Balik sevdalisi dostlara selamlar, saygilar... Dalis icin yeterli agirlik tasiyabilen sisme botun her turlusu is gorur, fakat olta avciliginda malzeme kalitesi / fiyat endeksi one cikiyor. Bir de motor eklenince masraf alip basini gidiyor. Dolayisiyla, sisme botla olta avciligi yapan arkadaslarin tecrubelerine basvurmakta fayda var. Sizlere sorayim, tavsiyeleriniz alayim... Mesela soyle bir bot - motor takimi uyumlu olur mu? http://www.spotbalik.com.tr/Ahsap-Tabanli-Sisme-Deniz-Botu-330m,PR-37142.html http://www.avmarketi.com/asp/product/11477/F5-HP-MERCURY-4-ZAMANLI-MOTOR-M veya soyle bir ikili nasil olur? http://www.avmarketi.com/asp/product/132628/Remixon-Aluminyum-Tabanli-Sisme-Bot-3-30-mt http://www.avmarketi.com/asp/product/19150/5-HP-MARINER-4-ZAMANLI-MOTOR-M Sisme botta malzeme kalitesi (denye ,vs.) deyince nelere dikkat etmek lazimdir? Ahsap tabanli mi yoksa aluminyum tabanli mi daha kullanisli olur? Botun dengeli olmasi icin nelere dikkat etmek gerekir? Bir de bu boylardaki sisme botlar icin 25 kg civarinda agirliga sahip motorlar uygun olur mu? Iki kisi (kirk yilda bir belki uc kisi) Ege kiyilarindan biraz acilip olta avi yapacak ve birkac saat sonra kiyiya donecek. Bundan ote bir beklentimiz yok (simdilik ). Bu sartlara gore mesela 330 cm.lik bir sisme bot ile 5 hp.lik bir motor uyumlu olur mu? Ozellikle de Mercury marka 4 zamanli motorlar tavsiye edilir mi? Mariner ile kiyaslandiginda nasildir? Soru cok cunku butce kisitli. Ikinci elde de her turlu hokkabazlik donuyor, malum. Dolayisiyla, dogru alisveris yapabilmek onemli. Simdiden tesekkurler...
Şimdiden hayırlı olsun İbrahim abi. İlerde aldığın bot hakkında senin deneyim ve tecrübelerinden bende yararlanırım. (Bende düşünüyorum aslında ) Bir tekneyle çıkıyoruz 150 tl. Bedava binelim demiyorum tabi de, 150 tl'de insaf beya... Bot, yatık havalarda süper olur aslında ama kurması, taşıması, yeniden söndürmesi bir dertmiş. Gönlüne göre olsun.
Hayırlı olsun abi..Denye ne kadar yüksekse o kadar iyi tabi,biz ahşap tabanlı 3.30 orca kullanıyoruz arkasında 9.8 johnson var..Şöyle söyleyeyim yanınızda mutlaka 1 kişi daha olucak yoksa botla çıkmak mümkün değil gibi birşey..İdeali 3 kişi genelde...Tek başıma olurum derseniz 2.70 i geçmeyin derim..İyi günler..
Sadece malzemelerini taşımaya yeter. O kadar malzemeyi al, al al ( MA ) demiştim ben size.hihi hihi Valla ne yalan söyleyeyim, 4.90 fiber tekne ve 25 lik, 4 zamanlı bir motor ideal olur size. Bağla Didim'e, beklesin sizin gelmenizi.:thumb: :thumb: Evde yapılacak ufak tefek tadilat ve rötuşlar için, bu gün yine Bauhausa gittim. Her şey dahil, full aksesuar 22.000 liraydı o güzelim tekne. Tam 1 saatimi aldı; onu incelemek. Niyetine şöyle bir gireyim desem, Bursa'yı terk-i diyar etmek gerekecek, tez vakit. Her şey gönlünce olsun isterim.
Vallahi 4.55 Fiber tekne ve 15 hp motorumu bugun 3.000 tl ye zor sattım . Satmak isterseniz durumunuda değerlendirin bence . Botlarda fiber tabanlar mükemmel ama onlarda pratik degil ve fiyatları uçuk . Verdiğiniz örneklere göre söylemek gerekirse aluminyum taban daha dayanıklı ve pratik olacaktır sizin için . Bu arada 5 Hp diyip geçmeyin bot hafif bir deniz aracı olduğundan fiberdeki 9.9 etkisini yaratacağını düşünüyorum . Sizin için hayırlısı olsun şimdiden . @volex21 Abi 150 TL ise yine iyiymiş . Ben 200 TL den aşşagı oltacı götürmüyorum ıldırıda . Bizede yazık tüm gunumuzu veriyoruz yakıt masrafı yorgunlugu : )
İbrahim Abi merhabalar ; Bende nacizane deneyimlerimi ve duyumlarımı aktarayım. BOt için diğer arkadaşların da dediği gibi denye önemli.Önemli derken kumaş dokumasında kullanılan ipliğin ağırlığını gösteriyor. haliyle de ağır ip demek daha sağlam kumaş demek oluyor. Tabi denyesi fazla diye dağa taşa botu çıkarmaya kalkarsan sonuç hüsran hihi Genelde botta 2 tip sorun oluyor ; delinme ve birleşim yerlerinde açılma. Her bot delinebiliyor abi.Önemli olan nasıl kullandığın... Açılma probleminde ise kullanılan yapıştırıcının kalitesi ve tabiki işçilik önemli... Zodyak veya Quicksilver marka bot almayacaksan ; Remixon , Ryobi , Bombard , Orca , Seamaster , kolibri , tiger , brig vs. gibi bana göre daha orta sınıf bir bot almanda fayda var. Ha bunlarında fiyatları uçuk dersen ; Daf marin , marinport , moonstar , cais , x-cape , sea star vs. gibi uzakdoğu üretimi olan ve fiyatları daha makul olan modellere bakabilirsin... BOtun boyuna gelince kesinlikle ve kesinlikle 3.20 den aşağı düşme abi. 3.20 bota eşyaları takımları falan yükleyince 2 kişi rahatça anca av yapılıyor. 3. kişi gelince sıkışıyor insann.... MOtor konusunda ise yine benim düşünceme göre 5 hp 4 zamanlı motor bir süre sonra seni kesmeyecektir. Uygunluk olarak sormuşsun ya , şöyle örnek vereyim ; Arkadaşın 3.20 bot ve 2.5 hp 2 zamanlı tohatsu motoru ile 1-3 arası havalarda ege kıyılarında sahilden 5-6 km bile açıldığımız oldu... Motor götürüyormu ? evet götürüyor ama o mesafeye atıyorum 35 - 40 dakkada varıyorsun. Bu yüzden bence 5 hp heleki 4 zamanlı bir motor bir süre sonra sana yetersiz gelecektir. yine benim görüşüm ; ADB ( amatör denizcilik belkgesi ) den dolayı 9.9 hp üzeri bir motor almıyorsan kesinlikle 9.9 hp bir motor al... Yok ben arada tek kişide ava çıkarım kardeşim ( benim gibi ) diyorsan ise ; 9.9 hp'yi tavsiye etmem ( 40 kg civarı ) çünkü birkaç avdan sonra bel fıtığı olursun abi o zamanda tercihin 9.8 hp ve 2 zamanlı motor ( 27 kg ) olsun derim ... diyeceksin ki 2 zamanlı motor mu kaldı? hihi Son demlerini yaşıyorlar abi firmaların ellerinde kalan son stoklar hala var http://www.denizmotorum.com/Urun/TO...SA-SAFT-MANUEL-DISTAN-TAKMA-MOTOR-pmu152.html Bende aynen senin şuanki kafa karışıklığı yaşadığın dönemden geçtim. 1 sene boyunca kısıtlı bütçem olduğu için bilindik markaların 2.el ürünlerini alayım diye internetten takip ettim.Baktım ki olmayacak. Gidip SIFIR ve en azından 2 sene garantili ; sea star marka 3.20 ahşap taban bot ve 9.8 hp 2 zamanlı uzun şaft parsun motor aldım. 2 senedir kullanıyorum gayet memnunum... Açtığım bazı konularda ve bazı konulara yazdığım cevaplarda bot ve motorla ilgili deneyimlerimi de yazdım vaktin olursa bakabilirsin... Şimdiden kolay gelsin abi allah sabır versin :thumb: zor iş
Bot, yatık havalarda süper olur aslında ama kurması, taşıması, yeniden söndürmesi bir dertmiş. Volkan Merhaba ; VAlla şöyle bişey söyleyim bu tamamen kişisel bir durum kardeşim. Eğer üşengeç biri değilseniz ve balık için can atıyorsanız gerçekten sorun olmuyor. Ben çok defa tek başıma gittim ava...3.20 bot ve 9.8 parsun motorum var.takım taklavat bot herdaim sönük ve çantasında durur benim ( anca öyle sığıyor bagaja )... çakmak gözünden çalışan şişiren ve içindeki havayı boşaltan pompam da var...en fazla yarım saatte kurup yarım saatte de topluyorum tek başıma !!! 2 kişi gidiyorsan da partnerin aynı kişi ise 2-3 kurmadan sonra en fazla 15 dakka sürüyor elin alıştıktan ve koordineli çalıştıktan sonra ... Bot özgürlük demek bana görebir yere veya limana bağlı kalmıyorsun...birgün oradasın birgün burada bu çok güzel birşey... tavsiye ederim...
Sagolun agabeyler, kardesler... bakalim artik bir karar verecegiz onumuzdeki gunlerde... Engin, ozellikle senin paylastigin bilgiler cok faydali oldu. Tesekkur ederim. Soyle bir set icin ne dersiniz dostlar? Fiyat nasildir? Daha uygunu bulunabilir mi? http://www.sportcity.com.tr/index.php?do=catalog/product&pid=28296
Tevfik agabey, keske deniz kiyisinda yasasaydim, tekne baglamaya ve kisin da muhafaza etmeye uygun yerim olsaydi, hic dusunmeden fiber tekne alirdim. Mevcut sartlarda yilda anca 20 - 25 gunluk keyif icin bagaya sigacak bir sisme bot olabilir. Bunun otesi emeklilige kadar hayal malesef..
Ne demek abi ; yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :thumb: Verdiğin linke baktım da bence güzel fiyat... Hediye verdikleri ürünler zaten en az 100 tl değerinde... Bence telefon ile görüşerek birazda pazarlık yaparsan az da olsa bir ikramları olur kanaatindeyim