Çok haklısınız,geçen sene fuarda Evınrood reyonunda yetkiliye E.Tec teknolojisinin ne demek olduğunu sordum ? cevap alamadım,sadece dolar olarak fiatını ve motorun üzerinde yazılı olanları biliyorlar,sattığı ürünü tanımıyor,fakat ne kerametse müşteriyi almak için iknaya uğraşıyorlar,çok tuhaf !!
    Bende teşekkür ederim,ilginize.

10. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Alp ağbi son iki yıldır fuarlarda özellikle bu tip motoru görmek için bakınıp durdum malesef daha tanışamadık performansını artı eksilerini merak ediyorum doğrusu...

11. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    TEknik bilgim olmadığı için mazur görün bir şey kafama takıldı.Şİmdi alttaraftan suyu alıyor ve tazyikle fırlattığı için itiş gücü sağlıyor.Peki su aldığı yerde bizim denizlerimizin olmazsa olmazı naylon torba,cips paketi ,dolaşmış çapari takımları buraya girerse ne olur acaba?

12. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Evet Feridun, tanışmamız 2011 'e kaldı herhalde.Performansını bende çok merak ediyorum.(Jet,met denilince)
    Düz bir mantık yürütürsek,herhalde ''delikli ızgara gibi bir şeyler vardır.

13. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Peki o ızgaralara poşet takılınca durup motoru kaldırıp temizlemek gerekiyor.Hele bir de o tazyikle poşet parçaları içerileri de tıkamışsa iş çıktı demektir.

14. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Net bilgilere sahip olamadığımız için,kesin şeyler söyleyemiyoruz,yalnız şu aklıma geldi,'pervaneye halat sarma olayı son bulmuş oluyor.

15. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    şu marin teknolojisinede de karadaki araçların teknolojisi gibi önem verip zaman ayırsalardı tahminimce şu an 15 kg lık 30 bg motorları 1000 tl civarı bir fiyata edinip içinede 3 lt benzin koyup bütün gün gezerdik :)
    hayaden kim ölmüş....

Son düzenleme: 27 Mart 2010
  16. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    bide artık iyicene şeklen güzelleşmiş olan dıştan takma motorlarda gözüme çarpan tek eyrelti şey pervane....sizede öyle geliyormu....

17. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Umut bey bildiğiniz üzere,motor teknolojileri kara da uygulandığı gibi(mesela Honda cıvıc v tec) deniz motorlarında da uygulanmakta.
    Pervane konusunda haklısınız,'' sanki bütün parçalar yeni o eskiymiş gibi duruyordu.

18. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    tabiki orası öyle benim hayalim hatta fantezi bile denebilir aynı otomobillerde olduğu gibi ar-ge lere geniş bütçeler ayrılsa küçük hacimlerden yüksek güç için sınırlar zorlansa turbo şarj vs..daha yaygın kullanılsa hatta en düşük bglere kadar indirilse 100 cc.den 15 bg alsak vb....ama eskiye oranla biraz daha kıpırdanma olduğu gerçek.

pervane konusunda zaten hemfikiriz o güzelim makinalarda gerçekten sırıtmakta o parça...

19. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Turbo teknolojisi, artık biraz geri kaldı gibi , düşük hacimde motorları daha fazla çevirerek ,aynı hacimdeki diğer motorlara göre daha fazla güç, elde ediliyor zaten, bahsettiğimiz V.Tec teknolojisi de bu mantık üzerinde çalışıyor.
    Benim gözlemlediğim motor teknolojilerinde ar_ge çalışmalarının büyük kısmı ''elektrikli motorlar üzerine, tabiy bu genel anlamda denizde neler oluyor bunu bilemiyoruz,göstermiyorlar ki bildiklerimiz e.tec,v.tec yüksek basınçlı,kontrollü direkt enjeksiyon sistemleri ,yine devire göre kontrollü ateşleme sistemleri vs şeyler.

20. alpargun35

alpargun35 c.alp argun