Kamış Yardım ( Biraz uzun yazdım )

Konu, 'Kamışlar' kısmında HastaRuH tarafından paylaşıldı.

1. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    55cm zargana--60 cm Lüfer (Kofana)--70 cm 3.750 gr Levrek
    İyi günler hobidaşlar birkaç konuda yardıma ve bilgiye ihtiyacım var. Yardım ve bilgi isteklerimi söylemeden önce konu dışına çıklmasın ve konu dağıtılmasın diye elimde ki ekipmanları yazacağım baştan. Tek Av Stilim Sahte yemle yapılmaktadır.

SPİN İÇİN
    Kamış: Okuma V system 240 cm 10-40 gr atarlı kamış ( Nasıl bir aksiyonu var bilmiyorum )
    Shimano Beastmaster Sebass 240 cm 7-35 gr atarlı kamış ( Söylenenlere göre sebass olmayı Parabolik aksiyonlu ortadan esniyormuş bu nasıl bilmiyorum )
    Abu Garcia Diplomat serisi 240 10-25 4 parçalı ( Bağajda bekletdiğim setin kamışı )
    Makine : Shimano Stradic 4000 F modeli üzerinde Power Pro misina ( Not: Yedek kafa satmak isteyen iletişime geçebilir )
    Shimano Sphia 3000 HGS üzerinde PE:08 YGK misina sarılı
    Spro Passion 720 ( Bağajda beklettiğim setin makinesi )

LRF İÇİN

Makine: Abu Garcia Cardinal 5 STX bir kafada power pro 0,10 diğerinde 0,16 mono sarılı
    Kamış: Daiwa Crosscast 190 cm 1-6 gr atar kamış

Balık avından keyif almak az da olsa veya geri bırakacağım balıkta olsa oltamın ucunda herkesin istediği gibi balık görmek istiyorum. Her zaman ava gidemeyen gidebileceğim zamanda ise hava şartları müsait olmadığından tek av yöntemim de sahte yemle olduğundan hava şartlarına da uyarlanmış av verme şansı yüksek av tekniği yöntemi için;
    Patlak hava için ağır sahteler ve jıghead slikonlarla spinden – sakin havlarde su üstü- denizin çok ısındığı dönemlerde LRF ile deneme vs. yapacağım
    Bu av denemelerinde fark ettiğim slikonu az denemem olduğu ve ÖZELLİKLE SERT SAHTE SEVDİĞİMİN Farkına vardım.
    Elimde ki kamışları gördünüz ihtiyacım. KAMIŞ BOYU MAX: 240-250 olacak daha uzununu kullanamıyorum.

Kamış önerisi isteyeceğim ama
    Okuma Octana 255 10-40 kullandım odun gibi geldi
    V system oldukça güzel ve rahatım ?
    Savagear buchwacher 240 15-50 kullandım 1 saat kadar 1 ay omuzum ağırdı
    Daiwa liberty seabass 7-35 290 vardı oda uzun geldi 1 saat max spin yapılıyor.
    Shimano beastmaster V system tamirde iken kullanıyorum her seferinde elimde, kolumda, bileğimde bir araz oluyor.
    Abu Garcia Diplomat 4 parcalı olduğundan hem ağır hemde 10-25 çok esnek geliyor ama beklenmedik zamanlarda arabada bir set olması iyidir.

Sorum Bu kamışlar nereden esniyor uçtan mı gövdeden mi? Mesala Beastmaster gövdeden ise o yüzden mi beni rahatsız eden bir sertlik hissi var?
    Spin kamış olarak Savagear Titanıum 245 10-32 kullanan varmı? Ucu nereden esniyor wtd de nasıl gibi bilgi paylaşan olursa sevinirim

Ayrıca benim isteklerimi karşılayacak kaliteli ve hafif kamış önerilerinizi nereden esniyor bilgisi ve sertliği hakkında kıyaslama yaparak söylenirse sevinirim.
    Daha sert havalar için yine çok sert olmayan vede benim kullandığımda bu bilgiler ışığında sıkıntı olmayacak önereceğiniz kamış ve özellikleri çok iyi olurdu.

Malum LRF kamışım var dedim ben şuna inanıyorum yem küçüldükçe avı (levrek) yakalama şansını suyun sıcak ve berrak olduğu zaman ihtimalini arttırabiliriz. Bunun için küçük sert sahteler örneğin 2-6 gr olanlar ile wtd ve poper yapılarak av yapabilirm . bunun için Yine sert bir kamış diye bildiğim ( bilgileriniz ve deneyimlerinizi burada bekliyorum ) Savagear Buchwacher 3-18 228 kamışı düşünüyorum bu kamış ile bu tip sahte denemesi olan varsa deneyimini öğrenmek bana çok yardımcı olacak.

HERKESE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
    SAYGILAR

2. Nixdorf

Nixdorf Ayhan

Favori Kamış:
    N.S. KN Saltwater 802M, Savage Gear MPP 2,51
    Favori Makine:
    Daiwa Legalis 3000 SH, D.A.M. Quick FZ 30
    Merhaba Erkan.
    Yazını okudum ve tam olarak ne istediğini anlamadım o yüzden yardımcı olamadım sana ama iki gündür takip ediyorum, gelecek cevapları ben de merak ediyorum. İnsanların cevap yazmama sebebi onlar da ne istediğini tam olarak anlayamamış olabilirler. Ama yeni kamış önerilerini ben de merakla bekliyorum. Yedek bir takım yapma isteği benim de aklımda var.
    Görüşmek üzere...

3. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    O kadar uzun yazdım tek amacım isteğimin tam anlaşılmak içindi. Ayhan hocam kafınızda sorun olan kısmı özelden yazarmısınız. Bende bu arada biraz daha üstünden geçeyim.

4. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Erkan valla o kadar cok malzeme ile ilgili kullanici yorumu istemissin ki, hepsini kullanmis olup da derdine derman olabilecek biri cikar mi mechul.
    Wtd icin en ideali tetikli casting kamislaridir. Dogal olarak casting makinasi da ister. En iyi wtdyi yapacagindan emin olursun. Yoksa kutuk gibi kamis ile iyi wtd yapilir. Kamis yumusadikca wtd kapasiten dusecegi gibi silikonlara aksiyon verme becerilerin on plana cikar.
    Kendine en uygununu mental olarak en rahat ettigini sec. En azindan tutamayinca kamis oyleydi boyleydi demezsin. Baligi malzeme etkili olsa da sabir tutuyor zira. Savagear kamislar turkiyede pek taninmiyor zaten pek kullanicisi oldugunu zannetmiyorum

5. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    1) 2 tane spin bir tanede LRF spin arası bir şekilde kullanacağım kamış lazım
    2) kamışta boy olarak 240 o geçmeyiceğim.

3) kamışları farklı esneme özellikleri var ( benim bilmediğim ve öğrenmek istediğim ) şu ana kadar kullandığım kamışların bu esneme özelliklerini bilenler yardım ederse onları not alacam kendime ( mesala shimano beast master paranolik ve ortadan esner der birisi ve bana rahatsızlık vermesini bu nedene bağlar ) diğer kamışların özelliklerini bilen de vardır oda başka birşey yazar
    4) 3 e göre bunlar hakkında varsayıma gidilecek Şu ana kadar kullandığım ve kamışlar hakkında tecrübemi yazdım.

Ben aslında sizin ufacık bir deneyim bilgi ve tecrübenizi yazmanızı istedim kimin e bilgisi varsa bu yukarda uzun uzadıya anlattığım kısımlarda. Sonra ben her bir damladan bir göl yaparım.
    Veya konuyu takip edenler istedikleri damlaları kullanıp bir sonuca ulaşır.

Örnek olgu : 1 kişi okuma octana nın öz yazar : 255 olanı 200 gr ağırlığında sert Hast aksiyon sertliği v systeme kıyasla çok fazla olan bence wtd yapılmasını imkansız kılan bir ağırlık dengesi ama uzak mesafe 25-30 gr jıg için ideal bir kamıştır.
    2. Bir kişi Daiwa crosscast ile shimano catana kıyaslaması yapar
    3. Bir kişi v system ile cormoron kıyaslar
    4. Kişi shimano catana ile cormoron kıyaslar ile
    Bahsedilen tüm kamışlar için yaklaşık bir yargı olur bunlardan herhangi birini kullanan için.

6. Plankton

Plankton Salih

Erkan Abi merhaba, Kamışların atar değerleri ve aksiyonları karıştırılıyor genelde.

Atar değeri, UL-L-ML-M-MH-H-XH

Örnek vermek gerekirse, UL genelde LRF için uygun olan 0-5 gr arası gibi
    yada XH 100 gr civarı ağırlıklar için verilen atar değerleri.

Aksiyon ise, slow-moderate-fast-ultra fast olarak geçmekte.

Slow aksiyonlu kamışlar daha sapa doğru esnerken, ultra fast aksiyonlu bir kamış en uç bölgeden esnemekte.

Senin kullandıklarından Savegear mesela ultra fast aksiyona sahip bir kamış.
    Octana yı bilmiyorum fakat o kamış 240 gr diye biliyorum zaten ağırlıktan dolayı ona bakmadım.

Fast aksiyonlu kamışları sevmiyorsun gördüğüm kadarıyla.V-system en çok hoşuna giden kamış, emin olmamakla birlikte moderate diye biliyorum.Yani orta civardan esneyen.Ve oldukçada hafif.

Fakat savagear da oldukça hafif bir kamış olmasına rağmen sevememişssin nedeni esneme noktası olsa gerek.

Senin moderate esneklikte kamışları incelemen lazım.Atar değeri ise
    esneklikle alakasız biraz yani 5-20 lik bir kamış ultra fast aksiyonlu olabilir.

Yada 20-50 gr atar değerine sahip bir kamış moderate esnekliğe sahip olabilir.

Rastgelsin :)

7. Nixdorf

Nixdorf Ayhan

Favori Kamış:
    N.S. KN Saltwater 802M, Savage Gear MPP 2,51
    Favori Makine:
    Daiwa Legalis 3000 SH, D.A.M. Quick FZ 30
    Erkan, yazdıklarını tekrar tekrar okudum, bence aradığın cevabı da yazmışsın zaten, V-System ;)
    Bence senin önceliğin hafiflik olmalı. Çünkü diğer kamışlar ne kadar güzel olursa olsun bir saat sonra yoruyor seni. wtd konusunda fikrim, daha önce catana+avenger kullanıyordum. wtd oluyormu, oluyor. şimdi scimitar+quick fz var. wtd daha az yoruyor beni. bunu takımın biraz daha hafiflemesine ve yeni makinemin daha fazla misina sarmasına bağlıyorum. (Bu arada bir ara xtra flexx+avenger kullandım. fladen çok daha sert bir kamıştı ve su üstü sahteye hakimiyet çok daha fazla oluyordu ama ağırlığından dolayı ben de çabuk yoruluyordum) O yüzden levrek peşindeyken Roy'a katılmamak elde değil. Takımın ne kadar iyi olsa da sabır (yani uzun süre avlakta olabilmek) balığı yakalamada büyük etken... Hafifliği ön plana çıkarırsan V-System zaten uygun bir seçenek oluyor. Ayrıca senin için çok sağlam bir referansa sahip. Senin referansına... Kullanmışsın ve memnun kalmışsın ;)
    Görüşmek üzere...

8. HastaRuH

HastaRuH Erkan

En İyi Avı:
    Sorularımdan ikiisine cevap aldım teşekkürler. V system moderete bir kamışmış.
    ...... aksiyion yazınca kamışta ne anlama geliyor anladım.

Parabolik kamışla moderete kamış aynımı ?????

V system benim vazgeçilmez şimdilik daha iyisi varmı ( hafifi ve sağlamı vs ) diye bakıyorum bende nokta atışı yapayım boşuna para vermeyeyim istiyorum. Daiwa aldım yüksek yerden avlanırken iyi olur diye fark ettim uzun kullanamıyorum. bazı yerlerde okudum yassei red wtd su üstü için iyi sert kamış beast masterde onun gibidir dediler aldım her seferinde bir yerim ( kol bilek parmak vs sorun oluyor ) oda elimde kaldı yani :(

yani yedek durması da sıkıntı ( beastmaster ) bana yedek bir kamışta lazım. ya yine v system alacağım yada v systemi yedeğe alacak bir kamış ?

son olarak buchwacher 3-18 kullanan yok sanırım idk