Jigging avında kullanılan Jig acaba kıyıdan iş yapar mı?

Konu, 'Olta Düzenekleri ve Yeni Sistemler' kısmında Cenani tarafından paylaşıldı.

1. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Biraz evvel jiglere bakıyordum. 200 gr ağırlığında bir jig acaba mesela İstanbul Boğazında kıyıdan at-çek için kullanılamaz mı?

Ekstradan kurşun bağlamadan istenilen mesafeye de ulaştırılabilir.

Hani oturduğun yerden düşününce hiç mantıksız gelmiyor ama uygulamada ne gibi sorunlar çıkar söylemek zor.

2. 29519

29519

Kıyıdan jigging diye bir şey var da, bu iş için ekipman ve jiglerde farklı tabii 200 gr lık bir jig atılıp yeterli derinliğe indirilse bile çekerken verilmesi gerek aksiyon nasıl ve hangi ekipmanla verilir bilemiyorum. Şu andaki ekipmanla çok yorucu olur çoook.

3. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    200 gr kurşunla, rapala atmaktan daha mı fazla yorar Uluç?

4. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    200 gramlık bir cismi kıyıdan fırlatıpta dibe taktırmayacağınız kadar derin bir yer varmı kıyı şeridinde, suya değer değmez fişek gibi dibe doğru inip ilk karşısına çıkan ilişkene takılır diye düşünüyorum. ki takılmasa bile kuma sürte sürte gelir. tahminimce..

5. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Boğazda zaten 150-200 gr kurşun takılıp, rapala ile at-çek yapılmakta. Aynı sorun onda da olmaz mı? Ama yapılıyor. Hem takılma riski hem kurşun hem de sahte balık olarak iki kat daha artmakta.

Malum sahte balık iğneleri çarpma iğneler ve 3 başlı. Jig iğneleri ise tek ve iğnenin ucu yukarı gelecek şekilde bağlanırsa takılma riski daha da azalabilir.

6. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Jig kiyidan olur veya olmaz fakat bogazdaki hedef baligi ne olabilir ? Istisnalar hariç pekde 30cm üzeri bir tür yaygin olarak yok bogazda.. Uluçun dedigi gibi 200grami atip atip çekmekte is hani feci yorar. Dikey indirip aksiyonlu çekmekle , paralel savurup belli bir açiya sadik kalarak aksiyon vermek arasinda epeyce bi fark olur sanki. Nispeten siyirtma çeker gibi çekileceginden dibe takilmaz gibime geldi

7. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Hedef balık Lüfer, Palamut vs. Yorma meselesine gelince, zaten Boğaz'da sahte balık+150-200 gr kurşun ile at-çek yapılıyor.

Arada nasıl bir yorucu fark olabilir onu merak ettim.

Bir de normal kurşunla ulaşılan mesafeden daha uzağa atılabilir diye düşünüyorum. Çünkü jigler son derece ince ve sivri yapılı.

8. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Herkez kendini baz alarak yaziyordur:) beni yorar , lüfere bile 145 atiyorum :) nadiren 160. Çapari 125 atinca gün sonu kol kalmiyo. Gerçi her hafta bu aktiviteyi yapana daha kolay gelir

9. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    yatay kullanımda zannederim her atışta bir kere takılmaya mahkumdur gibime geliyor boğaz koşullarında....

10. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Ali, aynı şey sahte balık için de geçerli değil mi?

:) Surf teçhizatı edindikten sonra neredeyse gün aşırı sahile inerek antreman yapıyorum 150-200 gr ile. Çekerken baba yosun parçaları da biniyor kurşuna.

İlk seferde baya ağrımıştı her yerim ama her geçen gün daha uzun süre at-çek yapmaya başladım.

Kıyıdan jig yapılıyormuş. Biraz araştırdım. Boğaz'da zaten kanala ulaştırmaya çabalıyoruz.

Ben yarın gidip jig alacağım. Taktım kafaya.

Rapala atmaktan kesinlikle daha iyi olacaktır. Kurşun sahte balıktan geride kaldığından atarken çok dikkatli olmak gerekiyor. Halbuki jig kendinnde ağır ve eminim çok daha uzağa gidecektir.

11. 29519

29519

Atmaktan ziyade çekerken yorar. Malum rapala çekerken verilen aksiyondan daha farklı bir aksiyon veriliyor. Kamış ile sert sert çekerken aynı anda makine ile boşluğunu alınarak yapılıyor zor iş zor. 200 gr atarlı hafif bir kamış bulmakta zor.

12. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Uluç,

bu da aynı rapala aksiyonu ile çekilebilir. Hatta birkaç Shore Jigging videosu seyrettim aynen öyle çekiyorlar.

Bir de cidden atarken kesinlikle daha uzağa gidecektir. Ok gibi bir formu var zaten jiglerin. Yani 200 gr kurşun ile 140 m atıyorsan bununla 160-170 metreyi bulabilirsin gibime geliyor.

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    bence uzağa gitmeyecektir daha fazla. atarken bir şekilde rüzgar önleyecektir. diye düşünüyorum ve yatay jig olayının 200 gr gibi sonuç vereceğinide tahmin etmiyorum. ben 200-220 mt aralığında kullanacağım 300 gr ile avantası daha fazla. yatay hiç düşünmedim.

14. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    Dostum akıntılı suda Üsküdar Radarın ordan 200 gr. kurşunu dibe indirene ödül bile veriyorlar.. Akıntıya kapılan kurşuna yetişmek için atar atmaz yukarı doğru depara kalktığın da cabası:)

15. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Ali,

kıyıdan surf takımlarla at-çek yapılıyor ya, hani 200 gr kurşun bağlıyorsun, sonra iki kulaç kadar misinanın ucuna rapala bağlıyorsun ve yallah atıp, çekiyorsun.

Rüzgar faktörü orada daha etkili çünkü kurşun daha yuvarlak ve arkasından gelen misina ucundaki rapala da rüzgara karşı daha fazla direnç göstermekte.

Bahsettiğim fazladan mesafe bu düzeneğe göre. Çünkü 200 gr ağırlığında bir Jig'den başka birşey olmayacak düzenekte ve bu Jig de ince yapılı.

16. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Konuya serdarın yorumu gerek bence ben dikey olanına sardım sadece kaba bilgilerim kerem. kullanan arkadaşlar zannederim daha iyi anlatırlar...

dersenki kıyıdan rapala attınmı inan atmadım dostum

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    googleda butterfly jigging diyerek aratın.

ama boğazda sahte jig vs. işi kafama yatmıyor. bu işlere ağır kaşıklar var zaten.

18. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    Eminim öyledir. Benim demek istediğim 150-200 gr kurşunla Boğazda rapala avcılığı yapılıyor değil mi?

Bu ağırlıkla atıp, dip bulunduktan sonra aksiyon vererek çekiliyor değil mi? Yani kıyıdan 300-400 gr ile atan var mıdır bilemiyorum.

İşte, bu noktada 200 gr kurşun ve harici bağlanacak bir sahte balık yerine, 200 gr ağırlığında olan bir Jig kullanılması daha etkili olmaz mı?

Hem daha uzağa atmak, hem ince yapısı sayesinde akıntıda su tutma kapasitesinin düşük olması sebebiyle.

Bence 200 gr bir Jig, 200 gr armut kurşundan daha çabuk inecektir dibe.

19. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Valla genele yayilirsa 9cm 10gr sahteyi birbirlerinin orasina burasina taktiranlar bu jiglerle milletin kasini gözünü patlatir :D

20. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    :D :D :D