Selamlar arkadaşlar..Hafta sonu güzel havayı gören herkes gibi biz de soluğu denizde aldık ama hava güzel olunca yem bulmak bile problem oldu.. Bulabildiğimiz yengeç ve sardalyalar ile düştük yollara..Herzamanki avlak yerimize vardığımızda cumartesi saat 17,00 olmuştu bile.. Hemen denize girdik ama nafile tek tık yok.. Balık olmayınca eldeki sardalyaları ziyan etmemek için yaktığımız ateşte bi kebap yaptık ki moralimiz yerine geldi..Gece kalamara takılmak için tekrar denize indik ve 24,00 e kadar 2 kişi 7 kalamar yakaldık ki kalamarlar neredeyse kiloluk.dinlenip sabah suyuna tekrar denize indik ki ama ne görelim aynı tas aynı hamam yani balık yok.. ama bu defa farklı olan attığımız yengeçlerin peşinden kalamarların tekneye kadar gelmesi idi. hemen takımlar değişti ve kalamara döndük.(Bu arada balığın neden olmadığı da anlaşılmış oldu)birkaç saatte aldığımız Bir düzine kalamarla dönüş yoluna koyulduk..Herzaman avlarımı fotoğraflandırırdım ama bu defa nasıl unuttum bimiyorum.. Sizlerden ricam ilk kez arkadaşımın yardımıyla yakaladığım kalamarları nasıl pişirmeliyim. Farklı bir iki yöntem duydum ama sizlerin değerli görüşlerini de almak isterim. Özellilkle kalamarı yumuşatmak için farklı yöntemler olduğunu duydum.. Önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum..
Valla pişirme önerisini bilmiyorum ama sen o kalamarları nasıl bir takımla yakaladın ve hangi denizde nerelerde bulunur bi yazarsan sevinirim
çok güzel allah bereket versin de...şu herzamanki avlak yeri tabiri çok tuhaf bence...yani tamam herkezin mekanı vardır saygılıyız ama çıkıp da çeşme Dalyan ya da Mordoğan dense nolur??? anlamadım gittii bu konuyu...koca denizde o avlak yerini nasılsa bulamayız demi??? neyse afiyet olsun...kalamlarları pişirme konusunda ben de çok iyi değilim...hatta hiç beceremiyorum o işi...ayıklama süper ama pişirmeye gelince restoranlardaki gibi yapamıyorum...umarım birleri yazar buraya da bana da faydası olur))
sodada bekleteceksiniz bir kaç saat ve dondurucuda bir kaç gün kalacak... kalamarın en makbulü beklemiş olanıdır unutmayın... çok kızgın yağda pişireceksiniz.. en uygunu fritöz... en yüksek ayara getirin ve pişirin, sonra afiyetle yiyin... kalamarı yakalama işine gelince... maymun denen sahteler var, av malzemesi satan kişilerden sorarak alın.. fiyatı biraz pahalı olanlardan (haliyle fosforu çok fazla bunların) edinirseniz iyi olur keza parasını bir kaç avda amorti eder bir zargana topuna 1,5 metre mesafeyle bağlayıp yada direk topsuz, normal sahte (rapala) gibi bağlayıpta... yavaş çekin... duraksamayın.. özellikle yakaladıktan sonra... rastgele.. dostlukla kalın...
Öncelikle önerileriniz için teşekkürler.. Avlak yerini saklamak gibi bir düşüncem olmadı arkadaşlar asla olamaz da.. Benim yazılarımı okuduysanız ben genelde mersinliköy de avlanıyorum yani başka yere gitmiyorum.o yüzden diğer raporlarımda yazdığım için tekrardan aynı yer raporu olarak yazma gereği duymadım.ama haklısınız bundan sonra buna dikkat ederim. Av tekniğine gelince sahte balık kullandım ama pahalı bir şey değil sadece 3 ytl ye edindim. balığı birkaç metre önüme atıp yavaşça çekerek hayvanın dikkatini çekmeye çalışıyoruz hepsi bu..Gerisini o hallediyor.. Tekrar teşekkür ederim,Saygılar..
Orhan kardeşim merhaba;kalamarı yumuşatmak için çeşitli usuller var. soda,karbonat,limon suyu,şeker kullananlar,dipfırızde bekletenler var,fakat bu işin balıkçı usulü şudur;kovayı deniz suyu ile doldurup,ayıklayıp halka halka kestiğin kalamarları kovaya at,bir şişede bira açıp kovanın başına çök;elini kovaya daldır,başla çırpmaya şöyle sabun köpürtür gibi,arada yakaladığın kalamar parçalarını avucunda oğuştur.bir müddet sonra kovadaki suyun sabun varmış gibi köpürdüğünü göreceksin 15 dakika kadar sonra bu suyu döküp yeniden deniz suyu çekip 15 dakika daha aynı işlemi yapacaksın.ha bira ne için dersen o senin için,canın sıkılmasın diye.biraz yorucudur amma sonra nasıl pişirirsen pişir ağzında erir.yahu ağzım sulandı afiyet olsun. Rastgelsin...
Eline koluna saglık dostum kalamarlar için güzel bi av olmuş... Ben şimdi sana 2 haftadır benimde öyle yapmaya başladıgım bir kalamar tarifi yapıcam; ilk önce kalamarı kalın turşuluk tuzla iyice ovuyoruz(15-20 dk) ondan sonra yıkayıp süzüyoruz. Bundan sonra karbonat ve şekerle ovuyoruz (1 çay kaşıgı karbonat ve 1 tane kesme şeker) bu işlemden sonra yıkamayıp üzerine yarım limon sıkıp bekletiyoruz (bu işlemde 4-5 saat sürüyor) Kızartmadan önce süzgece tutup tek tek süzüyoruz. Burdan sonrası en önemli kısmı, süzdügümüz kalamar parçalarını tek tek unluyoruz ve tavaya atıyoruz. (eger tek tek unlamazsan kalamarlar köpürüyor) Sos içinde ben genelde cipslerin yanına kullandıgım bir yogurtlu sos yaptım onu kullandım, bir kase yogurdu uzun süre kaşıkla karıştırıyoruz, ondan sonra içine karabiber vede bolca kimyon ama bolca yogurtu karıştırırken onları ekleyip karıştırıoruz böylece sosumuzda hazır oluyor.... Walla bu şekilde yaptıgım kalamarları herkes çok begendi umarım sende begenirsin eger hala yapmadıysan
Verdiğin tarif için çok teşekkür ederim adaşım..Kalamarları henüz pişirmedim çünkü yanlış bi pişirme yöntemi kullanıp ziyan etmek istemiyorum) ne de olsa bir daha böyle bir av yapamayabiliriz. deepfreez de bekletiyorum umarım bunun kalamarların lezzetine bir etkisi olmaz.. Sanırım senin verdiğin tarife göre yaparım artık.. herkese hayırlı avlar..
Yanlız ben kalamarları deppfreez de bekletmiyorum, gerçi deepfrezde bekletince balıkhaneden alınan ile aynı mantıkta oluyor ya Walla bu taktikle dünde 3 tane misafirime servis yaptım çok memnun oldular Bu arada kalamar tavada yapılırken çatır çatır heryere yag sıçratıyor onuda söyliyim
Mangal Bir kaç sene önce mangalda denemiştikl, gayet güzeldi...Ama önce tarif edilen şekillerde yumuşatılıyor.
bana da çok bencilce geliyor. sonuçta köprüde bile 100 kişi yan yana kimi tutuyor kimi bakıyor.balık tutanın durduğu yerdemii :S tamamen saçma bi kelime.ava yorum yapamıyorum.
Arkadaşlar bu bencil yakıştırmalarınız beni gerçekten çok üzdü.. Neden o tabiri kullandığımı daha önce de açıklamıştım.Ama yine söylemekte fayda görüyorum. benim gönderdiğim mesajları okuyanlar zaten avlak yerimin neresi olduğunu bilirler. daha önce yazdığım yeri şimdi mi saklamaya çalışıcam.Av yerini saklamak kadar saçma bir düşünce olamaz çünkü hafta sonları yüzlerce kişi avlanıyor zaten orda. Sadece benim bildiğim, bana ait olan bi avlak yeri henüz yok.. Saygılarımla..
Ozan kardeşim senin niyetin mesajlarından ve üslubundan zaten belli bence sen hiç üstüne alınma güzel kardeşim Arkadaşlar sanırım GENEL olarak düşüncelerini beyan etmişler kişiye has eleştiri olmadığını sanıyorum yani