Merhaba... Kocaeli'den Ercan, arkadaşlarla ara ara ya iskeleden ya karadan yada tek iğneli yemli ile istavrit avlanırız. Aslında ne çıkacağını bilmediğimiz halde sadece balık tutmaya çalışırız Gerçi bize lüfer, çinakop falanda gelmez o takımlarla, o bilgi ile ya ... Neyse, balık çok zevkli gelmeye başladı ve av sıklığımız artmaya başladı, makinam ve kamış talihsiz bir biçimde kırıldı (balık ile alakası yok ) ... İleride değişik türdeki balık avlarındada kullanabileceğim, çoğu zaman iskele veya karadan yada kayık ile at çek olarak kullanacağım, kaliteli sağlam bir takım kurmak istiyorum. Ortalama kamış + makinaya 160-180 gibi bir bütçe ayırabilirim, yardımcı olur, tavsiyede bulunurmusunuz ? Surf, spin kamış v.s deniliyor, hiç bir terim ve bilgiden haberim yok. 0 bilgi, tam amatörüm anlayacağınız... Amatörüm ama, ileride zevklenir, farklı balıklara ( yakınımızda gölede gidilebilir ) çevirirsem, extra kamış, makina derdine falan girmek istemiyorum. Şimdiden teşekkürler !
hoş geldin ercan.. öncelikle forumu bir araştırıp okumuşssundur diye düşünüyorum. lakin biraz daha araştırmanı tavsiye ederim. zira hem kıyıdan avlanmada hem kayıktan at ve hemde tatlı sudaki avlarında kullanacagın bunun üzerine ileride zevke geldiginde de seni idare edecek bir takım(kamış-makine) henuz icat edilmemiştir diye düşünüyorum. Bu adam ne diyor benimle dalgamı geçiyor deme.asla bu forumda herkes karşılıksızca bilgi paylaşır. ve inan forumdaki herkesin hayalidir öyle bir kamış. hatta geçenlerde bir arkadaşımız benzetme yapmıştı şimdi kimdi hatırlamadim ama izinsiz alıntı yaptığım için kusura bakmasın) ışın kılıcı bigi bir kamış. öyle isteidgin uzunluga ve istedigin atar durumuna ayarlayabildigin aksiyonu değişştirilebilir. ama daha cok hedef balğını söylersen ki ilk başlayanlar gibi kıyıdan istavrit tuttuguna göre istavritle başlayacaksındır. söyledigin bütçe ile seni uzun sure idare edecek bir surf takım kurabilirsin bununla tatlı sularda at çek degilde yemli avlardada kullanabilrisin. ama tek sorun ileride bu işi severde daha da keyif alayım dersen o zaman her av şekli için bir takım oluşturmak istiyeceksindir. bu sıralar forumlarda cok önerilen daiwa sensor red belki ilk kamışın olabilir. eric atarı max.120 gr ama kocaeli cevresinde yeterli gelebilir. seninle aynı avlagı paylaşan ustalar daha iyi tevsiyelerde bulunacaklardır... şimdiden rasgele
Teşekkür ederim ! Tabiki doğru söylüyorsun, bir araba al ; hem asfaltta hız yapsın, hem arazide sorunsuz gitsin, hem yol tutsun, hem az yaksın v.s olmaz Aslında istediğimi anlamışsın, kıyıdan istavrit tutacağım. Tekli iğne, yem v.s kullanarak, biraz irice balıklara saldıracağım diyelim kaba olarak. Tekrar saol
Ercan bey hoşgeldiniz. Hem iskele hem karada hem teknede hem tatlı suda hem de at çekte kullanılacak bir kamış makne yok maalesef. bu bana bir araba söyleyin hem otobanda hem şehir içinde hem arazide çok iyi olsu gibi istek oldu. Surf kamışlar ileri atma kaışlarıdır. Genellikle daha ağır kurşun atma gücüne sahiptir. Uzundur hantaldır. İstavrit rapalalı çinekop, lüfer ve palamut avlarında iyidir. Çoğunlukla ağır kurşunlarla örneğin 120-150gr gibi atabildiğiniz kadar ileri atar ve çekersiniz. 100m mesafeleri bulabilirsiniz-geçebilirsiniz. Aranan özellikleri yorulmamak için olabilen en hafif ve kullanırkan kırılmayacak sağlamlıkta olmalarıdır. Spin kamışlar atçek için iyi kamışlardır. Ağırlıksız hafifi sahteleri atarak levrek turna türü balıkları avlamak içn kullanılır. Çoğunlukla 2 ve 3m arsında olur. Aranılan özellikleri hafifliği ve rapalayı hissedecek kadar hassac uca sahip olmasıdır. Çoğunlukla iki parçalıdır. Teleskobik kamışlar yemli avlarda kullanılan uç kısmı hassas kamışlardır. Surf kamışlar kadar sağlam ve uzun olmaz spin kamışlar kadar uçları hassas ve kısa olmazlar. Yeni başlayanların tercih ettiği kamışlardır. Bu ana başlıklardan sonra piyasada o kadar çok çeşit var ki hangisini önersek abes... Bizlerin genelde surf olarak ayrı spin olarak ayrı tekne için ayrı tatlı su için ayrı kamış ve makine seçimlerimiz vardır. Yani bir çoğımızın 4-5 çeşit ( bazılarının 15-20 çeşit) kamış makine çeşidi vardır... Anladığım kadarıyla siz başlangıç seviyesinde bi kamış arıyorsunuz. Eğer ağırlıklı bir av çeşidiniz varsa ki çoğu zaman iskelde demişsiniz sanırım istavrite çapari ve çinekop için dediniz. Surf kamış ve makine alacaksınız. Bunun için başlangıç seviyesi olarak http://www.mcavmarketi.com/urun_detay.asp?pid=14 Kamış tavsiye edilir. 3.90 boyu ideal bir başlangıç olacaktır. Makine olaraksa tavsiye mümkün değil. Çünkü kalite fiyat denkleminde herşey parasına göre diyebiliriz. Ama son dönemde çıkan ve kullanıcılardan iyi yorum aldığım çok kaliteli olmasa da acemiliği atana dek kullanacağınız http://www.avmarketi.com/asp/product/3172/REMIXON-CARDINAL-60-MAKINE Orta bir kombinasyon olabilir. Makine biraz ağır olduğu için yorucu olacaktır. Ama gözlemlerime göre daha sonra alınacak iyi makinelere antreman olması açısından başlangıçta ağır makineler iyidir. Daha hafif ve daha iyi bir makine derseniz fiyatı 140 150 seviyelerine çekmeniz lazım. O zaman alternatif çok zaten.
Serkanın önerdiği kamışa bi diyeceğim yok.Bencede Ercanın amacına uygun bir kamış ama makinaya itirazım var 750 gr makinayla istavrite capari atmak şehir içinde kamyonla gezmek gibi bişey olur bence.Daha hafif ve küşük bir makina daha uygun olur bence.Ryobi ecusina 4000 vi yada shımano alivio 4000 rb ile daha keyifli av yaparsın diye düşünüyorum ben.
ryobi ve shimano 40 lık makineler. 390 lık bir surf kamışa uygun değilller. İmal amalçları teleskobik ve spin makineler için. 120 -150 gramlık kurlunları sürekli olarak çekmek için tasarlanmamış makineler. Yemli avlarda 330 teleskobik bir kamışla iyi kombinasyonu olabilir. Surf makineler pahalı makineler. En az 60 lık bir makine kullanmak gerekiyor. o da 60 lık düz makine deği surf makine tercih edilmeli. Dediğim gibi hem hafif hem surf bir makine 130 150 tl lik bir bütçe gerektiriyor. Eğer kueşun ağırlığını daha düşük kullanıyorsanız o zaman aynı makinenin 50 liğini alabilirsiniz. Aralarında ciddi bir ağırlık farkı var. http://www.avmarketi.com/asp/product/6127/REMIXON-CARDINAL-50-MAKINE Ama 100 gram kurşunu geçmemeli.
Serkan bey; tavsiyeleriniz ve uzun değerlendirmeniz için teşekkür ederim! Kamil bey; ayrıca sizde kamyona binme önerisinde bulunduğunuz için saolun Aynı benzetmeyi bende yaptım, kendimden utanıyorum , amatör olduğum bu kadarda belli edilmezki ... Doğru diyorsunuz, hepsi bir arada mümkün değil tabiki. Derdimi geçde olsa anlatabildim, karadan veya iskeleden istavrite sallayacağım çoğunlukla. Fakat bu sistemler, beklemeli avlar için hiç uygun değilmidir ? Örneğin çevremde tek kaşık, yem v.s. takıp tuzlu veya tatlı suda beklemeli avlara çıkıyorlar ve özeniyorum. Bunu bilgi amaçlı sordum, amacım ilk önce istavrit ile keyif almak aslında. Okuduğum, araştırdığım, tavsiye aldığım ürünler ; KAMIŞ LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90 ( Sizin tavsiyeniz ) REMIXON LONG STORY SURF KAMIŞ 400CM DAIWA SENSOR RED SURF KAMIŞ 420CM MAKİNE REMIXON CARDINAL 50 MAKİNE REMIXON INFINITY 6000 SURF MAKİNE
ben abu garcia 390 surf kamışımda ecusima 4000 vi kullanıyorum.dediğiniz doğru aslında 40 kafa makinalar spin kamışlar için ama ben 70 gr kurşula çok rahat avlanıyorum ağırlık 100 gramlara çıktığında sıkıntı yaratırmı bilemem. ben şu ana kadar sıkıntı yaşamadım. arkadaşımız tam anlamıyla bir surf takın istiyorsa bu durumda shımano titatos 4500 ü öneirim ama ozaman kesenin ğzını biraz daha açmak gerekecek.Birde şu var bana göre surf kamış dediğin en az 420 olmalı yani önerilen kamışda aslında tam bir surf kamış değil.Böyle düşünerek o iki makinayı önerdim ben tercih gene kendisinin.
alacaginiz takimin hafif olmasina ozen gosterin. bende makina olarak bunlari: http://www.balikmarketim.com/?urun-...GNITO_665_5_1_BB_ALU_KAFA_TUZLUSU_KORUMA.html http://www.balikmarketim.com/?urun-detay_29422_SPRO_SUPER_LONG_CAST_LCS_555_4_1_BB_ALU.html http://www.balikmarketim.com/?urun-detay_29465_SPRO_SUPER_LONG_CAST_PRO_460_3_1_BB_1_ALU_KAFA.html kamış olarak da bunlari oneririm: http://www.balikmarketim.com/?urun-...E_390cm_50-100gr_ATARLI_TELESKOPiK_KAMIS.html http://www.balikmarketim.com/?urun-..._420_cm_40-120gr_ATARLI_TELESKOPiK_KAMIS.html http://www.balikmarketim.com/?urun-...EA_420_cm_30-120gr_ATARLI_TELESURF_KAMIS.html rastgele.
evet spro guzel hollanda malı makineler üretiyor. oralarda başlı başına marka hele red arc spin modeli dünya genelinde isim yapmış ödüllü bir makline ama . dişli kalitesini bilmem . oyle zorlanmalarda dişli sıyırıdıgını söyleyen kullanıcılar duymuştum. lakin okuma marka makinelerde düşünüle bilir. giriş seviyesinde okuma avenger yarada trio .tam surf olmasalarda uzun sure isiniz gorecekelrdir. okuma dememin sebebi okumalar distrubitoru nedeni ile eski travertin vardı bende cevirme kolu egilmişti. geçerken gösterdim hemen oracikta yenisi ile değiştiriverdiler. yani spro distrubitoru ile sıkıntısı olan bir marka. ankarada sanırım ..ve red arc icin araştırmıştım. sıkınıtı olabileceignden korokup vaz geçtim. kamış için daiwa sadece atarı biraz düşük 120 max atar. lineaeffe düsünebilirsiniz yada shimano alivio. shimano shimanodur. uzun süre sizi idare eder ama sazanda sert kalırmı?? kalabilir...
arkadasin butcesi dogrultusunda en uygun fiyat- performans oranina sahip urunler bunlar ve bir amator icin cok iyi sayilir. ilerde tecrube sahibi oldugunda secimi kendisi yapar tecrubesi dogrultusunda. ayni fiyatlara baska urunler mevcut fakat bunlarin agirliklari biraz fazla. daiwa aqua kamış'tan ben kullaniyorum ve hem deniz hem de tatlısuda gayet memnunum.
KAMIŞ LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90 MAKİNE REMIXON CARDINAL 50 MAKİNE Bu ürünlere hafta sonu av marketlerde bakarak inceleyeceğim, sanırım okuduklarıma göre fena seçimler değil ? Kamış atarı : 100-250g atar, yani 40gr kurşun atamazmıyız Birde belirttiğim kamışta reismde gördüğüm kadarı ile, makina haznesi ile kamış sonu arası bayaa uzun gibi geldi. Standart uzunluktamı olurlar genelde yoksa aşırı bir farkları olabilirmi ? Birde misina tavsiyesinde bulunursanız, hafta sonu seti kurup almaya niyetliyim Yardımcı olan, ilgilenen bütün herkere teşekkür ederim !