Sevgili Üstadlar herkese merhaba. Bu konuyu açmadan önce uzun soluklu bir araştırma içerisine girdim.Topladığım tüm bilgileri artıları eksileri ile değerlendirdim.Bilindiği üzere ülkemizde yeni popüler olan Jigging tekniği ile avcılığa merak sardım ve bu merakımın neticesinde kendime bir jig takımı yapmak istiyorum.Şunu belirtmeliyim ki üstadlar beni daha rahat anlayabilsinler Jigging tekniğinde çıkrık makinelerin daha iyi performanslarının olduğunu biliyorum fakat tekne ile çıktığım zamanlarda avlağa gider ve dönerken hafif sırtı, avlakta bulunduğum zaman içerisindede jig denemesi yapabilmeme imkan vereceği hatta hatta kıyıdan beklemeli avlarıma da güçlü bir makine olacağı için Spin makinayı tercih ediyorum.Bunun dışında kamış atar seçimine gelecek olursak bu konuda tecrübelerinizden yararlanmak isterim.Avlanacağım yer açısından en fazla avlanacağım derinlik yaklaşık 80 mt.Bir yerde her 35 mt derinlik için 100 gr jig kullanılmalıdır.Başka bir yerde ise 60 mt ye kadar olan derinliklerde 60 gr a kadar jig kullanılmalıdır şeklinde ibareler gördüm.Bu da bende ister istemez bir karışıklığa ve kamışın atar seçiminde kararsızlığa neden oldu.Üstüne üstlük akıntının fazla olduğu durumlarda neredeyse 2 kat daha fazla kurşun kullanılma zorunluluğu gibi etmenleride göz önüne alırsak ben işin içinden çıkamadım. 1)Okuma V-System 65 Dual Force Drag Makina 14.5 Kg Max Drag değeri 2)Okuma Cedros Speed Jig Kamış / Tek parça 1.80 boyunda 3)Spin makinayı neden seçtiğim hakkında yazımda bilgi vermiştim.Bu takım için farklı önerileriniz var mı? 4)Jig Kamışın atar değerini hangi aralıklarda belirlemeliyim 90-200 / 190-365 gibi. Şimdiden bu konuyu okumak için vaktini ayıran üstadlara ve yardımcı olanlara teşekkürler...
Herkeze selâmlar ,, http://www.ragot.fr/catal_pdf/butterfly_jigging.pdf Linkinde,, informasyonlar agirlikli olarak , her nekadar bazi marka ürünlerinin tanitimini kapsiyorsada, buradaki en önemli bilgiyi , derinliklere ve hedef baliklara göre tavsiye edilen jig agirliklari olarak görmekteyim. Konuya herkezin bu acidan yaklasmasini bilhassa rica ediyorum . ……….. Arastirmalarda rastlanilan en önemli husus,,, Jigging’gin hem dikine ,, hemde sahtenin özgül ve kendi agirliginin önem kazandigi sartlarda , önce karsiya atilip , biraz inmesini bekleyip , sonra belli bir aci altinda cekme yapilmasiyla uygulanabilir olmasi . Bilindigi ve sizinde dediginiz gibi uygulama,ya Spin yahutta casting metoduyla yapiliyor. Yani fix bobinli bir spin makine yahut bobini kapali alanda dönen ülkemizde cikrik (!) tabir edilen bir makine /kamis secimini acikliga kavusturmak ilk kararimiz oluyor. Buradaki ilk anlayisin ,, “dikine yapilan av sekillerinde spin metodunun daha agirlikli olarak ön plâna cikarildigi” seklinde olsada ,, yapilan istatistikler , Casting’deki tercihinde , günden güne ciddî boyutlarda arttigi yönde ! Fakat hangi sistemi tercih edersek edelim, avlanacagimiz derinlik ve hedef balik/lara göre ,, malzeme seciminde kararlar ortak ! Meselâ, kamsimizin ,, hafif , dayanikli ve hassas uclu olmasi fakat aksiyonunun fazla sert olmamasi , yorulmamaniz acisindan önemli. (1.80m – 1.90m – 2.10m. 50 – 190gr. 80 -200gr. gibi) Makinemizinde , freninin kuvvetli ve bir kol turuyla 90 – 110 cm arasi toplayabilmesi diger bir tercih sebebi. Yani ,avlanma derinligimiz ve kamisimizla cakismayan bir makine , ya agirligi yada zayifligi ile fiziki yorulmalarimiza sebeb olabiliyor. Örgü ip (Dynemea) kullanimi ,, her zaman icin dipte olani biteni daha iyi hissetmemiz , tasmalamada igneyi daha iyi oturtmamiz , misinadan daha ince ve cekeri yüksek olusuyla , bobine daha uzun miktarda sarmamiz (Avlanacaginiz derinligin 3 katina yakin) , acisindan rakipsiz . Ön takim montaji olarakta , yine hedef baliga (lara) ve derinlige görede ip misina cekerine yakin bir fluorocarbon misina kullanimi avantajli. Simdi , kamis konusuna deginmek gerekirse,, öngörülen kamisin, HALKA SAYISI VE SIKLIGI (9) casting tipi oldugunu ön plana cikartiyor. Her hali kârda yanilmamaniz icin , kamisin referansini sorun . CJ-S ise Spin makine icindir. (genelde en fazla 7 halka) CJ-C ise, Casting makine icindir. Makine secimindede yukarida bahsedilenler geregi , hedeflediginiz baliklar ve inmeyi düsündügünüz metreye göre secmeniz yaninda , ineceginiz derinligin 3 katina yakin uzunlukta bir misina rezervesiyle calismak en dogru oluyor. Yani 100 metreye inecekseniz, 200 metreye yakinda bobinde olabilmeli . Sonra indiginiz derinlikten toplamaya calistiginiz misinanizin , bir kol turuyla sarilan miktari cok önemli. Öngördügünüz yahut tavsiye edilen V65 makinenin özelliklerinde bu uzunluk 86 cm olarak veriliyorsa , secimini biraz degil hatta cok zorlastiracakir ! Kendisinden daha uzun sarabilen makinelerin tercihini gündeme getirtecektir ! Yani CEDROS – CJ 65 yahut Cedros – CJ80 gibi makineleri düsündürtecektir. (CJ65 106cm - CJ80 117cm.) Sonra nasil bir fren teskilatiyla donanimli bir makine düsünüyorsunuz ? Zira jigging uygulamalari yaninda, bottan hareketli (SIRTI) ve kiyidan beklemeli avlar icin güclü seklinde tanimlamalarinizi göz ardi etmeden öneride bulunmak gerekiyor. Neticede , önden frenli icin ( Cedros CJ65 /80) , ve cok yönlü olabilecegi (!) düsüncesiyle USA Baitrunner 6000 yahut 8000 gibi bir makineyi gözlerimin önüne getirebiliyorum Simdi tekrardan karar verebilmeniz icin, Sekilde gördügünüz balik ve derinliklere göre kamis belirlemeyi , su yüzüne yaklastikca – M (Medium tipi 30-160), derine indikce MH (Medium Heavy tipi 80-200) hatta gerekirse H (Heavy tipi) gibi bir kamisa yönlenmenizin dogru olacagi görüsündeyim. Unutmayin, bir baligin farkli derinliklerden gelisinde , cekimini zorlastiran su kütlesindeki basincida düsünerek , Kamis /Makine/Örgü IP ve ön düzen fluorocarbon, celik tel vs konulari arasinda kurulacak dengeyide hesaba katmamiz gerekiyor.
Ek bilgi , Yardimci olabilecek bir diger hususu eklemeyi unutugum icin özür dilerim. Cünkü bahsedilen balik isimleriyle bazi ip uclarinin bizdeki isimleriyle bilinmesinin daha faydalali olacagini düsünüyorum. ............................ espèces en eaux chaudes : Sicak suda rastlanan cesitler espèces en eaux froides : Soguk sularda rastlanan cesitler Tassergal , Pomatomus saltatrix : Lüfer / Kofana Dorade : Cipura Bonite : Palamut – Torik Barracuda Thon : Ton Seriole : Sarikuyruk Denti (Dentex-Dentex) : Sinagrit Merou : Orfoz Poisson Ruban : Rina Saint Pierre : Peygamber Bar : Levrek Lieu Jaune : Dors / Morina ........