Kamışın halkaları nerede olmalı?

Konu, 'Kamışlar' kısmında gbasibek tarafından paylaşıldı.

1. gbasibek

gbasibek Gürcan BAŞIBEK

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin
    Favori Makine:
    Okuma Trio30
    En İyi Avı:
    1.5 Kg Levrek
    Biliyorum enteresan bir soru :) ama bazı görsellerde gördüğüm aklımı karıştırdı kimi kamış halkaları ve makina kullanırken aşağı bakarken (benim kullandığım gibi) kimileride halkalar yukarıda kullanıyo hatta atışıda bu şekilde gerçekleştiriyorlar konu hakkında bilgisi olan ve kamışı bu şekilde kullanan varmı acaba varsa kullanım amacı nedir??

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

kamışla kıyıdan av yapıyorsan klasik olarak alt tarafta bulunmalı. Ancak tekneden kamışla avlanıyorsan ve büyük balık istiyorsan o zaman yapacağın şey halkaların üzerine binen yükü azaltarak ykü kamışa vermek için ters halka kullanmak. Ancak bu çeşit avın ülkemizde çok fazla örneği yok. Çünkü belgesellerdeki gibi büyük balıklar ülkemizde sık çıkmıyor maalesef

3. gbasibek

gbasibek Gürcan BAŞIBEK

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin
    Favori Makine:
    Okuma Trio30
    En İyi Avı:
    1.5 Kg Levrek
    Vermiş olduğunuz ayrıntılı cevap için çok teşekkür ederim sağolun

4. BAYTAR

BAYTAR Ruhan DÖNMEZ

Halkaların yönünü aldığınız kamışın dizaynı belirler. Sırtı çekmek için tasarlanmış kamışlarda halkalar üsttedir, (Hatta halka değil makaradır!) diğerlerinde altta. Alperen dostumuzun da değindiği gibi, hedef balığa göre, böyle tasarlanmıştır. Eklemek gerek, halkalar üstte kullanılan kamışlar için uygun makine de çıkrıktır.

Rastgele..

5. gbasibek

gbasibek Gürcan BAŞIBEK

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin
    Favori Makine:
    Okuma Trio30
    En İyi Avı:
    1.5 Kg Levrek
    Bunlarda çok faydalı ve açıklayıcı bilgiler. Ama benim gördüklerim Alperen'inde bahsettiği gibi balığa göre hedeflenmiş halkalardı. Teşekkür ederim kafamda herhangi bir soru işareti kalmadı.

6. turna

turna

Kamışlarda halkaların alt damı üst demi olduğu nasıl anlaşılıyor.?Böyle bir kaidemi var.? balık yakalanma şekli mi var.? makineyi sol elle sararsam halkalar altda olur,sağ elle sararsam üste gelir ki buda terstir.
    Neden çıkrık makimeleri ters sararlar yani halkalar üste gelecek şekilde kamış tutulur.Bunu teknik olarak izah edecek varmı .?

7. BAYTAR

BAYTAR Ruhan DÖNMEZ

Valla siz de haklısınız! :D

İsteğime göre takım aldığımdan, tekrar bakma gereği duydum bu soru üzerine!

Kamış halka veya makaralarının alt mı, üst mü olduğu en uç parçadan belli oluyor. Benim kamış makaralı. İpin yük bindirdiği makaralar hareketli, diğerleri sadece kılavuzluk edeceğinden hareketsiz! (Üstte tutulduğunda.) Ayrıca en uç makara da tam kamış hizasında. Diğerlerinde kamış doğrultusundan uzaktadır malum.

Makineye gelince, ben sol elle sararım, çıkrığımı da öyle aldım. (Çok az bulunuyor sol el!) Aşağıya doğru tutunca sağ el oluyor ama, sarma yönü ters. Üstte kullanılmak için tasarlanmış makineleri altta, altta kullanılmak için tasarlanmışları da üstte kullanmak zor bu yüzden.

Makara veya halkaları üstte kullanılan kamışlar sırtı için tasarlanmıştır. Yani büyük balıklar için. Ama nedenine gelince yanıt vermek güç! Kamış aynı açı ve yükle bükülüyor, tek neden halka bağlantılarının basma yönünde daha güçlü olması olabilir!

8. turna

turna

Ruhan o halde alt üst diye birşey yok.burda anlaştık.
    Çıkrık işin kamış varmı ben duymadım görmedim,neden çıkrık ters tutulur.? teknik olarak izahı isterim her kim konuya el atacaksa.

halkaları üste gelen özel kamış resmi varsa görmek istiyorum.

9. BAYTAR

BAYTAR Ruhan DÖNMEZ

Üstad, alt-üst diye birşey var. Benim açıklayamadığım sadece ağır av için olan kamışların neden üstten makaralı olduğu! Link vermekten pek hoşlanmadığım için kendi kamış ve makinemin fotolarını vereyim:

Hareketli olan, yük altına girecek makaraları kullanınca düzen hemen üstte olarak beliriyor! Makine de, daha önce dediğim gibi ters çevrilirse kol yönü kullanışsız hale geliyor.

Bu takım üstten makaralı ve sırtı için tasarlanmış bir düzenek. Bunlar üzerine sorunuz olursa, bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışırım..

10. turna

turna

Ruhan ben illaki sen açıkla demiyorum ki,
    Kamış çok şık güle güle kıllan.

11. BAYTAR

BAYTAR Ruhan DÖNMEZ

Sağol dostum da, ihale bende kaldı sanki! :D

Bugün Kemeraltı'na gittim, malzemecimle vardığımız sonuç makine oldu! Malum, büyük balıkta çıkrık kullanılır, çıkrığın kontrolü de klasik makinelerden farklı! Kontroleri yapabilmek için makinenin üstte olması elzem. Hatta boyna bağlanan halkalar da üstte, destek için. Bu yüzden bu tür makineler üstten kullanılmak zorunda, keza bağlı oldukları kamışlar da!