Değerli forum üyeleri konuyu doğru yeremi açtım diye içimi kemiren bir soru işaretiyle yazmaya başladım.Uzun zamandır Rapala X-rap serisini arıyordum forumda konuda açtım.. Velasıl buldumda kullanmaya başladım.Ancak rapalanın kutusunda kullanma klavuzu Türkçe olmadığı için kullanım şeklinden habersiz deneyim+tecrübe yoluyla avlanmaya gittim ancak avlağım sığ ve ufak kaya parçalarından ibaret olduğu için mera balığa müsait ama rapalanın bu serisine müsait değildi.2kere takılmasına rağmen kurtarıp dersimi almıştım.Farklı mera edinip bu pazar günü tamamen kumsallık olan meramda avlanmaya başladım denizin köpürdüğü an her şey çok güzeldi ancak 5-6 atıştan sonra Kamıştaki son yüzükten kilitli fırdöndüden misinam koptu 8kğ çekeri olan misinam kopmuş rapalamda denizi boylamıştı denizde dalgada vardı velasıl rapalaya güle güle dedim.ANCAK sorun şu bu olayı daha öncede yaşadım neden kesiyor kamışın yüzükleri misinayı...Ayrıca fırdöndü bağlantısında vee misinada herhangi bir problem yok olduğuna eminim.Ve makinayı açmayıda unutmadım sadece çattt diye bir ses..Bu konuyu çözmem lazım yoksa denize daha çok sahte vereceğim..Bilgi beceri ve önerilerinizi bekliyorum..
fujilerde kırık , çatlak , çapak bunlar yoksa misinada bi sorun olabilir. kayalık yerde avlanırken misina yara almış olabilir.
konu doğru yerde sayılabilir şimdi; x rap iyi fırlayan bir sahtedir... parmağınızı atışta geç bırakıyorsanız misinaya yük bindire bindire sonunda kopartırsınız, ayrıca atış esnasında rapalayı kamıştan epeyce aşağı indirmeyip kamışın uç halkasına çok yakın halde tutup (yani kısa tutup) abanırsanız da çok yük bindirmiş olursunuz... düğümlerde veya misinada elbet vardır bir problem siz aksini iddia etseniz de, veya kayalara sürten misina zayıflıyordur... ya o ya bu, eğer atışta kafaya dolaştırmıyorsanız, başka kopma yolu aklıma gelmiyor... siz palomar düğümünü araştırıp onla bağlayın hele bakalım bir... not: halkalardan birisinin porseleninin kırık olmadığını farz ederek konuşuyorum, yoksa o da keser...
Her atıştan önce muhakkak son kılavuzun ötekilerle hiza durmuna ve misinanın kılavuzdan düzgün geçip geçmediğine bakarım. Sahteyi asla oltanın ucuna kadar yakın tutmaz en az 40 cm aşağıda bırakırım. Ava başlamadan önce de en uçtaki misina bölümünü muhakkak el-göz kontrolünden geçirir çoğunlukla da malzememi düşünerek bir metrelik misinayı keser fırdöndüye yeni düğüm atarım. Bir de bence atış tekniğinizi bir müddet değiştirin.Atış esnasında kuvvete bindirirken sahtenin üçlüsü misinaya takılıyor ve bunu da görmeden savurma yapıyorsanız patlatıyor olabilir.
Aynı şeyi ben de tavsiye ediyorum. Palamar düğümü markanın kutusunda gösterilen düğümden her zaman daha sağlam oluyor. Kutusunda tarif edilen düğüm aslında sağlamlıktan değil de aksiyon yaptırılırken darbenin boşalması esnasında misinanın aksiyonu bozmaması için düşünülmüş.
Benim başıma da benzer hadise geldi. Sebebi şuydu; düşük atarlı kamışlarda, uç kısım çok hassas ve oldukça yaylanıyor, yaylanma son kılavuzdan çıkan misinayı siz farkında dahi olmadan, kamışın ucuna 1-2 tur sarabiliyor. Bu sarma varken atış yaptığınızda, misina aynen tarif ettiğiniz yerden kopuyor. Çözüm: her atıştan evvel, misinanın kamışın ucuna sarıp sarmadığını kontrol etmek gerekiyor. Benim naçizane tavsiyem budur: Rastgele
Teşekkür ederim göstermiş olduğunuz hassas çözüm önerileriniz için.1.cisi hemen her avımdan önce yüzüklerin hizasını çatlak kırık vs.kontrol ediyorum. 2.yaklaşık kamış boyu misinamı kontrol ediyor gam vurdurma sürtünme vs.sebeplerden dolayı olan aşınmaları gözden geçiriyor genelde fırdöndüden sonra misinadaki parlaklılığı sağlamlığı yni aşınmamış bölgeden itibaren fırdöndüden kesiyor ve tekrar bağlıyorum ancak düğüm olayını değiştirmek istemiyorum oldukça iyi bir düğüm tekniği olduğunu söyleyebilirm.Ama yük olayına gelince belki onu ayarlama konusunda deneyimsiz davranıyor olabilirim bunu gözden geçireceğim.Rapala X-rap serisinde 3lünün misinaya dolanması yada takılması gibi bir dezavantaj yaşamadım.Evet şu misinanın kamışın ucundaki hassas kısıma dolanması onu yaşadım ama ama onada dikkat ediyordum.Makinam okuma travertine kamış lineafe %100 Carbon 130 gr atarlı..Atış esnasında parmağımı geç çekmiş olabilirmiyim olabilirimde..ama tam emin değilim tüm olumsuzlukları gözden geçireceğim.Bu sayede belki giden 25 tl lil rapala ama kendimi geliştirme tecrübe yaşama adına bence hiç bişiy ..Yorum yapan üyelere ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.
Öncelikle, iyi bir kamış edinin. Kötü bir kamışın iyi porseleni olmaz. İyi bir porselen zaten ucuz bir kamış fiyatına. Sonrasında, hemen her tür misina, atıp çektikçe aşınır. Ama bazı tür misinalar aşınmaya dayanıklıdır. Bunlar dyneema ve florokarbon misinalardır genel olarak. Klasik bir naylon misina ufak bir çizik alınca oradan kolayca yırtılıp kopup gider. Ama FC yada dyneema, sadece kesiğin çapı kadar güçten düşer. Basitçe, 1mm misinan 50kg çekiyorsa, yarısına kadar kesilse, Dyneema ve FC 25 kg çeker ama normal naylon misina 5 kg çekemeden kopar. Bu kadar olmasa da, bu misinalar bu tür sıyrılmalara vs. benzer şekilde son derece dayanıklıdır. Diğer yandan gündüz avlanırken, her saatte normal misinanız UV ışık yüzünden biraz eskir, hırpalanır. Bu nedenle, çok temiz kullansanız bile zamanla çürüyüp gider. FC ve dyneema misinalar bu sorundan minimum etkilenir. Bundan çıkacak sonuç, makineye FC veya dyneema sarmak gerektiğidir, bahsettiğiniz soruna karşılık olarak. Her ikisi kendince bazı avantajlara sahiptir. Dyneema, daha çok aksiyon verebilmenizi sağlar mesela. FC misina daha az görünür ve balık daha çok kanar. Makineye ya dyneema sarın. Çok görünür olsun, balık pek yüz vermesin. Veya FC sarın, makarada durmasın, kendiliğinden boşalıp gitsin, başınıza bela olsun. Orta yol şöyle olabilir. Makineye dyneema misina sarın. En uca iki kamış boyu en az FC ilavesi yapın. Dyneema yerine, normal misinada düşünülebilir elbette. Fakat, düğümün FC misina için, açılma tehdidinin, normal misina içinse zayıflama tehdididin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Tavsiyem, dyneema'ya iki kamış boyu FC misina eklemenizdir.
çok açıklayıcı bilgi vermişsiniz.kamışta makianada 2 aylık diyebilirim.misina okuma makinanın yanında gelen okumanın kendi misinası .. ( Tabi piyasada çok daha kalitelileri var.) Öncelikle, iyi bir kamış edinin. Kötü bir kamışın iyi porseleni olmaz. İyi bir porselen zaten ucuz bir kamış fiyatına. demişsiniz kamış iyi değilmi yani iş görmezmi..lineafe allround Carbon serisi..
İş görmek çok geniş bir kavram, fındık sopasının ne işler gördüğünü çok tecrübe etmişimdir. O model bende yok ama 2-3 modeli var lineaeffe'nin. Bence kılavuzları peş para etmez. Ondan eski bir sürü ucuz/pahalı kamışın kılavuzları öylece duruyorken, lineaffee'nin kini kaç kere değiştirdiğimi hatırlamıyorum. Öyleki, sürekli kullandığım biri için yanımda yedek bir uç kılavuzunu daima bulunduruyorum. Dyneema kullandığım için o kılavuzların misinaya etkisi üzerine bir tecrübem yok. Ama benim tecrübelerim sizin kamışınıza dair değil elbette. Fakat bildiğim kadarıyla o kamışlar rapala atıp çekmek için biraz fazla kalın ve uzun. Böyle olunca atış hataları çok yaşanacaktır. En fazla 40 gr atarı olan, boyu da olsun en fazla, 3m olan bir kamış daha iyi netice verir.
işte şimdi oldu.haklısınız benim makina surf için yeterli değil.yani zaten surf hiç değil.buda bir tecrübe oldu.sayenizde...benim makina beklemeli avlar için.burda bu konuya son nokta konulmuş oldu.emeğiniz sağlık diyorum..artık banada surf edinmekten başka yapacak bişiy kalmıyor..
"spin" surf ayrı bir şey... tam tersi yani, kalın ve güçlü kamışlarla yapılan uzun mesafe avcılığının adı surftür... bir ek de benden olsun istedim rastgele...
Mustafa makinadaki sarma telinin makinayla birleştiği noktada haraketli bir parça var , uzun süreli yapılan atçeklerde burası misinanın sürtünmesinden dolayı incelir ve yatak yapar , özellikle sararken misina bu yatağa girer hem arada bir tutukluk yapar hemde sıkışmadan oluşan misinada tahribat yapar , belki nedeni bu olabilir.
Teşekkürler ismail bey sizde haklı olabilirsiniz çünkü makinam 2 aylık olmasına rağmen denize gittiğimde sanki bir ara aylarca hiç kullanılmamış bakımı yapılmamış gibiydiki makinanın kolunu çevirdiğimde sanki korozyona teslim olmuş tüm bilyaları paslanmış gibi tutukluğa devam etti ancak kolu 3-4 sefer ileri geri yaptım düzeldi.Oysa gözüm gibi bakarım denizden geldiğimde kamışı tatlı suyla yıkar silerim hatta kalama ayarının yapıldığı yeride söktüm hala kendi fabrika çıkışı yağı görünüyordu..Ama misinanın girip sıkıştığı yatağın bununla alakası varmı daha emin olamadım sizin gibi sorunları önemseyen üyeler sayesinde kamış ve makina kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken çok nokta olduğunu öğrendim.Buna dikkat etmeyide bundan böyle kendime düstür edineceğim..Herkese bilgi ve paylaşımları için teşekkürlerimi sunarım..
aynı olay benim başımada geliyordu ancak kaan abinin dedikleri doğru onun dediği şeyleri bende başkasından duyup düzeltmiştim. sonuç olarakta artık böyle bir sorunum yok.
Fırdöndü, takımın neresinde? Sahte ile arası kaç cm? Mustafa, bir açıklama yapabilirsen, muhtemel durumu ustalar yorumlar herhalde. Selamlar.
Fırdöndü kamışın son yüzüğünün çıkışında..Yüzüğün bitip misinanın başladığı anda bağlanmış durumda.Kilitli fırdöndü kullanıyorum.Doğal olarak Sahteyle kilitli fırdöndü arasında pek mesafe yok.Yanlız bir detay var.En son avımda yani Rapala X-rapı kullanırken rapaladaki sahteye bağlı halka var.Bu halka sahteye yapışmış olanı.O halkadan sonra sallanan küçük bir halka daha var.Ben o ikinci halkayı çıkarmadan direk o yapışık halkaya takmıştım kilitli fırdöndüyü ne bileyim forumlarda aksiyonu daha iyi verebilmek için böyle bir şey yapıldığını okumuştum.Bununla alakası varmıdır bilemiyorum. Saygıyla...
Anladığım kadarıyla son avındaki durum şu şekilde: Sahte, sahtenin ana/sabit halkası, portatif halka, klipsli fırdöndü ve misina. Misina, fırdöndüye bağlandığı yerden koptuğuna göre, fırdöndüden kaynaklanan misina zedelenmesi mümkündür. Fırdöndüyü kontrol etmek gerekir. Bunun yanında, atıştan önce fırdöndü kamışın son halkasına kadar yanaştırılıyorsa diğer bir değişle hiç boşluk verilmiyorsa, fırdöndü-halka teması esnasında da misina zarar görebilir. Tekrar etmiş olayım; son bilgiler ışığında, muhtemel durumu ustalarımızın izahlandırması memnuniyet verici olacaktır.
çok haklısınız, sırf bu yüzden makine alırken özellikle o parçası metal olanları tercih ediyorum artık. çok ucuz bir makinem vardı, albastar. sadece o parçası metal diye yıllardır dayanıyor. bu problemi farkedene kadar 2 makinayı çöpe attım( çöpe attım dediysem uyan dişlilerini bir köşeye koydum, bazen tamiratta işe yarıyor)