K-Ten ve Edge Minnow El Yapımı imitasyonları

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında diverozcan tarafından paylaşıldı.

1. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Arkadaşlar
    Sahte balık imalatı yapan firmalar, ne ilginçtir ki benzer teknik özellikleri kullanarak, birbirine görünüm ve aksiyon olarak neredeyse birebir benzeyen pek çok model üretmekteler. Ben de aradaki farkı görebilmek için iki ayrı firmanın görünüş olarak benzer iki modelini yapmaya çalıştım.
    İlki Tackle House firmasının K-Ten K2F modeli. Bu modelin bariz özelliği mıknatıslı ve hareketli bir ağırlık transfer sistemine sahip olması. Ben her 2 model için farklı sistemler uyguladım.

Bir diğer göze çarpan özellik de öndeki denge ağırlığının, yuvasında bir eksen etrafında serbest hareket edebilmesi.

Magnet transfer sisteminin en büyük özelliği; sahteyi fırlattığınızda dönmeden düz bir şekilde hedefe ulaşması; bu da ağırlıkların atışta kazandığı ivmeyle arkaya toplanması ile oluyor. Sahte düştüğü esnada aksiyonun başlamasıyla ağırlıklar ön tarafa doğru gelerek mıknatıs yardımı ile kilitleniyor.

Aksiyonu düzgün veren ve dalma derinliğini ayarlayan en önemli özelliklerden biri de damak yapısı. Bu modelin dar ve boyuyla orantılı çok da uzun sayılmayacak bir damak yapısı gövdeyle yaklaşık 30 derecelik bir açı yapıyor.

Sahtenin aerodinamik yapısı da yüzmeye çok elverişli gözüküyor. Sağlam bir gövde için ahşabın üzerini fiber bez ile lamine ettim. Bu aynı zamanda sızdırmazlığı ve geçirmezliği de arttırdı.

Boyadıktan sonra ortaya bu görüntüler çıktı. Kefal (Mullet) modelinde hologram kaplama kullandım. Diğer kılçıklı modelde ise çatlatma boya ile sırtında desen çalıştım. Kefal için özellikle levrekte ümitliyim. Diğeri ise sanırım palamut ve torikte iş yapar. Tabi ustalar daha iyi yorumlar.

Bunlar da evdeki küvette yaptığım aksiyon denemelerim.
    Mullet modeli 125mm 21 gr boyutlarında Floating.
    [YOUTUBE]-wyQoGbO1A8[/YOUTUBE]

Ben buna kolyoz diyorum. 140 mm 27 gr Floating.
    [YOUTUBE]XMMz-IhJiKU[/YOUTUBE]

Bunlar da orijinal K-Ten
    [YOUTUBE]h2JcPxZ1afQ[/YOUTUBE]
    [YOUTUBE]lxl8uFR7ZfQ[/YOUTUBE]

Gelelim diğer örneklediğim modele; Yozuri firmasının ünlü Edge minnow modeli. Daha önceki avlarımda zevkle kullandığım ama bir levreğin ağzında elveda diyerek derinlere uğurlamak zorunda kaldığım bu sahtenin göze çarpan en bariz özelliği, aksiyon halinde keskin hatlara sahip hologram kaplı yanal yüzeylerin sudaki yansımaları. Yozuri bu modelde yine transfer ağırlık sistemini kullanmış ancak manyetik bir sistem değil. Ağırlıkların gövdenin içindeki konumları K-Ten.e çok benzer. Baş kısmı biraz daha kavisli ama yine harika bir aerodinamik yapı bence. Damak yapısı diğerine göre daha geniş ve kısa, gövdeyle 45 derecelik bir açısı var.
    Balsa tahtasını işlemek gerçekten çok zevkli; ama son çalışmalarımda sarı çama ağırlık veriyorum; yumuşak sayılabilecek ama sağlam bir ağaç. Kaplama olarak hologram kullandım ve üzerinde renklendirdiğim epoksi ile desen çalıştım.
    125 mm 17 gr abatlarında Floating bir çalışma oldu.
    [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

Evde küvette yaptığım aksiyon denemesi
    [YOUTUBE]YV2J2yWwWAs[/YOUTUBE]

2. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Ünlü Edge mi?

Yozuri onun küvette yüzüşünü görse; bayrağı sana teslim eder Özcan abim. "Al kardeşim, bundan böyle bu işin üstadı Sensin" diye.;)

3. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    :) Beni epey güldürdüm dostum, Allah da seni güldürür inşallah. İşin asıl esprili tarafı; Yozuri bu teknikleri geliştirmek için kim bilir ne mühendisler çalıştırıp ne ar-ge çalışmaları yapıyordur. Ben ise evde ayırdığım bir köşede bu aksiyonu basit aletlerle yakalayabiliyorum. Ama epey uğraş verdiriyor bazen, bu da işin en zevkli tarafı aslında. Selamlar.

4. sahtebalık

sahtebalık c.cömert

Suskunluğuna ara verip adına yakışır bir dönüş yapmışsın ağabey. Merak la takip ediyorum. eline emeğine sağlık.

5. blackboy55

blackboy55 Musa Karaoğlan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    Özcan bey,Siz bu işi aştınız artık.
    Boyamalarıda airbrushla yaparsanız sipariş vermek durumunda kalacağımızı düşünüyorum.:)

6. simendifer

simendifer Sennur

Kendini aştın Özcan ağabey. Balli'nin dediği kadar var yani, yakında bayrağı sana devredecekler. :) Ama ne güzel işte, kendi köşende, kendinle başbaşa oturup bunlarla uğraşıyorsun. İnsan böyle şeylerle uğraşırken sıkıntılarından da uzaklaşıyor. Üstelik ne bileyim, kahvede v.s. vakit öldüreceğine, hem ek bir hobi yürütüyor, hem diğer hobine katkıda bulunuyor, hem aynı zamanda bizlerin de bu bilgilerden faydalanmasını sağlıyorsun. Bize öğrettiklerinden ve paylaşımlarından ötürü sana ne kadar teşekkür etsek azdır.

7. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Sağolasın Cömert. Hiç sorma geçen sene babamın vefatı arkasından işlerin ters gitmesi kış boyunca da çocukların hastalıkları derken oldukça yorucu ve üzücü bir dönem yaşadım. Başladığım çoğu sahteyi de yarım bırakmıştım. Anca kendimi toparlayıp tekrar başlayabildim. Selamlar.

8. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Beğeniniz için teşekkürler Musa bey. Airbrush ev ortamında kullanılamıyor maalesef. Farklı kaplama ve boyama teknikleri kullanarak telafi etmeye çalışıyorum. Şimdilik iyi gidiyor; atölye ortamına geçebilirsem düşünebilirim ancak.
    Selamlar.

9. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    :) Değerli yorumun için teşekkür ederim Şennur kardeş. Çok haklısın tespitlerinde; gerçekten de öyle anlar oluyor ki uğraş verdiğin saatlerde kendini alıp başka diyarlara götürüyorsun ve işte asıl o anlarda en güzel eserler ortaya çıkıyor bence. Ben de birilerinin paylaştığı bilgilerden faydalanarak bu aşamaya gelebildim ve birileri de benim paylaşımlarımdan feyz alıyorlardır diye düşünüyorum. Çoğalacağız inşallah :) Sağlıcakla kal.