Kağıtta Akya

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında sparus tarafından paylaşıldı.

1. sparus

sparus Mehmet

Akya balığı sanıldığının aksine çok lezzetli bir balık değildir. Eti nispeten yağsız ve serttir. Uygun bir şekilde pişirilmezse "bu mu akya dedikleri" dersiniz.

Balık 4-5 cm'lik dilimler halinde kesilir. Tuzla güzelce ovulur ve bir kenarda 1 saat kadar bekletilir.
    5-6 dilim akya için malzemeler
    2 adet kalın dilimler halinde kesilmiş kuru soğan
    7-8 diş sarımsak (çok küçük olmayan parçalara bölünecek)
    10-15 adet mantar; iri parçalara bölünecek
    4-5 yaprak ıspanak (iri dilimler halinde doğrayın); ne alaka demeyin çok yakışıyor
    1 adet kabuğu soyulmuş ve ince dilimler halinde kesilmiş limon
    100 g kadar tereyağı
    2 adet domates; iri iri doğrayın
    2 adet orta boy patates, küçük dilimler halinde doğrayın
    3-4 adet yeşil biber. iri parçalara bölün

Tereyağını eritip üzerine tuz, kırmızı biber, kekik (baharat istenilen ölçülerde kullanılabilir) ve salçayı (tercihan kırmızı biber salçası) ilave edip karıştırarak kavurun. Üzerine sırasıyla
    patates (en geç pişen bu olduğu için biraz kavurmak lazım)
    iri doğranmış soğanları ilave edin.
    ıspanak
    mantar
    sarımsak (baştan koyunca iyice eriyor; hafif diri kalması daha güzel)
    domates
    limon

bunları iyice eritmeden hafif diri kalacak şekilde pişirin. Tam pişmemesi gerekli.

Daha sonra fırın tepsisine aluminyum folyo ve bunun da üzerine yağlı kağıt serin.
    Balıkları yerleştirip hazırladığınız harcı balıkların her tarafına yayın ve yağlı kağıdı ve ardından aluminyum folyoyu iyice kapatın.
    Fırında 200 derecede 1 saat pişirin.

Afiyet olsun :thumb:

2. ceranımoo_ist

ceranımoo_ist Yakup BULUT

Favori Kamış:
    okuma,linelife,remixon
    Favori Makine:
    Favorim Shimano Sahara 3000FD , Okuma İmpact 65,Okuma Eclipz ez 65
    En İyi Avı:
    levrek,çupra,yazılı orkinos, ceylan .....
    Tarif çok güzel görünüyor eleriniz dert görmesin biryere not alıyım hemen..
    Bunu palamut, ceylan yazılı orkinos vb. türdeki balıklar içinde uyguluyabiliriz onların etide akya ya benzer şekilde,,,

3. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Uuuuu güzel bir tarif akya bulamayiz ama kiliç veya torike mi denesem acaba :) sevmiyorum balik tarifi okumayi bi tuhaf oluyorum basim beynim dönüyor :)

4. western222

western222 Süleyman

Favori Kamış:
    RON THOMSON TYRAN 2.70 cm
    Favori Makine:
    DAM QUICK EFFZETT 735 RD
    ince ince dilimlendikten sonra güzelce zeytinyağında kızatırsanız da mükemmel oluyor.bu akşam bizzat denenmiştir :)

5. sparus

sparus Mehmet

teşekkür ederim :)

denemek lazım. ama ben akya zaten yağsız bir balık olduğu için riske atmayayım diye böyle yapmıştım.
    bu arada geçenlerde bir mesajınızı okudum. ben de mersin'de yakaladım bu tarife konu olan arkadaşı.
    avı süper zevkliydi :)

şahsen denedim. tarifin benzeri/muadili belki vardır bilemiyorum ama ben uydurmasyon/doğaçlama yaptım.
    sonuç 10 üzerinden 9. 1 puanı balıktan kırdım; akya vs tavuk pek farkı yok bence :)
    ki zaten peder anlatırdı; iri bir akya yakaladığında kafasını çorba yapmak için kendine ayırırı kalanını eşe dosta dağıtırmış.
    büyüklerin her daim haklı olması da ayrı bir mevzu tabi ki :)