Salı günü lüferciler bir umut, Ankara’daki Su Ürünleri İstişare Kurulu toplantısına katıldı. Lüferciler derken, Türkiye’nin dört bir yanından gelen balıkçılar, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerini kast ediyorum. Toplantıya, ‘lüfer tutkunu’ Hüseyin Eriş’in Başbakanlık’a yazdığı mektup önayak oldu: Lüfer neslinin tükenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Eriş, “Gerekirse 2-3 yıl lüfer soyundan olan çinekop ve sarıkanat gibi balıkların avlanmasını ve satılmasını yasaklayın” talebinde bulundu. Bunun üzerine Başbakanlık talimatıyla lüferin küçük boylarına av yasağı uygulanması, gündeme alındı. (Anlayacağınız yine Başbakanlık, her işi çözer, her şeyden sorumlu ve yetkin konumda...) Bu arada Greenpeace Akdeniz “Seninki kaç santim”, Fikir Sahibi Damaklar ise “İstanbul Lüfer’e hasret kalmasın” kampanyalarıyla 500 bin imza topladı. Milliyet Cadde’nin en başından desteklediği sivil hareket, Ankara’da hazır bulundu. Ancak toplantı, tam anlamıyla bir hayal kırıklığıydı... 19 santim oluversin Peki bu şamata nereden kopuyor? Sivil toplum, bazı balıkçılar ve bazı akademisyenler, lüferin üreme boyu olan 24 santimden küçüğünün avlanmaması gerektiğini savunuyor. (Bazı diyorum, çünkü kâr amacından başka bir şeyi gözü görmeyen insanımız, ne yazık ki çok.) Ancak şu andaki yönetmelik, lüferin 14 santim, yani yavruyken avlanmasını teşvik ediyor. İşte bu yüzden lüferi ancak rüyamızda görür hale geldik... Aynı şey uskumrunun, kalkanın da başına geldi. Şimdi kendi sularımızda talan ettiğimiz balıkları, Afrika’dan ihraç ediyoruz. Toplantıya dönecek olursak... Avlanma boyu için ‘18 mi, 19 mu’ diye çirkin pazarlıklar dönerken, sonuç bile çıkmadı. Dahası orfoz, kalkan gibi soyu tükenmekte olan türler için görüşmeler 2012’ye atıldı! Bayram ‘Hoca’ya ne oldu? Toplantının en büyük bombası, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Bayram Öztürk... ‘Hoca’, toplantıya tamamen bireysel katıldı. Yaklaşık 1 yıl önce İstanbul’da yapılan bir toplantıda, lüfer için 24 santim ölçüsünü savunan ‘Hoca’, bu defa hiçbir bilimsel referans vermeden birden bire 19 santimi savunur oldu... Üstelik öğrendiğime göre aynı Bayram ‘Hoca’, daha evvel sivil toplum örgütlerine ‘20 santim’i imzalatmaya çalışmış! Oysa Türkiye’de lüferle ilgili en kapsamlı ve referans verilen çalışma, Tevfik Ceyhan’a ait. Toplantıda Ege Üniversitesi’nden Cengiz Mete, Tevfik Hoca’nın tezini anlattı: Evet, lüfer 19 cm’de erişkinlik yakalıyordu... Ama nüfusun sadece yüzde 10’u! 23 santimden itibaren ise yüzde 60’ında erişkinlik gözleniyor. Önemli bir not daha: Lüfer, mayıs-temmuz arası yumurtluyor, bu yeni lüferler sürüye şubat gibi ekleniyor. BiLiM iNSANLARI: GEÇ BiLE * Su Ürünleri Daire Başkanı Vahdettin Kürüm’e sunulan akademik görüşler arasında Çanakkale, İzmir ve Sinop’taki hocaların önerileri var. * Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, bu kampanyaları bile ‘geç kalınmış’ olarak yorumluyor. Çinekop avının *asaklanmasını (lüferin yavru halini) savunuyor. * Doç. Dr. Aysun Gümüş: Lüferi bu boyda ya-kalamak kelimenin en hafif haliyle bir kat-liamdır. Sirkülerdeki avlama boyu konusunda değişiklik yapılması ve bunun için 24 cm. uygun olduğu görüşüne kesinlikle katılıyorum. * Prof. Dr. Okan Akyol: Lüfer için belirlenen 24 cm boy uygundur. Bu bizim uluslararası makalemizde 25 cm olarak belirlenmiştir. * Prof. Dr. Ali İşmen: Balık stoklarımızın (özelliklede lüfer gündemde olduğu için ön planda ismi geçiyor) miktarı her geçen gün azalıyor. Lüferin üreme boyu üzerine yapılmış bazı yurtdışı çalışmalarında 35 cm gibi boylar bildiriliyor. * Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş: Lüferin alt avlanma boyu değiştirilerek artık katliama dur denilmeli. * Dr. Mustafa Zengin: 24 cm boy çok önemli ve onaylanması gerekir. Fakat salt ilk avlama boyu kriteri tek başına bir şey ifade etmez. Diğer avcılık kriterleri ile de desteklenmeli. Kaynak : http://cadde.milliyet.com.tr/2011/06/23/YazarDetay/1405616/kac-santimde-cirkin-pazarlik
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Bayram Öztürk... ‘Hoca’, toplantıya tamamen bireysel katıldı. Yaklaşık 1 yıl önce İstanbul’da yapılan bir toplantıda, lüfer için 24 santim ölçüsünü savunan ‘Hoca’, bu defa hiçbir bilimsel referans vermeden birden bire 19 santimi savunur oldu... bu isimi bir google'da aratalım bakalım ne çıkacak ? http://www.giresundergisi.com/index...itiyor-q&catid=34:giresun-haberleri&Itemid=58 TUDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, 5-6 yıl içinde Marmara Denizi'nde lüfer kalmayacağını belirterek 'Marmara Denizi yakında, 'deniz anası denizi' olacak' dedi. 'Marmara Denizi bizim yatak odamız ve onu kirletiyoruz' diyen Prof. Dr. Öztürk, 'Ülkede adam gibi bir burjuvazi olsa kültüre suya sahip çıkar.' diye konuştu. AKŞAM'a Marmara Denizi'nin durumunu anlatan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, 5-6 yıla kalmaz 'Marmara'nın kraliçesi' denilen lüfer balığına rastlanamayacağını söyledi. Marmara Denizi'nin çevresinde 20 milyon kişinin yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, bu alanın sadece yüzde 20'sinde arıtma bulunduğunu söyledi. Sorunların katlanarak arttığını söyleyen Öztürk, Marmara'nın küçük avlara bırakılması gerektiğini belirterek, büyük teknelerin okyanuslarda ve Akdeniz açıklarında avlanması gerektiğini söyledi. http://www.euractiv.com.tr/3/interv...30-kilo-balk-tketiyor-biz-10-bile-deil-012973 AB, ‘Balıkçılık Genel Müdürlüğü kuracaksınız’ dedi, iki yıldır ses yok, çünkü kimin genel müdür olacağı konusunda bir uzlaşma yok. Geçenlerde gelen AB komisyonerine de söyledim, lüfer avı için yasak sınırının 14 santimden 20 santime çıkması lazım. en iyisi yorum yapmayayım..