Jig Hakkında Merak Ettiğim Sorular

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında nicholai hel tarafından paylaşıldı.

1. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Hepinize selam olsun sevgili Dostlar.

20 yıldır aktif şekilde balık avı yaparım, babadan gelen bir gelenektir yalnız biz her ne avı yapacaksak, derin su olsun, sırtı olsun, at-çek olsun hep eski usül elle avlandık. Bu yeni moda makinalarla alakam sınırlıdır, toplamda 10 defa anca kullanmışımdır onda da derin suda toplama rahatlığı için, yoksa yine makinayı koyar elle avlanırım.

Bu jig olayında tecrübem ise sıfır! Çok olsa dipten aldığımız balığa orta suda avcı atlardı onu çekerdik. Mantık aynı zaten, fakat bu teknik ekipmanlar hakkında bilgim yok.

Şimdi merak sarmış durumdayım. E artık bahar başında memleketim Antalyama da dönüyorum. İlk amacım yine bir tekne alıp bıraktığım yerden denizlere dönmek, ama bu defa jig denemeleri ile. Ne de olsa denizi iyi tanırım, e balığı iyi tanırım, bir de şu modern ekipmanla tanışırsak 30 kg Akya almak hayal değil gibi. :)

Yalnız bakıyorum. 80 liraya da çıkrık var. Kaliteli ürünler almak istiyorum, karşıma Jigging Master PE 5 çıkıyor mesela, fiyatı 1500 TL!

Merak ettiğim birinci konu, bu malzemelere bu kadar para vermeye gerçekten değiyor mu? Malzeme kalitesi diyeceksiniz ama gerçekten aradaki fark uçurum gibi. Bu kadar mı fark ediyor bu işte ekipman? Yoksa biraz reklam birkaç havalı videoyla bizi özendirip söğüşlemek niyeti mi seziliyor dersiniz? Samimi cevaplarınızı bekliyorum.

Boğazımdan kesip bu işe ayırdığım bir miktar birikmişim var Allah'a şükür. Malzemeye hatırı sayılır bir rakam ayırdığımı, kaliteli setler yapabileceğimi düşünüyordum. Ama daha işe çıkrığa 1500 lira vererek başlarsak sonunu getiremeyiz.
    Görüş ve önerileriniz nelerdir?

Hepinizi tekrardan selamlıyor, saygılar gönderiyorum...

Son düzenleme: 21 Temmuz 2011
  2. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Makine istiyorsan http://www.avmarketi.com/asp/product/16083/Okuma-Salina-SA-2-16000-makine denenmiş sağlam iyi bir malinadır. Ömür boyu garanti verilmektedir.
    kamış ta http://www.erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=15198 işini görür. jig için yurtdışındasınız willamson abbsy moderlerinde çeşit yapın derim crom rengi iyidir
    florokarbon leader misina alın 0,50 - 0,70mm 30-40 kg çekerli olur. birde sıklıkla halka çıkarıp takmak için halka pense si . Dur onuda linkini vereyim http://www.avmarketi.com/asp/product/17909/SAVAGEAR-PENSE-20CM

3. mertoralar

mertoralar Mert

Bütçeniz nedir acaba? Uçurumları yok etmek için,en iyi seçimi yapmak için

4. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Murat Bey, önerileriniz için teşekkürler. Makina güzelmiş, değerlendirmek üzere kaydettim. Bu şekilde önerileri olan dostları beklerim. Sonuçta hakim olmadığım ekipmanlardan en doğru fiyat/performansa sahip ürünleri arıyorum. Ve seçenekler gerçekten çok fazla...

Yalnız bir diğer konu da yukarıda bahsettiğim abartı fiyatlar. Şimdi Murat Bey'in önerdiği bu makinaya bakıyoruz, özellikleri gayet iyi, deepfishing'den Menderes Bey de yazmış, yorumlar şahane, makina 290 lira.
    Şimdi bu makina 1500 - 2000 TL'lik makinalardan gerçekten çok mu farklıdır? Biraz daha güçlü çeker, belki daha hafiftir, hadi birkaç yılda daha uzun ömürlü olsun, bu farka değer mi? 5 Kattan fazla fiyat farkı var.

5. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Mert Bey, bütçe meselesi biraz da göreceli bir durumda.
    Daha almak istediğim tekne, uygun bir motor, kaliteli bir fishfinder var. Ayrıca zıpkın avcılığı için tüm ekipmanımın mutlaka elden geçmesi gerekir, yeni harcamalar mutlaka çıkacaktır. Yani bunlar için toplam bir bütçem var. Birinden istediğim kalitede bir ürünü uygun fiyata alsam diğer ihtiyaca daha iyisi için param kalacak.

Şimdi bu iş için özel düşünürsek, beni güneybatı Akdenizde her türlü avda malzeme kalitesi bakımından yarı yolda bırakmayacak bir jig takımı için herşey dahil 800-1000 lirayı gözden çıkarabilirim.

Ha istediğim işi layıkıyla yerine getirecek bir takım belki 500 lira da olabilir, bu durumda mesela bir üst kalite fishfinder alırım.
    Yok bu takımları sen bilmiyosun, bırak sonar biraz dandik olsun sen git 2000 liralık takım al sonra bana dua et derseniz de gider onu alırım, yeri geldimi duamı da ederim.

Bilmem anlatabildim mi derdimi...

Yardım eden herkese çok teşekkürler.

6. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Sizin bahsettiğiniz 1500-2000 tl lik makinayı karşılaştırmam lazım mesela bana gösterebilirmisiniz bu makinadan bir örnek.

7. OMMG

OMMG OKAN

8. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Murat Bey, burada modelleri var.

Jigging Master Power Spell PE5
    4.1 devirli, 590 gr, PE5-470 mt (75 lb-470 mt) ip misina kapasiteli, maximum drag gücü 27 kg (60 lb), 9 bilyalı, lever drag.

9. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Okan Bey, çok teşekkürler öneriniz için. Bu üç kalemin toplam fiyatı 2.250 TL yapıyor. Benim planladığım bütçenin oldukça üstünde tabii ama dediğiniz gibi fikir açısından iyi oldu. :)

Siz bu malzemeler konusunda bilgilisiniz takip ettiğim kadarıyla. Şimdi Murat Bey'in yukarıda önerdiği setle karşılaştırırsak bu setin almaya değer dediğiniz ne gibi farkları bulunuyor?
    Örneğin 20 kiloluk bir balık bindi her ikisine de, bu profesyonel takım diğerine göre ne gibi üstünlükler sağlar?
    Toplamda aradaki 5 kat fiyat farkına rağmen keşke bu önerdiğiniz seti alsaydım dedirtir mi?

10. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Katıldığım jig organizasyonlarında favori makina benim size önerdiğimdi. Yolda bırakacak bir ürün olduğunu düşünmüyorum. Üstelik anladığım kadarıyla başlangıç seviyesindesiniz bu kadar yüksek bir rakamla başlamamak gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca çok yorucu bir spordur. Jig aksiyonunu doğru hareket veremezseniz şansınız daha düşük oluyor. Dolayısıyla boşuboşuna yoruluyorsunuz.Eee balıkta çıkmadı üsran üsran bıkkınlık felan. Bilmem anlatabildim mi? Elbet iyi ve pahallı markalar iyidir 200 gr ve daha yüksek jigler çok yorucu oluyor....

11. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Jig konusunda henüz başlangıç seviyesinde bile değilim Murat Bey. :)

Önerdiğiniz makina ile ilgili araştırmalarım dediğiniz gibi olumlu sonuçlar veriyor. Fiyat olarak da planladığım limitler dahilinde kalıyor. Zaten diğer pahalı ürünlere şu aşamada o kadar para vermeyi uygun görmüyorum. Farkın bu denli yüksek olması merakımı uyandırmıştı sadece. Anladığım kadarıyla daha az yorulmamızı sağlayacak bazı avantajları var. Ama ben şu aşamada yorulmayı tercih ederim. :)

Yine bu fiyat aralıklarına uygun tavsiyelerde bulunacak başka üstadlar varsa önerilerini almaktan mutluluk duyarım.

Peki şu an için makinayı bırakıp kamışa geçersek, önerdiğiniz Arikai Limited Boat Rod'dan biraz daha kaliteli, aksiyonu engellemeyecek derecede sert ve güçlü bir kamış için başka ne gibi önerileriniz olur?

12. OMMG

OMMG OKAN

Bu tarz bir takımın en büyük avantajları tek takım ile birden fazla avı gerçekleştirmeniz,tartışılmayacak kalite ve uzun ömür farkı birde çok sağlam bir balık geldiginde acaba alabilirmiyim diye düşünmüyorsunuz ,gücü ve kullanım rahatlığı.Birde 500-600tl ye bir takım kuruyorsunuz sonra bu size yeterli gelmiyor hadi birde trolling takımı yapayım yada birtanede çıktığım olsun dediğinizde aşağı yukarı aynı paralara çıkıyor.Ben kendime bakıyorum 5 jig kamisim,3 jig makinam ve 2 ayrı trolling takimim var yani yukardaki setten çok daha fazla harcamisim.Bu arada salına 2 16000 benimde kullandığım çok güzel bir makina.Bir ust seviyesini isterseniz Ryobi Safari Meta Royal 5000 var,biraz ağırdır ama eliniE aldığınızda tank gibi güçlü olduğunu hissederseniz...

Son düzenleme: 22 Temmuz 2011
  13. hardal

hardal metin

ucuz ve kalıte makınalar arasında sadece marka yuzunden ıstenılen paralar yok tabıkıde ornek verıcek olursak govde yapısı graphite makınalar vardı , zamanla teknolojı ılerledı ve onların yerını duralımınyum lar aldı daha hafıf ve tuzlu suya daha dayanıklıydı sımdı ise duralımınyumun pabucunu magnesium makınalar aldı magnesium cok cok daha hafıf ve tuzlu suya mukavemetlı bunun yanında marka urunler marka derken ust segment lerden bahsedıyorum ıcındekı dıslılerın yekpare pirinçten kesılıp uzun sure surtunme ve mukavemet saglasın dıye nıtratla kaplanıp tuzlusuyla teması kesılsın dıye abs plastık contalarla makınanın ıc aksamı dıs dunya ıle baglantısı kesılıyor bunlar fıyata en dırek etkı eden faktorler.. bunun dısında jıg kamıslarındada fıyata ılk etkı eden eger carbonsa carbon derecesı artık halkalar ve makına yatagı zaten bu işte dunyaca unlu fujı halka ve makına yataklarını gordugunuz bı kamısın sadece bu aksamları yaklasık 50 ila 150 euro arasında ee gerı kalan jıg kamısının ılk kısmı olan parcanın ucunun ıncelıgı ve o ıncelıge gosterdıgı mukavemet yanı ıyı bır jıg kamısı ( bana sorucak olursanız ucu ınce ve mukavemetı fazla olandır ki aksıyon konusunda sıkıntı yasanmasın bu kısıye gore degısır saygı duyarım zaten kalıtelı jıg kamıslarında kullanacagınız jıg gramajları yazar , ee tabı magnesıum kaplama makına aldınız tahmını 450 gram desek - e jıg kamısıda 180 gr desek

450 + 180 = 630 gram ee 150 gram jıg kullanalım

630+150 = 780 grama bıter bu iş fakat maliyetleri yuksek takımlar ıcın gecerlıdır bu hesap,

yukarıda alattıklarım kısaca naçizane bılgı ve deneyımlerımden kaynaklı yazılarımdır , kişiye ve tercıhe gore degısıkler gosterebılır. bunları yazmamdakı amaç 100 liralık makınada aynı işi gorur zihniyetını ortadan kaldırmaktır tabı ımkan meselesıdır ama ben ne kadar ucuz takım aldıysam hepsı benı yarı yolda bırakmıstır......

ama jıg avcılıgı bence pahalı bır zevktır , fish founder i teknesı jigi kamışı makınası derken uzar gıder

ama madem tekne fish founder sorun etmıyorsanız , bence kalıtelı takımlara yonelın cunku uzun saatler balık pesınde kosuyor olucaksınız . ırı bır balık geldıgınde takımınızın sızı yarı yolda bırakmasını ıstemem ozellıkle mısınaya verılen paraya kesınlıkle acımayın derım gene tercıh sızın..

Şimdilik bu kadar :) saygılarımla

14. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    SHIMANO Catana BX 240 Tele
    Favori Makine:
    SHIMANO BIOMASTER 5000 CFB
  15. nicholai hel

nicholai hel Aykut

Hesap makinasını elime almış takır tukur hesap yaparken iki cümleniz kafamı karıştırmaya yetti Tevfik hocam. :D

Öncelikle Okan ve Metin Beylere çok teşekkür ediyorum yardımlarından dolayı. İhtiyaç duyduğum açıklamalarda bulundunuz.

Bende şimdiye kadar farklı hobilerimde aynı şeyleri yaşadım elbette. Baştan ucuz ekipmanlara harcadığım paraların toplamı zaten en son aldığım ya da alacağım ekipmanın fiyatının üstüne çıkıyordu. Yahudilerin bir sözü vardır; "Ucuz ürün alacak kadar zengin değilim."

Yalnız tabii bu işte de böyle mi diye kafamda tilkiler geziniyordu. (Tevfik hocamında yardımıyla hala dolaşıyor:p ) Sonuçta biz bu balık işini, hadi en azından olta kısmını diyim, hep ucuz bilirdik. Takım uygun olduktan sonra elle tutmadığımız balık da kalmamıştır. Orkinosu lagosu ıskarmozu kuzusu olsun, tabii öyle 15 kilo olmasa da 4-5 kiloya kadar elle tutmuşuzdur. Kan ter içinde de kalsak balık asıldımı biraz gevşetir yumuşadımı toplar olmadı pet şişe bağlar falan bir şekilde alırdık. :)

Şimdi tabii hedef daha büyükleri daha rahat almak. Bunun için de ekipmanlar çıkmış, arıyoruz. Yalnız yine de bu denli pahalı olması şaşırtıyor. Metin Bey'in de anlattığı gibi malzeme kalitesi ve bunun maliyetini anlıyorum. Belki biraz da daha yeni ürünler olmasından kaynaklanıyordur. Ama yine de ne bileyim az para değil dostlar yav.

Ama madem bu iş böyle yapılıyor, demekki 10 kg+ balık bunu istiyor diyip gemileri yakmış bu yaz günü alnımdan boncuk boncuk ter dökerek hesap makinesine gömülmüşken Tevfik hocam beni yine aldı götürdü. :)

Şimdi çık işin içinden çıkabilirsen... mrsparkle

Son düzenleme: 22 Temmuz 2011
  16. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
  17. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Jig de düşük devir yoruyor doğru aksiyonu tutturamayabilirsiniz. Tabi bu kamış aksiyonu ve ucundaki jig e de bağlıdır. Benimde favorim herzaman shimanodur. İllaki shimano olacaksa http://www.avmarketi.com/asp/product/19032/Shimano-Saragosa-8000-F-5S-ARB-1-BB-Makine bu daha uygun olur tabiki parasıda...

18. nicholai hel

nicholai hel Aykut

:eek:

Hocam ağzım açık ne diceğimi bilemiyorum titredim resmen heyecandan tekrar tekrar izliyorum.

İçerim ben şimdi duramam. :D

19. isottevfik

isottevfik Tevfik

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Videoyu bir yere kaydet ve avdan uzak kaldığın zamanlarda, kendini simülatörde farzederek ve seyret.hihi hihi

20. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    İyi de jig yapmıyorlar bakın jig deki ekipmanlar farklı.