Bende Dikili iskelesinde geçen sene kurban bayramında çok miktarda kalamar gördüm. Zokayı takip edip burun kıvırıp gidiyorlardı. Yanımızda sardalyada vardı ve denemek için tek iğneye takıp attım. Sardalya suyla buluşur buluşmaz bir tanesi yapışıyor ancak iğne kalamara takılmıyordu. Bende bu sene kalamar zokası üzerine sardalyanın kafasını kesip karnını yarıp yem ipi kullanarak sabitlemeyi düşünüyorum. Bu sistemden çok umutluyum, en kısa sürede gidip deneyeceğim, sonuçlarını da yazacağım. Tutarsam resim de eklerim Neyse ustalar sizce başarılı olunabilir mi bu şekilde ne dersiniz?
Özellikle gündüz vakti zokayı bırakırlar ya da hiç yaklaşmazlar koku olmadığı için.Yem ipiyle vs. uğraşmanıza pek gerek yok.bir kaç sardalyayı ezip,zokayı bu ezilmiş sardalya ile güzelce kokutursanız sorun çözülecektirözellikle dışı bez kaplı olan zokalar kokuyu daha iyi muhafaza eder.rastgele...
Düşündüğünüz yöntem de, Ümit Bey'in önerdiği yöntem de işe yarayabilir. Ayrıca zoka kullanmadan sardalyayı iki veya üç iğneyle fakat çekerken balığın yüzüşünü bozmayacak şekilde usülüne uygun takarsanız bu şekilde de alabilirsiniz. Fosforlu zokanızı gece aynı yerde kullanabilirsiniz. Denize ışık tutmanız da etkisini arttıracaktır. Rastgele.
Sardalyayı 2-3 iğneli takan bir arkadaş vardı. Kalamar hemen yapışıyormuş ama iğneler kalamar'a takılmıyormuş. Ben o yüzden sahteye sarmayı düşündüm. Sahtelerin altındaki iğneleri kullanabilmek için. Ben çok umutluyum. Bir arkadaş ta mazmuzun içinde beklet sahteni demişti. Ancak ben hem koku hem görsel olarak sardalya kullanmak ayrıca sahtenin iğnelerinden faydalanmak istiyorum. (Kalamar sahteye şüpheyle yaklaşırken sardalyaya direk saldırıyor, gözlerimle gördüm)
Tabii kalamar zokasının iğne sistemine göre sardalyaya canlı yüzdürme şeklinde iğne takılması kalamarı yakalamak açısından daha düşük randımanlı olacaktır. Eskiden sardalya ile kalamar yakalarken oltayı şeytan oltası gibi yapar ucuna küçük boy bir iğne takardık, bu sardalyanın çenesi için. Sonra onun gerisine iki farklı köstek uzunluğunda ve hareketli düğümle bedene bağlanan iki iğne daha hazırlardık. Kısa olanı sardalyanın hemen anüs arkasına yan şekilde, üçüncü ve daha uzun köstekli iğneyi de kuyruğun hemen önüne üstten yine yanlamasına geçirirdik. Kösteklerin boşluğunu alıp balığı düz forma sokar, ardından çok hafif bir boşluk bırakır bu şekilde atçek yapardık. İki iğneyle de yakalamışlığımız vardır ama kuyruğa yakın olan hatırladığım kadarıyla daha iyi iş yapardı. Tabii sizin de olayı çözdüğünüz gibi, kalamar zokasının iğneleri iyi iş yapar, gerçek balığın görüntü ve kokusu, bu durumda en iyi sistem ikisini en uygun şekilde birleştirmekten geçer Denemelerinizin sonuçlarını paylaşırsınız görmek isteriz. Rastgele.
Bilgi için çok teşekkürler, denemem ekim ayını bulabilir ama mutlaka deneyeceğim. Sonuçlarını da buraya mutlaka yazacağım.
Sardalyayı kıbrıs sarması gibide deneyebilirsiniz... İğneyi ince form kullanmayın yalnız açılır çünkü...