bu çalışmayı yapma amacım,kamışlarda tercih yaparken doğru bir seçim yapmak için bir ön bilgi vermek,pek fazla işlenmemiş bu konuyu,karbon mu, fiber mi sorularına cevap aramak amaçlı açtım.elimden geldiğince anlaşılır yazmaya gayret ettim. umarım fikir verir,veya fikirlerinizi değiştirir.SAYGILAR. Kamışlar KOMPOZİT malzemelerden üretilirler Kompozit malzemeler genelde iki çeşit bileşen den oluşurlar. ELYAFLAR VE REÇİNELER(matris) REÇİNELER: genellikle plastik esaslı olmasından dolayı kompozit malzemeler de genellikle takviye edilmiş plastikler olarak adlandırılırlar. 3 reçine türü vardır. POLYESTER,EPOKSİ,VİNİL ESTER ELYAFLAR: CAM EYAFI,KARBON ELYAFI,ARAMİD ELYAFI,POLİETİLEN,POLİPROPİLEN vs. CAM ELFAYI- Cam elyafı cam üretim maddelerinden üretilmektedir. Cam elyafı, elyaf takviyeli kompozitler arasında en bilinen ve kullanılandır ,eritilmiş camın itilmesiyle üretilir. işlem sırasında dayanıklılıklarını kaybetmelerine rağmen son derece sağlamdırlar.Cam elyafı halen aramid ve karbon elyaflarından daha yüksek dayanıklılık özelliğine sahiptir. KARBON ELYAFI- Karbon ilk defa karbonun çok iyi bir elektrik iletkeni olduğu bilinmesinden dolayı üretilmiştir. Cam elyafının metale göre sertliğinin çok düşük olmasından dolayı sertliğin 3-5 kat arttırılması için geliştirlilmiştir.. Karbon elyafları çok yüksek ısıl işlem uygulandığında elyaflar tam anlamıyla karbonlaşırlar ve bu elyaflara GRAFİT elyafı denir. Günümüzde ise bu fark ortadan kalkmaktadır. Artık karbon elyafıda GRAFİT elyafı da aynı malzemeyi tanımlamaktadır.sertlik özelliği gösterirler. Karbon elyafı bilinen tüm malzemelerle eşit ağırlıklı olarak karşılaştırıldığında en sert malzemedir. Karbon, fiberglass'tan daha hafif ve daha dayanıklıdır.Ancak bükülmelere karşı fiberglas kadar dayanıklı değildir. ARAMİD ELFYAFI- En çok ve kullanılan aramid elyafı Dupont firmasının tescilli ismi olan Kevlar’dır. kompozitler Cam elyaflı kompozitlere göre 35% daha hafiftir.çok sağlam birkompozittir. Fiberglas 1940da bulunan, FIBERGLASS bugün en çok kullanılan kompozit malzemedir. cam elyafının polyester ve epoksi gibi reçineler uygulanarak,sertleştirilmesinden elde edilirler. Çekerek ve bükerek kırmak çok zordur. şekil değiştirmez tuzlu sudan veya deniz suyundaki kimyasal bileşiklerden etkilenmez ve elektrolize uğramaz. Günümüzde en çok kullanılan KOMPOZİT MALZEME KOMBİNASYONLARI Cam elyafı- polyester- karbon elyafı+epoksi aramid(kevlar) elyafi+epoksi veya ince tabakalar halinde geliştirilen (Cam Takviyeli Polyester- FIBERGLASS) günümüzde en çok kullanılan ve ilk modern kompozit malzemedir.
verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.ancak konu biraz bilimsel olduğu için sormak istiyorum.şu meşhur yayın balığı videosu var belki seyretmişsinizdir.veya köpekbalığı için kullanılan oltalar hangi malzeme bileşenlerinden yapılır?birde spin kamışlar var ki incecik ama kilolarca balıklarla mücadele ederken zorlanmıyorlar.bileşenleri hakkında bilginiz var vede paylaşırsanız sevinirim.
stick kamışlar konusunu görmemiştim.soruma cevap olmuş aslında,paylaşım ve emekleriniz için teşekkürler.rastgele