Jig Kamış birşeyler diyor

Konu, 'Kamışlar' kısmında cmoarnveuts tarafından paylaşıldı.

1. cmoarnveuts

cmoarnveuts Onur Bilgin

merhabalar herkese.

yakın bir zamanda bulunduğum bölgenin de elverişliliğine paralel jig takım toplamak için kolları sıvadım ve formdaki yorumlar ışığında kendime bir takım topladım.

kamış elime ulaştığında, tüm kamışlarıma yaptığım gibi aksiyonunu anlamak üzre kamışın ucunu öne doğru eğdirdim. oltaya balık vurduğunda kamışın esnemesini takliden.

esnekliği gayet güzel ve cam elyafı ağırlıklı olması dolayısı ile de yumuşak bir uç aksiyonu var.

ancak bu eğdirme sırasında kamıştan minik çıtırdama sesleri geldi. sanki yapımında kullanılan bir kısım lifler reçine ile ıslanmamış ta serbest kalmış gibi.

bu ufak çıtırdamalar karbon lifi ağırlıklı kamışlarımda da oluyor ama gayet az ve tek tük. ama jig kamışımda çok daha fazla.

daha önce cam elyaf bir kamışım olmadığı için bu durum kamışın bir kusuru mu yoksa normal bir durum mu anlayamadım ve sizlere sormak istedim.

kısacası, jig kamışım birşeyler söylüyor ama ben dilinden anlayamadım.:)

bu durum hakkında görüşlerinizi alabilir miyim acaba?

teşekkürler

Onur

2. ozan

ozan Ozan

jig kamışları öyle kolay esnemez ve kolay kolay çatırdamaz. kamış başka bişey için olmasın:confused:

3. cmoarnveuts

cmoarnveuts Onur Bilgin

Ozan Bey, bahsettiğim kamış "Cedros Speed Jig" kamış.

sanıyorum ki jig içindir, değil mi?? ;)

jig kamışlar çıtırtı yapmaz diyorsanız, bunda yapısal bir sorun var diye mi düşünmeliyim?? :confused:

Onur

4. frmerk

frmerk ERKAN

Favori Kamış:
    speedjig
    Favori Makine:
    Remixon jigmaster
    En İyi Avı:
    10 kg Orkinoz
    Kalamayı sıkın ipden veya leader lider misineden çekin aşşağı doğru direk kamışı ucundan tutup eğmeyin derim ben öyle düşünüyorum ozaman ses oluyormu zorlayın kamışı ama dediğim şekilde

5. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Onur

Ben bu kamışa kefilim.Bir durum olursa beni ara olurmu.
    Korkmadan lkullanabilirsin.

Sevgiler

6. OMMG

OMMG OKAN

Kullandığınız kamışın aynısı ben de de mevcut,gayet sağlam bir kamıştır.Kamışı denerken esnettiğiniz yer önemli.Normal şartlarda balık avlarken kamışa yük bindiğinde, yüzüklerden geçen ip sayesinde ağırlığa karşı uygulanan direnç kamışa dağıtılır.Ama dişarda ( genelde ucuna baskı yapılır) bilinçsiz uygulanan güçle kamış rahatlıkla kırılabir.Hatta birkaç hafta önce bir arkadaşım bu şekilde dükkandaki bir kamışı denerken kırdı...

7. cmoarnveuts

cmoarnveuts Onur Bilgin

Erkan Bey, ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.

dediğiniz şekilde elbette deneyeceğim, sonuçta saha şartları önemlidir. ama şu an kamışın aksiyonunu belirlemek için böyle bir tecrübeye girdim. zaten yaptığım abanma şeklinde değildir.

ayrıca yanlış bir fikre kapılınmasın, kamışın ucunu eğerek yapmam bu denemeleri. böyle yaparsanız - bilek güreşi yapar gibi - kamışın ucu bir noktada gider, ne kadar kaliteli kamışınız olursa olsun.

çünkü yükü taşıyacak kısım kamışın ucu değil sırtı ve belidir, kalın kısımları yani.

benim deneme adına yaptığım, mücadele durumunda kamışın esnemesini taklit edecek şekilde, yük bindikçe kamış ucunun aşağıya doğru yönelmesi ve bu sırada da eğrilik apexinin kamışın ucundan beline doğru kaymasıdır ki, kamışın bu maksimum eğrilik kısmı ile kamış ucu arasında kalan kısmı yükten muaf olur. çünkü miniseye paraleldir.

ben kamışa dayanıklılık testi değil geometri testi yaptım denebilir. böylece kamışın aksiyonunun tesbit edebilirsiniz.

sonuçta kamış aşırı yüklenmeden doğal bir geometri ile esnedi ve bu esneme sırasında ufak çıtırtılar - çatırdamalar değil - geldi. ben bunun sebebini öğrenmek istedim.

rastgele olsun dilerim

Onur

8. cmoarnveuts

cmoarnveuts Onur Bilgin

Vedat Bey, merhabalar.

soruma ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.

ben bu kamışı, sizin forumda kamış hakkında yaptığınız olumlu yorumlar ve OMMG Okan Bey in tavsiyesi üzerine tercih ettim.

kamışın modeli hakkında bir şüphem yok elbette, forumda birçok kişi de kullanıyor zaten.

ancak bu ürünler elbette kul yapısı ve üretim hataları çok az da olsa söz konusu olabiliyor.

benim de kestirmeye çalıştığım nokta da burası zaten.

karşılaştığım durum - sorun demiyorum - normal bir olay mı, yoksa elimde tuttuğum bu kamışa özgü yapısal bir sorun mu?

bu konuyu açmamın asıl sebebi budur işte.

size ulaşma konusunda; size nasıl ulaşabilirim acaba? aynı sınırlar içerisindeyiz bu arada. :)

rastgele olsun

Onur

9. cmoarnveuts

cmoarnveuts Onur Bilgin

Okan Bey, merhabalar.

cevabınız için size de teşekkür ederim.

dediğiniz gibi kamışı bu şekilde yüklerken çok dikkat etmek gerekir. ucunu döndürerek bükerseniz kamışı değil ucunu test edersiniz ki kamış ucunun mücadele yükü taşıma gibi bir görevi yok. dayanımı da bununla paralel çok yüksek olmayacaktır. elinizde kalıverir.

benim burada yaptığım test geometri testidir de denebilir. kamışa fazla abanmadan kamışı boyunca esnetme.

bunu yapmak için de, kamışı ucundan yavaşça aşağı çekersiniz ve bir noktadan sonra kamış ucunun misine gibi olmasına yani uyguladığınız yüke paralel olmasına dikkat edersiniz ki uç kısmı zarar görmesin.

neticede bu bir dayanım testi değil, sadece şekil testi. kamışın aksiyonu hakkında kabaca bir fikir verir. ama dikkatli uygulamak gerekir tabii.

arkadaşınız ya bu hususa dikkat etmedi test ederken yada kamış ta bir kusur vardı ki böyle talihsiz bir olay gerçekleşmiş.

bu kamış sizde de var, siz esnemeler sırasında benzer sesler duydunuz mu acaba?

rastgele olsun

Onur

10. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Telefonumu veriyorum ararsan detaylı konuşuruz;0536 546 88 16

Sevgiler

11. cmoarnveuts

cmoarnveuts Onur Bilgin

teşekkür ederim Vedat Bey.

fırsat bulur bulmaz arayacağım sizi.

saygılar, rastgele olsun

Onur

12. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    Onur merhaba

o kamış Okuma dolayısıyla kamış elinde ikiye bölünse bile değişim yaparlar, merak etme. Kafan rahat olsun.

13. OMMG

OMMG OKAN

Arkadaşım maalesef direkt kamışa abanmış:D kırılmaması mucize olurdu zaten :D .
    Kamışta şimdilik bir ses yok :D

14. cmoarnveuts

cmoarnveuts Onur Bilgin

Ceyhun Bey ve Okan Bey teşekkür ederim ilginiz ve cevabınız için.

kamışın garantisi konusunda bir şüphem yok, olmadık bir kırılma durumunda gerekeni yapacaklarına inancım tam. ama insanın aklında bir küçük sızlamaya sebep oluyor böylesi durumlar ister istemez.

rastgele olsun

Onur