KAMIS ATARI - AKSIYONU - SINIFI - GÜCÜ

Konu, 'Kamışlar' kısmında DÜSSELDORFLU tarafından paylaşıldı.

  1. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    78
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Herkese selâmlar,,

    Bir cok sahte kullanicisini yakindan ilgilendiren bir konu.
    Zira, atar yelpazesini olusturan rakamlar ve bu agirliklara göre BLANK denilen kamis genelini olusturan elemanlarin (KARBON – Cam Elyafi – Boron vs.) kamisa kazandirdiklari AKSIYON sekli ve ait oldugu
    SINIFIN belirlenmesi , hedef baliklara göre secimde en fazla dikkat edilmesi gereken hususlar olarak karsimiza cikarlar !

    ATAR ARALIGINA göre SINIFLAR
    Zira, bir markadan diyerine, maliyeti en fazla etkileyen,, halkalar ve makine yatagiyla, gövdeyi yani BLANKI olusturan malzeme tercihleridir ! Bunlar sonucu, ayni boyda, ayni atarda , dolayisiyla
    ayni SINIFTA olan 3 kamista, 3 ayri AKSIYONA rastlamak mümkündür !
    Mesela,, bizzat kullandigim FOX RAGE 2,70m 10-40g kamis, ayni boyda ve ayni atardaki SPORTEX Carboflex’ten ve Shimano Diaflash’tan daha sert bir aksiyona sahiptir !

    Bu yüzden , "LITERATÜR" tabir edilen, bilgi olarak kabul edilen fakat, esnetilip uzatilan ve degiskenlikler karsisinda SASIRILAN konularda yazilanlara fazla itibar etmeden düsünmek, testleri dikkatli sekilde
    bizzat yaparak KARAR VERMEK gerekir !

    Bu konulardada hem SATIS MAGAZALARINA hemde ALICIYA cok ciddî vazifeler düsmektedir !
    ALICI, kendi arastirmalarini yapmak ve ögrenmek zorundadir ! Zira, girilen dükkânda ne istedigini söyleyebilmek, gercek bir saticinin sizi DOGRU SEKILLERDE yönlendirmesini kolaylastirir !
    Ayrica unutulmasinki, ne istedigimiz ayni zamanda bu ise AYIRDIGIMIZ BÜTCE ile ilgilidir ! Yani, her ikisinide bilerekten dükkâna girmek, sonradan verilecek kesin kararimizdaki en ÖNEMLI etkendir !

    SINIFLAR KONUSU
    Biraz evvel bahsettigimiz „LITERATÜRE“ göre,,
    UL „Light“ yani hafif sinif 1 – 7 gr.
    L „Light“ yani hafif sinif 3 – 15 gr.
    ML „Medium Light“ 5 – 20 gr.
    M „Medium“ 10 – 30gr.
    MH „Medium Heavy“ 15 – 40 gr.
    H „Heavy“ 20 – 60 gr. Kamislar icin kullanilan tabirler oluyorlar. Ama , daha agir araliklarla kullanilan XH , XXH siniflarida vardir ..

    Fakat bazi linklerde bu SINIFLARA ,,
    UL - Ultra light 1 - 5 gram
    L - Light 2 - 8 gram
    ML - Medium Light 3 - 10 gram
    M - Medium 5 - 21 gram
    MH Medium Heavy 7 - 28 gram
    H - Heavy 10 - 40 gram
    seklinde siralamaya rastlamakta mümkündür.

    Fakat bu hic bir zaman, AVLAMAYI DÜSÜNDÜGÜMÜZ BALIKLARA,, kullanacagimiz YEM CESIDININ AGIRLIGINA VE UYGULAYACAGIMIZ TEKNIGE GÖRE kamis secme mecburiyetinde oldugumuz gercegini degistirmez !

    Zira L siniftan bir kamis Fast aksiyonda olabilecegi gibi, ML siniftan bir kamista Extra Fast olabilmektedir !
    Bu nedenle, yukardaki ATAR YELPAZELERINE ve AKSIYONLARINA GÖRE BELIRTILMIS SINIFLAR arasindan secim yaparken, bir den fazla marka ürününü test etmek ve secime ondan sonra karar vermek gerekir !

    Ve bu gercek,,,, bir kisinin kullandigi bir kamistan aldigi neticeyi bizimde alacagimiz anlamina gelmediginin bir baska sekilde ifadesidir !

    Kisaca,, kamis almak istiyorsak,, O ise UYGUN AAKSIYONDA ve ATAR ARALIGINDA KAMISLAR , av yapacagimiz yerler, kullanacagimiz yemler, uygulayacagimiz teknikler ve bu tekniklere uygun ön takim
    hazirlamalari ve kamisin olmazsa olmazi MAKINELER hakkinda, BIRAZ OLSUN BILGI SAHIBI OLMAMIZ GEREKIR ! Zira bu konulara ilgi duymadan yapacagimiz alisverisler sonrasi ortaya cikacak neticenin
    maddî ve manevî sonuclarinada katlanmak zorunda kaliriz !

    Bu bilgilerden sonra , tekrar KAMIS ANATOMISINE dönecek olursak, Ister spin , ister casting, ister tek parca, ister parcali veya teleskopik olsun,,,

    Bir kamisin
    1 - SAP
    2 - ANA GÖVDE
    3 - EN UC PARCA
    olarak 3 ana unsurdan olustugunu görürüz .

    SAP,, agirligin en fazla hissedildigi parca olusuyla tutulmasinda iyi bir EL hakimiyet aranir ! Capi kücüldükce tutulmasi kolaylasir ! Kalinlastikca, kullanimi zorlasir, islevselligi zayiflar !

    ANA GÖVDE ,, adina BLANK'ta denilen karbon, cam elyafi, kevlar, boron gibi ürünlerin beraberce kullanilmalari sonucu ortaya cikan malzemeyle ,, makine yatagi tipi ve baglanti sekliyle misina veya örgünün gececegi halkalarin tipini ve kalitesini kapsar.

    EN UC PARCA,, en ince ve en hassas parcadir ! Her türlü kontagin hissedilmesinde, görülmesinde, tasmalamanin problemsiz yapilmasinda ve fren kullanimindaki kararlarin verilmesinde ve DAHASI,, at - cek disiplininde secilen SINIFA ve AKSIYONUNA göre sahteyle olan kontagi kaybetmeden KONTRÖLLÜ sekilde yapilmasini saglayan en önemli parcadir !

    Buradada karsimiza yeni bir konu yani,,, KAMIS AKSIYONU cikmakta !
    Ve bu konu,,, sagda solda duyuldugu, enternette, herhangi bir portalda yazildigi gibi "15 - 40 gr. aksiyonlu" seklinde cümlelerle ifade edilmez !

    Cünkü AKSIYON ICIN KAMISIN KIVRILMA SEKLINE BAKILIR !

    YANI,,, kamis genel yapisini olusturan ve "BLANK" denilen malzemenin, güc altinda sergiledigi KIVRILMA ile alâkalidir ! Kivrilma, farkli gücler altinda farkli miktarlarda olur ve kamis,, EN FAZLA KIVRILDIGI POZISYONDAN , yani daha fazlasini kaldiramadigi noktadan itibaren gücü kamis sapi topuguna kadar KALAN uzunluga aktararaktan enerji üretir !

    Literatürde ,, GENELDE 3 grupta toplanir..

    1 - Slow … Yani yavas aksiyonlular
    2 - Medium - REGULAR … (ORTA) Normal aksiyonlular
    3 - Fast … Hizli aksiyonlular,


    Shimano'nun 292 sayfalik 2021 katalogunun 103 cü sayfasinda , NORMALLER - NORMAL HIZLILAR - HIZLILAR ve EXTRA HIZLILAR olarak 4 grupta anlatilmislar .

    https://issuu.com/shimanoeuropefishing/docs/shimano2021_german_consumer_issuu

    Ingilizlere Göre

    Slow: Yavaslar
    Regular: Normaller
    Regular/fast: Normal Hizlilar
    Fast: Hizlilar


    Amerikalilara Göre,
    Slow Yavaslar
    Moderate Normaller
    Fast Hizlilar
    Extra-Fast. Cok Hizlilar seklinde ifadelerede rastlanir !
    ........
    Literatüre göre bilinen 3 tip aksiyondan baska,, yukardada belirtilen ve asagidaki lnklte görüldügü sekilde farkli aksiyonlarda ürünlerde üretilmektedir !

    https://www.sportsile.it/blog/cosa-si-intende-per-azione-di-una-canna-da-pesca.html
    ........

    Görüldügü gibi son derece dikkat edilmesi ve kamisin bizzat yerinde test edilerek karar verilmesi gereken bir husus ! Yani,, gittiginiz yerlerde, "Kamisin 10 - 35 gr. AKSIYONU VARDIR" diye izahatlarda bulunan olursa, bu tür aciklamara RAGBET ETMEYIN ! Ayni boy ve ayni atara sahip farkli ürünlerle karsilastirarak kararinizi verin ! Oldu bittilerden UZAK DURUN ! Zira her markanin, BLANK denilen gövdede kullandigi karbon MODÜL ve elyaf tercihi farklidir !

    KISACA ,,,,
    KAMIS AKSIYON KARARINI ,,, YUKARDA BAHSEDILEN KRITERLER DOGRULTUSUNDA , hedef baliklarimiza , sectigimiz sahtelerin cesidine ve agirliklariyla uygulayacagimiz teknige göre vermek en dogrusudur !


    Zira sahte agirlastikca cabuk, hafifledikce yavas aksiyonlu kamislar tercih edilir ! Ayrica, kamis aksiyonuyla, kamis boyu ve kamis agirligi arasindaki dengeyede cok dikkat etmek gerekir ! Cünkü, makineyle birlikte ideal 2liye sahip olmaninen önemli sarti odur !

    Yavas aksiyonlu kamislar,, genelde yumusak kamislardir .. Atis ve mücadele aninda makine yatagina kadar kivrilmalariyla taninirlar ! Yumusak ve uzun kivrilmalarla,, sap kisminda kalan uzantiya fazla enerji aktaramazlar ! Bu zayiflik tekrardan eski hale gelme zamanini uzatir ! Normal TEK igneli ön takimlarla avlanmalarda, tasmalamalarda RISKLI gecikmelere neden olsalarda,,, 3 lü ignelerle donanimli bir yemle avlanildiginda en ideal kamislar sayilirlar ve baligin yaptigi ani firlamalar, darbeler dahil balikla olan
    mücadeleleri en iyi sekilde ankese eden kamislar olarak bilinirler ! Ayrica, kötü hava sartlarindan kolay etkilenirler !

    Normal aksiyonlu kamislar,, atislarda ve mücadele aninda kamis boyunun + - yarisina kadar kivrilirlar ! En son kivrilma yeriyle sap arasinda kalan uzaklik arasinda, normal bir enerji üretimi yaptiktan sonra normal bir zaman icersindede eski hallerini alirlar . Atis ve mücadele aninda dengeleri iyidir ! Uc parcalari hassastir, dokunuslarin okunmalari kolaydir. Bilhassa M ve MH kamislar,, atar yelpazelerinde kullanilan sahtelerle calisma ve mücadelelerde cok basarilidirlar ! Tasmalamayi,, aksiyonunun verdigi kivrilma avantajiyla islemi TEK BASLARINA YAPARLAR ! Fakaaaat,,,, tasmalamaya cok FAZLA yüklenildigindede,, baliga ve zevkimize ZARAR VEREBILIRLER !!!!! Atis mesafeleri iyi, yakalama ve mücadele zevki güzeldir.. Iyi bir fren ayariyla yükü kamis ve halka ikilisine cok iyi pay ederler.
    Literatürde « allround » olarak bilinen, dengeli, velhasil en fazla tercih edilen kamislardir !

    Hizli kamislarsa,, uclarindan itibaren kamis boyunun 1/4 yahut 1/3 ü kadar kivrilirlar ve yarattiklari enerjiyi kamisin uzun bir bölümüne cogaltarak yayarlar sonrada cok cabuk bir sekilde eski hallerine gelirler ! Bu avantajlari, atar araliginda belirtilen rakamlara ayrica + - bir tolerans kazandirir ! ÜZERLERINDE BELIRTILEN RAKAMLARIN ALTINDA VEYA ÜSTÜNDE bir yelpazedeki agirliklarida problemsiz atarlar ! Ama,, agirlik SECIMINDEKI dengeye dikkat etmek gerekir ! Zira,, sahtelerdeki anormal HAFIFLIKLER, ATISLARDA aksiyonun ortaya cikmasini engeller ! Ayrica AGIR SAHTELERLE avlanniliyorsa, fazlaliga dikkat etmek, yahut o agirlik yelpazesine uyan HIZLI KAMISLARI tercih etmek gerekir !
    Tek igneli ön takimlarda en basarili kamislardir ! Yani yumusak yemlerle, spinnerbaits'lerle ve jig gibi tasmalamada kuvvet isteyen (ASSIST IGNELERLE) yapilan avlarda kisaca
    "DERIN SULARDA" diplerde calisan sert veya yumusak SAHTE hareketlerini en iyi sekilde kontrol etmede ve aksiyon verdirmede EN IYI NETICEYI VEREN kamislaridir !

    Bu yüzden bir cok taninmis marka, kiyi ve gemi avciliginda Extra-fast, Regular-fast ve Medium-fast olarak 3 tip hizli kamis üretmektedir ! Yakalama ve mücadelede fazla kivrilmamalari yüzünden, yakalama zevki, heyecani (sansasyon) düsüktür !

    Bu anlatimdan cikacak bir baska önemli netice ise, aksiyonun atislarda mesafeyi etkileyen EN ÖNEMLI husus oldugudur ! (Mesafe konusunun diyer etkenleri olan misina, örgü, makine ve halka 4 lüsünden ayrica bahsetmemiz gerekir)

    Yani, yavas aksiyonlu kamislar kisa mesafelere, normal aksiyonlu kamislar orta veya biraz üzeri mesafelere , hizli kamislarda cok daha uzun mesafelere atislar yapan kamislar olarak tanimlanirlar !

    Böylece ,,,,, KAMIS gücünün ortaya cikmasinda etken olan aksiyonunu, kamis atarini, SINIFINI ve bu 3 unsurun aralarindaki iliskilerle ortaya cikan kamistaki calisma konseptini iyice ögrendikten sonra, kamis seciminde biraz olsun bilgimiz olacagini zannediyorum !

    Cünkü, kamis genelini olusturan BLANK KALITESI, HALKA , SAP ve MAKINE YATAGI TERCIHIYLE birlikte iyi kalite bir misinadan yahut örgüden gelen sinyalleri en uc parcada görebilmek, verilecek paradan önce bilinmesi gereken en önemli bilgiler ve gerceklerdir !
     
    budun 34 bunu beğendi.
  2. budun 34

    budun 34 NAİM

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    180
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shimano alivio TE 390 -50/100
    Favori Makine:
    lineaeffe fd 60
    Çok değerli bilgiler emeğinize sağlık

    GM 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi