Kalas Balığı Takım: PERCOMORPHI (PERCIFORMES) (LEVREKLER) Familya: GEMPYLIDAE (YAĞ BALIKLARI) Bilimsel adı: Ruvettus pretiosus Bilinen adları: Kalas Balığı (Türkçe), Oilfish (İngilizce), Ölfisch (Almanca), Rouvet (Fransızca), Baramutsu (Japonca). Erişebileceği boy: 300cm Erişebileceği ağırlık: 64kg Bulunabileceği Derinlik: 100-800m Bir çoğumuzun belki ilk defa gördüğü, boyu 3 metre uzunluğa kadar erişebilen, Akdenize göç eden bu balığı biraz tanıyalım istedim. Kalas balığı denizde tabana yakın kesimlerde genellikle tek yada çiftler halinde yüzen derinsu balıklarıdır. Derisi çok pütürlü olan kalas balığının gövdesi genellikle kahverengi renkte ve daha koyusu olmak üzere değişir. Sırt yüzgecinde toplam 13-15 adet diken vardır. Eti çok yağlı olan bu balık, çok tüketildiğinde ishal'e ve zehirlenmelere sebep olabiliyor. Ekonomik değeri yoktur. Türkçede Kalas balığı ve küveyt balığı olarak biliniyor.
noyan abisi çok önemli bir tespit tebrik ederim inşallah dediğin olurda akdenizimiz rahat bir nefes alır artık...
Küçük bir araştırma yaptım ve Türk Gıda Kodeksi tebliğinde, kalas balığının vücudunda civa barındırdığını öğrendim. Az tüketildiğinde ishal ve fazla tüketildiğinde zehirlenmeye yol açması da sanırım bu yüzden. 1 kg.'ında 1,0 mg. civa ihtiva ediyor. Ağır metallerin insan sağlığına etkileri ise, civa ile ilgili olarak şöyle özetlenmiş ; Ağır metaller bioakumülatiftir ve insan vücudunda herhangi bir olumlu fonksiyonu olmayıp fazlası toksik etkiye neden olurlar. Solunum beslenme ve deri emilimi yoluyla insan vücuduna girerek dokularda birikmeye başlarlar. Bu metaller vücuttan uzaklaştırılamaz ve zaman içinde toksik değere ulaşırlar. Civa doğada bozulmadığından civa ve civa bileşikleri halk ve çevre sağlığı bakımından çok tehlikeli ve toksittir. İçme suyu veya gıda zinciri yolu ile insan vücuduna giren civa; Bazı nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine, kromozomları tahrip edip sakat doğumlara neden olmaktadır. Kısacası bu balık, tüketilmemeli ya da tüketilecekse bile fazla tüketilmemeli.
paylasim icin tesekkurler yaklasik 10 senedir akdeniz kiyilarinda olan bir balik turu cok kez balik tezgahlarinda gördum ama adini bir turlu bulamamistim simdi biraz bilgi edinmis olduk...
Vücut şekli, yüzgeçleri ve dişlerine bakarsak hızlı ve yırtıcı bi hayvana benziyor. Gözleri de gece avcısına benziyor. Gündüz balon gece takoz balığı şeklinde imece usülüyle çalışırlarsa resmen yandık! Ne zaman ve nasıl beslendiği biliniyor mu?
Sevgili Dostlarim Oilfishin yenildiginde insan hayatini tehdit eden bir ozelligi yoktur. Oil fishin yada sevgili Murat sayesinde Turkce adini ogrendigim Kalasbaliginin vucudunda %25 nisbetinde balmumu kalitesinde agir bir yag vardir.Bu yag lexative etki yaratir.Yani barsaklari bozar, agir ishal yapar. Bu yuzden eti lezzetli olmasina ragmen pek cok Ulkede satisi yasaklanmistir. Nadir bir baliktir.Balikcilik ve oltacilik degeri vardir ancak bu yakalanmasi uzerinedir.Yenilip kullanilmak icin degil. Kalasbaliginda gorulebilecek civa ve kursun orani belirli bir yasi gecmis pek cok iri balikta gorulebilecek kursun ve civa oranini gecmez. Kursun ve civa konusunda en tehlikeli balik kilic baligidir.Ozellikle irileri. Buna ragmen cok degerli bir balik oldugui icin kimse takmaz. Zaten pek fazla kimsede herhalde vucudunda tehlikeli birikim yapabilecek oranda kilic baligi etide yiyemez.Gene de bilinse iyi olur. Paylasim icin cok tesekkur ederim.Oil fishi burada gorebilecegimi hic tahmin etmezdim.Cok iyi bir calisma ve ilginc bir balik hakkinda degerli bir bilgilendirme.Tesekkurler Murat.
Hüseyin ağabey, bilgilendirme için teşekkürler. Benim ilk aklıma gelen, bu balıktaki ağır metal nedeni ile zehirlenmelere sebep olduğu idi. Demek ki böyle bir şey yokmuş, öğrenmiş olduk. Ama dediğin gibi, ağır metal içerdiğinin bilinmesinde fayda var yine de. Anladığıma göre, bu balık sportif amaçlı düşünülen bir balık. Yani yakala-bırak yapılıyor sadece ve yarattığı rahatsızlıklardan ötürü eti makbul değil.
Kusura bakma Sennur gormemisim bu yorumunu.Oluyor boyle seyler arada... Aynen dedigin gibi. Kimse baliga bugun oilfish yakalayacagim diye gitmez.Genelde lahoz gibi baliklarin pesindeyken oltaya atliyabilir.Ozellikle kalamari cok sever ancak yem olanan kullanilan baliklarada atliyabilir. Sportif bir baliktir.Cunku nadirdir,buyuktur ve ozel bir cesittir.Hatta IGFA'nin listesinde sportiof avciligi yapilan baliklar arasindadir.(Hedeflenmese bile) Bugune kadar yakalanmis butun oltalar klasifikasyonunda dunya rekoru olarak ilan edilen oilfis 64 kgdir ve bu rekor Yeni Zelanda sularinda kirilmistir.Burda oldukca taninan bir baliktir.Boyu Murat'in bilgilendirmesinde 3m olarak geciyor ancak bu bilgi sonradan 2m olarak litaraturde duzeltilmistir. Oltaci icin degerli ve savasci bir balik oldugunun assagi yukarda 300-400m leri bulan derinliklerde yalandiginin ve bazen fosforlu kasiklara bu derinliklerde atladiginin bilinmesinde fayda var. Her seyden ote ilginc balik...Ben mesela birisini yakalayip soyle bir guzel poz aldiktan sonra salmayi cok isterim.Ama o derinlikten cikan oil fish yasamaz buyuk bir ihtimalle.Yakalarsam iyi bir ani olur...Kimbilir belki de bir dunya rekoru... Gorusmek dilegiyle...
300-800 metrelerden çıkan kahverengi renkli ve bizim morina dediğimiz balıkla aynı oda ishal yapıyor ancak restaurantlar balık şiş yaparken et aralarına koyuyor ve kg si 15-20 ytl den alıyorlar şimdi kısa bir arama yaptımda denizde morina soğuk sularda yaşıyor yada mersin balığı türü var demekki bizim antalyada derinliklerinden tutulanlar yağ balığı bu balığı güverteye atarsanız tüm boyayıda zımparalıyor