Arkadaşlar genelde herkesin bir olta makinası var ve az çok bakım yapıyordur. genelde makina bakımının nasıl yapıldığıda hemen hemen bilinir. av dönüşü makineyi tatlı su temizlemek. hareketli kısımları v.b yağlamak. benim sormak istediğim ise kalomanın ; yani makinanın en önemli parçalarından biri olan bu bölümün bakımı. kaloma bakımını nasıl yapmalıyız. drag washer lara nasıl bakım yapmalıyız.hangi durumlarda değiştirmeliyiz. hangi yağı kullanmalıyız. aşınan parçaları nasıl değiştirmeliyiz ve bu parçaları nereden temin edebiliriz. v.b. kısaca kaloma bakımı ile ilgili bildiğiniz şeyleri yazarsanız , biz acemilerde öğreniz.
Kalamalar Makinelere göre farklılık göstersede genelde karbon yada teflondan tek yada birkaç katmandan oluşabilir..Aslında kalamanın bakıma ihtiyacı yoktur.Çünkü kalama elemanları zamanla makineye uyum sağlarlar ve belirli bir kullanımdan sonra tam anlamıyla kullanılırlar..Çünkü yeni makinede bu malzemeler yenidir ve baskıyı biraz kullanıldıktan sonra tam olarak kontrol edebilirler..Yağ kullanımı çok az miktarda bir yağ ile ve makine uzun süre kullanılmayacaksa yapılmalıdır..Kalama ayar tutmamaya başladığında makine ile gelen yedeklerle değiştirilmeli eğer gelmemiş yada bitmiş ise piyasaki teflon plakalardan temin edilip kendimiz uygun ölçüde keserek kullanabiliriz.Bu konuda benim şahsi tavsiyem ;kalama pul kalınlığı 2 kat teflon ile sağlanmalıdır..Amaç teflonun metal üzerinde değil kendi yüzeyinde kaymasını sağlamak ve hem kontrolü hemde etkiyi artırmak
teflon plaka bu teflon plakaların fiyatları nedir. nasıl temin edilebilir. ayrıca benim makinalarda sanki keçe varmış gibiydi. fakat tam inceleyemedim.
Piyasada elektrik izalasyonu yapan yerlerde yada sanayi bölgesinde bulmak mümkün.Fiyat olarak çok ucuz malzemedirller 15cm karesi 1,5ytl Bakıldığında keçe gibi görünsede aslında yukarıda yazdığım teflon yada karbon dan yapılmıştırlar..Bazı markalar plastik kullansada bu verimli bir kontrol ve Kullanım ömrü açısından vasattır