Yer Bodrum..Amcalarim, abilerim ve balikci dostlar, bugun bu yasayacaklarimi spin avina baslamadan once, yasayacagim aklimin ucuna bile gelmezdi. Dun bir av raporlamistim, ilk raporumdu ve guzel barracudalar vardi ama cok sevinmisti ama bugun, su saatte huzun ve buyuk bir burukluk var icimde Neyse geleyim konuya, bu aksam 5 civari arkadasimla meramiza gittik (meramiz dedigim bana en yakin ve ilk meram) basladik at cek yapmaya.. 30dk Sonra kiyidan 2li 3lu kofanalar gectigini gormeye basladik ve spin konusunda daha bilgili olan arkadasim inanamadi. 1 saat boyunca 3 takip aldik fakat kofanalar sahteyi almadi.. Su cok durgundu ve umitle tukenmeye baslamisti. Gunes batti, son atislar.. ve kofana sahteme atladi.. O kadar cok heyecanlandm ki arkadasimda bi o kadar.. Balik cok sert asiliyordu ve atlamaya basladi.. Biliyorum 'kacan balik buyuktur' diye bilirsiniz, cok inanmayadabilirsiniz ama 2kg civari rahat vardi ve 60cm vardi. Baligi kiyiya kadar cektim ama kiyi taslikli, kayalik, ve baligi alicak yer yoktu, tabu kepcemizde.. Arkadasim kendini baligin ustune atti ve ben suya dustum, ayak tirnagim cikti ama demin fark ettim.. O heyecanla baligi nasil alicaz derken, cat! Misina koptu.. Asso 024, ama bizim acemiligimiz.. Olan baliga oldu anlayacaginiz. Suan arkadasimda bende cok uzgunuz. Ve siz abilerime sormak istedigim bize baligi cikarmak konusunda nasil tavsiyeler verebilirsiniz? Ve Fatih abi cok mubarek adammissin dun rapora 'ins birgun canavarda gelir oltaniza' yazmistin ve bugun o canavar geldi.. Ama biz yakalayamadik Bu konuda, spin, usta abilerimizden onerilere cok ihtiyacimiz var. Ve tutmasi degil sudan cikarmasi zor diye bir yazi okumustum.. Simdi anliyorum saygilar, saglicakla kalin
Utku'cuğum üzülmek yerine o heyecanı yaşadığın için sevinmelisin bence Keşke bana da her avımda öyle canavarlar gelse de kıyıya kadar getirip kaçırsam... Kıyıya alma konusunda yapacağın tek şey yanında bir tane kepçe taşımak olacaktır. Rastgele...
Kalbim temizdir benim daha büyükleri de gelecek in. Bak sana bi tiyo vereyim,40 yıllık balıkçılık geçmişimde hep kaçırdıklarım kalmıştır hafızamda,o an insanın içi gider belki ama sonra hep tatlı anı olarak kalır. Varsın kaçsınlar,yeterki gelsinler nasıl kaçırdığını unutamadığından dolayı,diğerlerinde çok daha ustalaşıyorsun ve kaçmıyorlar,kaçmadımı o kadar zevk almıyorsun,bendeki son durum bu
Ben de Akyaka'da 90 cm ile 1 metre arası olduğunu tahmin ettiğim ve ayağımın dibine kadar getirip sırt üstü yatan Barakuda'yı kaçırabilen biri olarak edindiğim tecrübe ile bi tavsiyede bulunacağım.Kepçe ile balığı almak taşlık yerlerde zor oluyor.Benim yakaladığım balığı da kepçeye sokarken kaçırdık.Tek yapman gereken sağlam misina kullanarak (örgüyü tavsiye ederim) kıyıya getirdiğin balığı tek hamlede taşların üzerine atmak.Barakuda'yı kaçırdım ama aynen senin tarif ettiğin 59 cm tam 2 kg. olan Kofanayı da kepçesiz almayı başardım.Geçen gün bi arkadaş 83 cm 2 kg bi Barakuda aldı.Kepçe ile indim ama elimle aldım Güzel bi atraksiyon yaşamışsın.Daha irileri oltanı ziyaret etsin inşaallah.RASTGELE...
Ustalardan çok daha iyi tavsiyeler gelecektir... Kepçe; Spin takımla avlanırken kıyı o şekildeyse böyle büyük ve daha da büyük balıklar için kepçe şart. Misina ; Asso misinaların çekerleri çok abartılı; Asso double strenght Florocarbon kaplama 0.24 misina 10 kg! Linki aşağıda; http://www.ozserav.com/index.php?urun=Asso-Double-Strength-024mm-100-Metre-Makara-Misina-ass-011 Sizin kullandığınız misina bu mu bilmem ama diğer misinaları da genelde hep abartılı. Ben tatlısuda Owner broad 0.28'lik misina kullanıyorum. Çok sağlam ancak denizde nasıl olur? Çabuk yıpranır mı? bilemem. Yani 0.24 ve florocarbon kaplama misina ile bu iş bence zor. Forumda Filpesca Süper maxim fc kaplama misina kullananlar var. Onların da kullandığı kalınlık 0.28 civarları. Balık 2 kg vardı demişsiniz ( aslında balık pek büyük değil tecrübeli bir avcı o misinayla rahatlıkla o balığı alabilirdi ) daha büyükleri de denk gelebilir diye misinayı kalınlaştırmanız şart gibi. Tabi kalamayı iyi kullanmak ta çok önemli... İp kullanmakta faklı bir çözüm. Kamışınız iyi ve makineniz uyumlu( her makine ip misinayla uyumlu değil) ise 0.15- 0.19 arası iyi bir ip misina (örgü- braid)'da çözüm olabilir... Ucuna da 1-1.5 metre % 100 fc 0.30-0.40 arası iyi bir misina eklenebilir. Yine forumumuzdan bazı arkadaşlar ip misinayı direkt kullanıyor. İp misinanın ucuna Fc kaplama veya % 100 fc ekleyerek kullanmıyor. Ben olsam misinamı Owner gibi gerçek çekerli en az 0.28- 0.30 yapar veya dediğim gibi ip misina kullanır ve ucuna da 0.35 % 100 fc eklerdim. Bunlar naçizane görüşlerim. En başta yazdığım gibi ustalardan daha iyi bilgiler, tavsiyeler de gelir... Büyük trofeleri kıyıya çıkarman dileklerimle, rastgelsin.
Ayağın için geçmiş olsun Utku. Kaçan balık olsun niceleri denk gelir oltana üzelme mühim olan o heycanı yaşamak. Benimde sana tavsiyem takımın uygunsa ip misina kullanman olacaktır. Ayrıca lüferi kepçelemek zordur. Bu yüzden biz kayalık yerlerde kepçeyle uğraşmayız. Geçen sene yakaladığım 2 kg lik kofonayı kamışımada güvenerek ve birazda ipten tutarak kaldırıp kıyıya almıştım bu şekilde kaçırma ihtimalin daha düşük daha güzelleri rastgelsin oltana.
Becerebildiğin kadar hızlı sarmaya çalış, kamışın ucunu suya çok yakın tut, icap ederse suya sok. Kamışı dikipte balığı yüzeyde zıplatma, kafasını sudan çıkarmadan çekmeye çalış, kofana da kepçelemek zor olacaktır. Kıyıdan avlanıyorsan, çekme hızından güç alarak kamışla kıyıya atmaya çalışmak bence daha mantıklı ama belli bir boyuta kadar yapılabilir sanırım. Kıyıdan, sırtıdan kofana aramaya devam et.
Mesele kofana olunca, iş biraz karışık. Başka balıkları yorarsın, cansız gibi bitkin halde kıyıya çekersin. Ama kofana senin çetiğin tarafa gider, karşı gelmez, güreş tutmaz. Kıyıya geldiğinde, heleki sudan çıktığında daha bir kavgacı, güçlü olur. Makul bir çözüm şudur. Ava başlamadan önce balık gelirse nerden çıkaracağınızı öncelikle tespit edin. Bilhassa dalga gelince su altında kalan, dalga gidince de ya iyice sığlaşan, yada suyun dışında kalan. Ayağınızın dibinde olması gerekmiyor, gerektiğinde yürürsünüz oraya balık gelince. Yapılacak şey, balığı dengede tutup orada kıyıya yaklaştırmak, gelen dalgayla birlikte belirlenen nokta aynı hızda sokmaktır. Zaten dalga balığı taşıyacağı için pek zor olmuyor. Sonra dalganın geri çekmesini engellemek üzere bir gayret sarfedilir. Dalga geri gidince, balık orada kalır, atik davranıp hoplamasına zıplamasına fırsat dermeden yaka paça tutulup emniyetli bir yere alınır. Yapmasının anlatmasından daha zor olduğunu biliyorum. Ama bilhassa ince misina kullanıyorsanız, hemen hemen tek alternatif bu. Kalın misina olunca, kofana zaten hiç gelmez çok zaman. O yüzden iyi bir kepçe yoksa, sanırım tek alternatif bu yöntem kalıyor geriye.
Herkeze tesekkurler yorumlar ve degerli tavsiyelerinizden dolayi. Yok bu degildi. 5kg civari cekeri vardi yanlis hatirlamiyorsam. Ilk isim onerdigiklerinizi yapmak olacak. Hissettiklerimi anlayanlarin olmasi bana mutluluk veriyor Ama alicam ordan bi kofana, vazgecmek yok. Az da olsa daha tecrubeliyim artik, ve kepceli Su aşırı durgundu. Balığı alabileceğimiz yeri önce düşünmemiştik (Gerçi ben gelecegini dahi dusunmemistim, merada kofanalar gormemize ve takipler almamiza ragmen sahteyi almiyorlardi) Tekrardan cok tesekkur ederim degerli bilgilerinizden dolayi Saglicakla kalin