Arkadaşlar beklemeli avlarda kullanmak için bir set daha kurmaya karar verdim.Elimdeki kamış sanki biraz kör gibi geliyor bana (Uzağa atışta zorlanıyorum) Bunun nedeni kamışın atarından daha küçük bir ağırlıkla kurşun atıyorum olabilirmi ? Konuyu bağlıycak olursak 80-120 gr atarlı bir kamışta 50 gr kurşunlada sağlıklı atışlar mümkünmüdür yoksa illa kamışın üstündeki limitler dahilinde kurşunmu kullanmalıyız?
80-120gr atarlı bir kamışlada 50 gr atabilirsiniz ama o kamışın esnekliği min. 80 gr'ma göre ayarlanmıştır ve 50 gr da tam randıman vermez. 50 gr kurşun kullanacaksanız,örneğin 40-80 gr atarlı bir kamış daha randımanlı olacaktır...
kamışlar üzerinde yazan bu igi rakkam aynı kalmak kaydı ile kamışın yapısına -markasına göre değişir.. farklı iki kamış alın üzerinde ki rakkamlar aynı olsun boyları aynı olsun , açın -ve magazanın tezgahına yatırın makine kısmından itibaren saplar tezgahta dursun tabii bu arada biride bunları tutsun geri kalan kısım boşta dursun diyelimki 100-250 yazıyor her ikisinde de her ikisinede 100 gr kurşunu bir tel ile uç halkaya baglayın göreceksinizki farklı dercede eğilecektir.. bizat denedim.. ne anlıyoruz..? 1- kamışlarda kullanılan malzemelerin ve yapım tekniklerinin farklı olması 2-fast-medium-slow aksiyonlardan gibi mesela 100-200 yazan bir kamışın en uç kısmı 150-300 yazan kamıştan daha incedir.. ama yinede kalite ön plandadır.. bu yüzden benim tavsiyem 100-200 yazan bir kamışta en fazla 100 gr kullanın yada şöyle yap.. 3 tane kurşun al 80-100-120 gibi bunları takımsız olarak kumsaldan dene.. sana net cevabı bu denemeler verecektir.. kamış çok kaliteli iseki kendini belli eder..150-170 e kadar çıkarsın ama orta halli bir marka ise..bence en iyi randımanı 80-90-100 gr da verir.. eger 100-200 yazan 4.20 surf kamışı -70-80 lik makina kafası ile 80-100 gramı.. 100 m ye atabiliyorsan gayet normaldir.. kolay gelsin
80-120 atarlı bir kamışta 50 gram kurşunu elbet atarsın ama iş kurşunu uzaga atmak ise sana önerim uç kısmı mukavemeti güçlü bir kamış almanı öneririm ama iş kamışta bitmiyor benim şuanda kullandıklarım 4,20 150-250 atarlı kamış ve 3.00 metre 300 gram atarlı 2 parça kamış bunlara entegre banax sx 4000 '' çin malı degil )) '' agır ama gayet işimi görüyor birde sana bir tüyo vereyim genelde kamışların tamiratını ben kendim yaparım 3 metrelik 80-120 atarlı kamışın en üst ten iki ucunu çıkarıp surf kamışları için satılan içi dolgulu tek parça uç takarsan 100-200 yada 150-250 atarlı bir kamışın olur haberin olsun benden söylemesi surf kamışın o üç kısmını 1-2 tl ye çok rahat alırsın misina kanallarınıda 1 tl ye bir de yanında japon yapıştırıcı 20 tl lik bir kamış oldumu sana 50 tl lik kamış
Sevgili Akın bahsettiğin sistemleri bende geçmişte uygulardım ama bıraktım.. 1- uzun kamışın ucunu keserek aksiyonunu arttırmak (dezavantajı kısalır) 2- uç teleskoplar yerine içi dolgu parça uygulaması.. ancak bir konu varki ..buna dikkat etmek gerekir eldeki malzemenin fabrika çıkışı saptan uca bir gerilim - yük -aksiyon hesabı var... en uçtan binen yükü belli oranlrda kamış boyunca dagılımı sözkonusudur.. şimdi bu değişikliği yapınca aslında ilk olarak kamışın orjinal yük emme dengesini bozmuş oluyoruz.. ardından uç kalınlaşınca bu sefer yük dolgudan sonraki, ilk içi boş kısma daha fazla binmeye başlıyor.. basit bir örnek vereyim.. 5 parçalı bir teleskop eğildiği zaman alttan yukarı dogru , 1-3-5-7-9- gibi esnemeler yapmış olsun eger ben ustteki 9 eğimlinin yerine sert bir şey takarsam bu sefer . 1-3-5-9(8)-7 olacaktır.. özellikle jiğ kamışlarında ve diger çıkrık kamışlarda , halkaların monte edidiği noktaların önemi vardır..halkaların sıklıgı dikkat çeker.. kamışa yük bindiğinde , halkaların sıklıgı nedeni ile her iki halka arasındaki misina max. derecede kamışa paralel durur.. eger halkalar arası geniş olursa , her iki halka arası daha fazla bombe yaparak o bölgeye yük bindirir..ve zarar görür.. bilmem açıklayıcı oldumu alatabildimmi.. kolay gelsin
Akının dediğini bende düşünmüştüm ama Muvaffak abinin hesaplarıda doğru..Cidden süper bilgiler,katılan herkese teşekkür ederim