Beşiktaş Bebek sahilinde neredeyse 20 yıldır balık tutan Ahmet Elmas isimli balıkçı, her zaman yaptığı gibi sahildeki tezgâhını açarak oltasını denize bıraktı. Balık tutmanın yanında balıkçılar için çapari, kurşun, misina gibi malzemeler de satan Elmas bir süre sonra oltasının hızla hareketlendiğini gördü. Hemen oltasına sarılarak çekmeye başlayan Elmas normalden biraz daha büyük boyutta lüfer yakaladı. Balığı denizden çıkardıktan sonra bir anormallik olduğunu fark eden balıkçı, balığın sırtında iki kambur olduğunu gördü. Balığın lüfer olup olmadığı konusunda tereddüte düşen Elmas, arkadaşlarından yardım istedi. Balığın lüfer olduğuna kanaat getirdiğinde ise Elmas, sevinç ve şaşkınlığı bir arada yaşadı. Yaklaşık 25 santim uzunluğundaki balık için Elmas, 'İnsan hayatında böyle bir olay ile ancak bir kere karşılaşabilir. Ben 20 yıllık balıkçıyım. Böyle bir şeye hiç şahit olmamıştım.' dedi. Balığın kambur olmasının nedeninin yumurta döneminden bir bozukluk ya da balığın denizde aldığı bir darbe olabileceğini dile getiren talihli balıkçı, 'bugün benim şanslı günümdü' dedi. Bu haberden ne anlamalıyız 1- Yeni bir balık türü 2- Kirlenen denizlerimizin deniz canlılar üzerindeki etkisi 3- Gelişim bozukluğu 4- Darbe ve yaralanma sonucu ortaya çıkmış görüntü 5-? 6-?
Sevgili Yakup abi bunu çiftlik çipuralarda da defalarca görmüşlüğüm vardı, çünkü onlar laboratuvar balığıydı ama bunuda görünce çok şaşırdım daha ne denir bilemiyorum.Allah korusun diyelim bari.
Kanaatimce korkulacak bir şey değil. Bu tip anomalilere çeşitli balıklarda birçok defa rastladığımı hatırlıyorum. Düşüncem 4. şıktan yana. (Yanılma payı benimdir.)
Çok ilginç, aslında bu tip yakalanan balıkları üstünde inceleme yapıcak bi kurum yada üniversite falan olmalı onlara ulaştırmalıyız bu tip balıkları yada anormal deniz canlılarını tüketilmesi sakıncalı bence.
Enteresannn,Bencede,3 ve 4. şık gibim geldi,yada çok açken diklemesine yutmuş balığı, tabi balık mideye gitmediği için eritememiş ve bu durumda bööle devam etmiş Şiimdik eskiler olsaydı kesin kıyamet alemeti derlerdi, ama Zaman zaman her canlıda bu tür gelişim bozukluğu yaşanabilir,Haa bi şık daha var bu lüfer DEVE cinsi değilse
Kambur olması sebebiyle avcı ailesi tarafından yem olması beklenirdi. Yem olmamış ve lüfer oluncaya kadar yaşamış, bu nedenle bana sanki bu kamburluk yetişkinken olmuş gibi geldi. Tabi sebebi nedir bilemem insanlar da sonradan ortaya çıkma kamburlaşmalar olabiliyor.
her ne kadar isabetli tahminlerde bulunmus olsanızda bir tahminde ben eklemek isterimbence bu balık ya ciccdi bir darbe almış yada bir süreliğinede olsa yolunu şaşırıp tatlı suya girmiş
Scoliosis... Vitamin eksikliği yada buna neden olan bir rahatsızlığın sekonder etkisi... (mesela kestiği ve yuttuğu bir kancanın barsakta vitamin emilimini engellemesi, pasın vitamini deforme atmesi) Dünyada balıklarda en sık görülen rahatsızlık... Doğada ender olsa da görünür, balık çiftliklerinde büyük oranlara ulaşır... Bira kaç ayda bu kadar eğrilik oluşabilir, çok zaman geçmesine de gerek yok...
Konu açılalı uzun zaman olmuş ama, bana yumurta döneminde yaşadığı bir olaydan dolayı böyle olmuş gibi geldi. Ben akvaryumda balık (malavi cichlidi) besliyorum ve zamanında buna benzer bir olay başıma gelmişti. Tabii ne yazıkki balıkları yaşatamadım. 14 yavrunun 4-5 tanesinde vücut bozukluğu vardı ve bu vücut bozukluğu olanlardan birinin de tek gözü yoktu. Ben bunu dişi balığın genç ve tecrübesiz olmasına bağlıyorum. Gerçi üremeleri, kuluçka şekilleri çok farklı lüfer ile malavi cichlidlerinin ama, bence bu olay balığın yumurta döneminde yaşadıklarından veya döllenmeden kaynaklanıyor. Tabii bu konular beni şuan için aşar, bu konunun uzmanları var, Yakup Abi (karayel) gibi. Saygılar...