bu konuda basitçe şu yapılamaz mı: isteyenler bir futbol sahasında toplanır. herkes her zaman kullandığı kamış ve makinesini yanına alır. bir kale çizgisinden diğer kale çizgisine örneğin 100 gr gibi bir ağırlıkla boş atışlar yapılır. örneğin herkesin 3 veya 5 atış hakkı olur (ki buna bile gerek yok bence). kurşunun düştüğü noktayla atışın yapıldığı kale çizgisi arasındaki mesafe ölçülür ve atışların sonunda ortalama kaç metre atıldığı ortaya çıkar. bu yapılırken tabi ki bazı atıcılar misina kalınlıkları, şok, rüzgar, kol kuvveti, kamış/makine kalitesi, vb. gibi unsurlarla avantaj sağlamaya çalışacaktır. ancak önemli olan ortalama değil midir?
Balık seyrelince yurdum insanı karada olta atmaya başlıyor Allah balıksız bırakmasın bizi yoksa ne olur bu milletin hali...
Tamamen katılıyorum.Daha önce de uzuuuun tartışmalara iddialara yol açan bir polemik Anlamsız ve gereksiz bence.
Allah cc balıksız bırakmıyorki bizi, Maalesef biz kendimiz ,kendimizi balıksız bırakıyoruz, nasreddin hocanın bindiği dalı kestiği gibi, benim Allah cc dan tek isteyebileceğim, bizlere tez zamanda akıl fikir vermesi, yoksa işler hiçte iyiye gitmiyor...
konuyu provokatif amaçla açmamıştım. bazı yanıtlardan bu şekilde anlaşıldığını hissettim. mesele olayı ortaya çıkartmaktı. yani: 100-200 metre atıyoruz diyenlerin mi mesafe tahmini daha doğru yoksa 50-60 hadi80 diyenler mi iyi tahmin yapıyor. bence önemli olan bu. bana göre mesafe 50-60 metredir (ortalama) ben boğazda çok sık avlanıyorum. bugüne kadar da kimseden pek daha yakına atmışlığım yoktur. gözlemlerime göre ortalamanın üzerinde bir atış mesafem var. bence bu konu sadece atılan ortalama mesafeyi tahmin etmekle ilgili. ha; özel vakalar hariç derim: belki 200 metre atan da vardır, sadece 20 metre atanda. ben ortalamayla ilgiliyim
bence tam 12'den vurmuşsunuz. tamamen haklısınız. ama sanırım böyle vakitlere de ihtiyaç var. sonuçta bu zamanı yine de oltacılıkla geçirmiş oluyoruz.
Selam, Bu konuda alakalı alakasız farklı başlıklar altında, bir şeyler yazılıp çiziliyor.. Benim daha çok dikkatimi çeken, uzak sayılabilecek mesafelere atan, attığını sanan veya atmaya çalışan, bunun için çaba sarf eden arkadaşlara karşılık olarak '' bu mesafe sandığınız gibi değil, siz öyle sanıyorsunuz, atılamaz vs..'' cevaplar verilmesi... Her şeyden önce '' atılamaz '' veya '' attığını söyleyenler atıyor '' dendiğinde, belki bazıları atıyor olabilir ama, dünyanın birçok yerinde, turnuva ve benzeri organizasyonlarda, en azından you-tube gibi sitelerde ne kadar mesafelere ulaşıldığının bir yığın kanıtı varken, ısrarla atılamaz ı savunmak pek gerçekçi olmuyor.. Ben atamıyorum, çevremde atanı görmedim veyahutta X kişi atamaz demek daha doğru ve yerinde bir yaklaşım olur sanırım... Uzağa atmak gibi bir gereksiniminiz varsa, her şeyden önce bunun sıradan malzemelerle olmayacağını bilecek kadar tecrübeniz olması gerekiyor. Bu tecrübelere ve gereken maddi imkanlara sahipseniz, artık sizin için atılamayacağı konusu, yerini, en doğru makine, kamış, misina, kurşun konfigürasyonunu yapmak, ve atış tekniğinizi geliştirmeye bırakıyor.. Bu arada İstanbul boğaz da derinlik, yanal rüzgarlar ve akıntı nedeni ile atış mesafesinden çok daha fazla misina salındığını, ve bunun da yanıltıcı olabileceğini de hatırlatmakta yarar var... Kendimden örnek vereyim, avlandığım yer kumsal, su derinliği sahilden 150 metre uzaklıkta maksimum 2,5-3 metrelerde, yani derinlik atış mesafesini yanıltacak oranda değil, extrem cast 440 kamış, shimano ultegra xsb 5500 makine, stren microfuse 6 lb ip misina, 100 gr uygun aerodinamik yapıda kurşun ( yaş 47 )... Bu çok üst segment bir takım sayılmaz ayrıca, İki iğneli takım, rüzgar da tam karşıdan 2-4 esiyor, ki bulunduğum lokasyonda genelde rüzgar budur.. Çok kırıcı davranmamak kaydı ile ( abanmamak ) kontrollü bir atış, daha sonra misinanın boşluğunu alıp, o noktadan sonra sıfıra kadar oltayı toplamak, boşluk alındıktan sonra ( ip misina esnemediğine göre ) makine ortalama 130 ile 150 kol turu arasında takımı sahile alıyor.. Makine her turda yaklaşık 1 metre sarıyor.. Ben şu kadar atarım demiyorum, sizce benim kurşunun gittiği mesafeler ortalama kaç metrelerdedir.. Sanırım 100 metreyi geçmek rahatlıkla olasılıklar dahilinde görülüyor...... Bunlar geçen seneki ortalamalar, bu sene daha iddialı makine ve kamışlarla sanırım daha iyi sonuçlar alacağımı sanıyorum.... Rasgelsin...
Biz her balıkta sonra 1 .5 saat Boş kurşunla Sahilde Atış yapiyoruz şuan rekorum boş kurşunla 175 tur 165 arası 224 tur sayanada Şahit oldum ..
bebek sahilinde malzeme satan bir abla var , atarken kamış resmen ıslık çalıyor takım... 150-200 metre arası diye tahmin ediyorum atışını. bildiğim kadarıyla da atış rekoru 235 metre civarı.
Ses çıkarmak İstiyorsan Albanın Kamışlarından al abi kamış sanki ıslık çalıyor atarkem ama icraat yok ...
merhaba arkadaşlar 24-02-2010 tarihinden beri süre gelen 100 metre atışı hakkında ki tüm mesajları okudum ve acayip meraklandım kim haklı diye.pazar günü doğru arnavutköy isparkın oraya gittim(oranın müdavimi olduğumdan)ve sevdiğim ustalarım cengiz ve ismet abime konuyu açtım onlarda metreyle ölçerek(0.50)131 metre misinayı (enteresandır makina başkalarının belirtiği gibi okadar çok almıyor)sardık ve 75 gr lık kurşunla sallamaya en uzağa atan 63 metre ve biz böyle iddalaşarak atım yapınca bazılarıda özendi ama 63 geçen olmadı bilginize.kıssaca şunu öğrendim tartışılan atımlar olmuyor boğazda ben bizzat gördüm bundan sonra kimderse şu kadar attım o dediğini avcılığına vericem sağlıcakla kalın(birde şunu belirtmek lazım amaç balık tutmak uzun atmak olmadığından ve bunu çaparili veya başka bir takımla yaptığınızda bence daha kıssa mesafelere atım yapılır)
0.50 misina ve 75gr kurşunla , 63 metre mükemmel bir rakam.... 0.50 yerine 0.26 - 0.24 (şoklanmış) misina ve 125 gr kurşun kullansaydınız muhtemelen, 100 metreyi rahat geçecektiniz..... malüm 0.50 misinanın makinada boşalması gayet zor ve sürtünmesi oldukça fazla.... mesela alp kardeşim boş olarak atışında 165-175 turda misinasını topladıgına göre buyuk ıhtımal 100 mt üzerınde atış yapıyor.... makınanın bır turda 65 cm mısına sardığını düşünürsek ; 165 x .065 = 107 metre