Kamışlar hakkında 2 sorum olacak

Konu, 'Kamışlar' kısmında Vtec tarafından paylaşıldı.

1. Vtec

Vtec Furkan

Favori Kamış:
    Shimano Catana Bx Telespin 2.40 --- Silverstar Elegance Full Carbon 3.90
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 FB --- Ryobi Ecusima 6000 Vİ --- Banax SX 3000
    En İyi Avı:
    5.5 kg Oklama --- 8 kg. Kara Sazan --- 5 kg Rus Kefali
    Merhaba ;

Arkadaşlar turna ve sazan avında şamandıralı ve dip oltası kullanmak üzere 60-120 gr arası atarı olan bir kamış lazım diyelim.Peki gereğinden fazla atara sahip olan bir kamışın ne gibi zararı olur ? Örneğin; 100-300 gr. atara sahip olsa ?

Bir diğer sorum ise ; çok üst düzey olmasada orta düzey olarak hangi markaları önerebilirsiniz ? Aynı kamıştan 3 yada 4 tane alacağım.

Saygılar

Son düzenleme: 25 Ağustos 2010
  2. levrekcan

levrekcan Kürşat

Favori Kamış:
    Savagear Troutizimo 6,3 1,90 cm 0-5 gr Spin
    Favori Makine:
    shimano technium 2500 fc
    En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg 67 cm 3 kg+ domuz balığı
    Birincisi kamışın atarı ne kadar artarsa o kadar sert ve ağır olacaktır.kamış konusunda birçok iyi markanın örnek shimano, dam tavsiyemdir hesaplı kamışları var piyasada.

3. sniper85

sniper85 Davut

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865
    En İyi Avı:
    Onu hâlâ arıyorum...
    Sazan ve Turna balığı için alacağın malzemeler birbirinden çok farklı malzemeler olmalı.
    Sazan için 3,50-4.50 metre arasında 100-200 veya en fazla 250 gr atarı olan kamışları tercih etmenizi öneririm. shimano'nun kamışları çok kalitelidir ama buna bağlı olarak da fiyatı biraz yüksek. Size tavsiyem Lineaeffe'nin oyster modelinin 3,90'lığı olabilir.
    Turna için ise sizi yormayacak bi kamış tercih etmelisiniz. Zira çok at-çek yapmanız gerekeceğinden sazan için gereken kamıştan daha kısa ve hafif bir kamış lazım. Bunun için de 45 gr'a kadar atarı olan 1,90-2,10 arası bir kamış işinizi görecektir.
    Bence kamışa çok fazla para bağlamanın da gereği yok zira zaten ne kadar sağlam kamış olursa olsun büyük balık karaya kamışla değil kepçeyle alınmalı o yüzden spin kamış alırken sağlamlığı da önemli tabi ama önceliği rahatlığa ve hafifliğe vermenizde yarar var diye düşünüyorum. Tuttuğunuz turnayı Captain'in en adi spin kamışıyla bile kıyıya çekebilirsiniz karaya almak da kepçenin işi. Birşey daha, eğer taşıması ve kapladığı alan sizin için sorun olmayacaksa teleskopik kamış yerine 2 parçalı dolgu kamışları sağlamlık açısından tercih edebilirsiniz.
    Şimdiden rastgele...

4. karakalp

karakalp

atari yuksek olan kamislarda hafif agirliklari uzaga atmasi zor olur. mesela 200-300 gr atar bir kamışla samandırali takimi uzaga atmakta baya zorlanirsin. atari duserse kamisin hassasiyeti artar yani kucuk agirliklara hassasiyet gostererek atcek yapmaya elverisli olur. eger amaciniz atcekle turna avi ise bu tarz kamislar sazana olmaz. olursada atcek yapamazsiniz. sazan icin parcali kamışlar tercih edin. surf kamışlar ve makineler bu ise oldukca fazla hitap ediyor. ozellikle makine devrinde 4.1 devri gecmeyin. 150 gr a kadar atari olan surf kamışlar işini fazlasiyla gorecektir. bu sekilde olmasina ve takimin hafifligine ozen gosterirseniz takimi denizde de keyifle kullanma sansiniz olur. kamis olarak butce soylerseniz daha rahat yardimci olma sansimiz olur. yok ben denizde kullanmam derseniz asagidaki kamislara bir goz atminizi oneririm. rastgele.

http://www.balikmarketim.com/catinfo.asp?src=flashback&imageField2.x=0&imageField2.y=0

5. Vtec

Vtec Furkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Davut Bey ilgini için teşekkür ederim öncelikle.

Kusura bakmayın yazmayı unutmuşum.Turna için düşündüğüm kamış ile at çek yapmayacağım.Elimde 2 adet spin kamışım mevcut.Düşündüğüm kamış ile Sazana dip , Turnaya şamandıralı takım yapıp kullanacağım.Aslında çok uygun fiyata kamışlar var evet.Fakat paslanmaz halkaya sahip olması benim için önemli.Bunu , kamışı görmeden nasıl anlarız bir fikrim yok.Satıcıya sorsam ne kadar doğru söyler bilemiyorum.Ayrıca önerdiğiniz kamışı biraz araştırdımda kullananlar gerçekten çok memnun görünüyorlar.Şuan için ilk tercihim diyebilirim benim için.

Kürşat Bey yardımınız için teşekkür ederim.Önerdiğiniz markaları inceleyeceğim.

Göksel Bey sizede teşekkür ederim yardımınızdan ötürü.Alacak olduğum kamışlar tuzlu suda kullanılmayacak.Elimde tuzlu için 4 adet makineleri ile birlikte kamış bulunmakta.Almayı düşündüğüm kamışları yalnızca tatlı suda iri balık için kullanacağım.

Merak ettiğim bir konuda şu ;

Karbon kamış ile diğer kamışların arasında ne gibi bir fark var ? Ayrıca eğer karbon kamış alınacaksa içindeki karbon oranı % cinsinden ne kadar olmalı acaba ?

Son düzenleme: 26 Ağustos 2010
  6. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    Shimano Titanos Power Aero GT 6000 + Okuma Blue Hawk
    En İyi Avı:
    Lepistes
    Uzun süredir kullandığım LINEAEFFE S-CURVE isimli kamışı gerek yemli ve bek avında ( sazan, lüfer vb bek avlarında 3,90-4,20 m ), gerekse turna ve levrek ( 2,10 -2,40 M ) gibi atçek avlarında tek geçerim. Shimano o fiyat politikası ve sözde kalitesi ile bu kamışın yanına dahi yaklaşamaz...;) ;)

Son düzenleme: 26 Ağustos 2010
  7. Vtec

Vtec Furkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Erkan Bey teşekkürler yardımınız için.Bahsettiğiniz kamışı inceledim gerçekten güzel görünüyor fakat malum 4 tane alacağım için ayrıca bunlara birde makine alacağım için fiyatı benim bütçemi biraz aşıyor.

Bu nedenle biraz daha ucuz yollu birşeyler bakıyorum.İllaki karbon olmasına gerek olduğunu düşünmüyorum.Fiber kamışta işimi görebilir diye düşünüyorum ben.Aralarında hemen hemen yarı yarıya fark var.

8. karakalp

karakalp

furkan kardesim, karbon kamışlar saglam olur ama buna ragmen esneme kabiliyetleri az olur. ayrica fiber kamışlara gore agir olurlar. fiber kamışlar ise daha hafif ve esnek olmalarina ragmen, karbon kamislara gore daha az mukavemete sahip olurlar. ulkemizde pek bilinmeyen sentetik fiber teknolojisi cok yaygin gelismis ulkelerde. ozel recinesi sayesinde s-fiber kamislar oldukca saglam olurlar. yurtdisinda bu teknolojiyi shimano markasi power-pro markasi altindaki misinalarinda kullanmaktadir. 250 lbs cekerli misinalari mevcuttur ve darbeye karsi son derece dayaniklidir. size onerdigim kamislarda da bu teknoloji vardir. ben 2 senedir kullaniyorum bu kamislardan ve gayet memnunum. fiyat-performans olarak oldukca iyi. ustelik iscilik de cin yada uzak dogu degil, orjinal hollanda mali. eger tercih etmek istersen bu kamisa bir gozat derim:

http://www.balikmarketim.com/?urun-detay_34081_SPRO_FLASHBACK_CARP_S-FIBER_2_75_Lbs_3_60_m_2DLG.html

rastgele.

9. karakalp

karakalp

10. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lepistes

Göksel Bey selam, yukarıda yazdığınız noktalarda sanırım kısmen eksiklikler var diye düşünmekteyim şöyleki;

Fiber moleküler yapısı gereği corbon malzemenin moleküler yapısından ağırdır. Zira bu carbon malzeme bir çok hafiflik gerektiren noktalarda kullanılmakta. En basit örneği otomobil yarışları diyebilirim. Bazı carbon kamışların ağır olma özelliği ise içerisinde carbon malzeme kullanım yüzdesi ile bağıntılı olan bir durumdur. :eek:

11. Vtec

Vtec Furkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Göksel Bey ben tercihimi teleskopik kamışlardan yana yapmak istiyorum.Bu nedenle parçalı kamışlara pek sıcak bakmıyorum yinede sağ olun düşünceniz için.

Kamış konusundada karbon kamış yerine fiber kamış almaya karar verdim.Seçimimi yapmak üzereyim artık hayırlısı olsun diyorum kendi kendime.

12. karakalp

karakalp

dogrusu bu sekilde olacak aceleden hizli yazip yanlis yazmisim tesekkur ederim :)

bu da ek bilgi tam olarak aydinlatmak icin. okuyanlar yanlisa dusmesin :

Karbon kamış ve fiber kamışın özellikleri nelerdir?
    Balıkçılığa özellikle yeni başlayanların ilk zamanlarda karşılaşacağı sorulardan biri “Alacağım kamış karbon mu olsun, fiber mi olsun?” sorusudur. Bu soruya cevap vermenizi kolaylaştırmak için avantajları ve dezavantajları ile karbon ve fiber kamışları bir tabloda kıyaslacağız. Bundan çnce sormamız gereken önemli bir soru var:
    Peki bir kamışın karbon mu fiber mi olduğunu nasıl anlarız?
    Bu çok önemli sorulardan bir diğeridir. Çünkü özellikle ülkemiz gibi dünya gündemini henüz yakalayamamış pazarlarda aslında fiber olan kamışların üzerine karbon yazıldığı, hatta bunun “100% karbon” iddialarına kadar ulaştığı görülmektedir.
    Konuyu az çok bilenler kolaylıkla anlarlar, ama yeni başlayanlar için birkaç öneri:
    • Kamışın alt kapağını açtığınızda malzemenin rengi sarı ise kesinlikle fiberdir. İçinde karbon karışımı olma ihtimali, de yoktur.
    • Malzemenin rengi siyah ise ya karbondur ya da özel fiber denen biraz daha nitelikli bir fiberdir.
    • Kamış parçalarında, parçanın enine kısa boğumlar bulunmalı. Ancak boğumlar aşağıdaki özellikte olursa karbondur. Değilse, “özel fiber” olabilir.
    • Parçaya dıştan, yakın mesafede baktığınızda, kamışı ışığın altında hareket ettirin. İçe doğru hologram benzeri bir parlaklık göreceksiniz. Bu durumda karbon olduğuna karar verebilirsiniz.
    • Son olarak ta tabi ki karbon kamışlarda kayda değer bir hafiflik farkı olacaktır.
    Karbon kamış
    Fiber Kamış
    Fiber kamışlara göre çok hafiftir, uzun süreli kullanımlarda yormaz.
    Karbon kamışlardan daha ağırdır, özellikle uzun boylu kamışların kullanımında yorgunluğa sebep olur.
    Hafif olduğu için kamışa hakimiyet daha fazladır, yeme ve oltaya daha kolay ve daha doğal hareket verilir.
    Özellikle büyük boylarında hakimiyet daha zordur.
    Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha incedir, böylece sapı daha rahat kavranır.
    Et kalınlığı fazladır. Bu yüzden özellikle uzun boylu teleskopik kamışlarda sap kalınlaşmaktadır. Kamışın kapalı hali uzayıp parça sayısı düştükçe kalınlığı azaltılmış olur.
    Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir.
    Et kalınlığı fazla ve ağır olduğu için kamış ucundaki hareket daha zor hissedilir.
    Daha pahalı olduğu için üzerinde kullanılan halkalar, porselenler ve makine yatakları da daha yüksek kaliteden seçilir. Bu da daha konforlu bir kullanım sağlar.
    Toplamda ucuz bir kamış olduğu için, üzerindeki malzemeler de çoğu zaman düşük maliyetli olanlardan kullanılır. Ancak iyi markaların porselen ve kamış yatakları kaliteli fiber kamışları da bulunmaktadır.
    Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
    Fiber daha esnek bir malzeme olduğu için mukavemeti daha yüksektir.
    Karbon kamışlardaki halkalar malzemenin yapısından dolayı parçaya daha zor yapışır ve daha sık gevşer.
    Halkalar daha kolay yapışır ve daha uzun süre parça üzerinde sabit kalır.
    Hammadde fiyatı yüksek olduğundan fiber kamışlara göre daha pahalıdır. Kamıştaki karbon oranı arttıkça fiyat artar.
    Hammadde fiyatı oldukça düşük olduğundan fiber kamışlar daha ucuza alınabilmektedir.
    Özellikle bilinmeyen markalarda yedek parçalarını bulmak çok zordur. Spesifik kamışlar olduğundan farklı kamışların yedek parçalarını kullanmak ta pek mümkün olmaz.
    Çok yaygın kullanıldıkları için yedek parçalarını bulmak daha kolaydır. Başka fiber kamışların parçaları da çoğu zaman uydurulabilir.

13. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lepistes

Göksel estağfirullah istemeden ve gecenin geç saatinde yazılan mesajlarda böyle durumlar bazen olabiliyor. Önemli olan daha sonra bu yazıları okuyanların kafasında soru işareti oluşmaması ki buda son yazdıklarından sonra zaten olmaz. :) :) Asıl bu denli ayrıntılı bilgilendirme yaptığın için ben teşekkür ederim...:) :)

14. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Ne kadar süre ve hangi shimanoları kullandığınızı sorabilir miyim? :)

15. E_39

E_39 Erkan ARSLAN

Favori Kamış:
    LINEAEFFE S-CURVE 4,20 M
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Lepistes
    Sorunuzu geç gördüm geç cevapladığım için kusura bakmayın...:(

Shimano Super ve Power Aero serilerinin tümünü ve tatminkar sürelerde gerek dostalrım vasıtası gerekse sahip olarak kullandım veya denedim diyebilirim. Fiyat ederleri ve gerek boğaz gerekse marmara bölgesi beklentilerine binaen elimde Shimano Titanos Power Aero GT 6000 Surf modelini bıraktım fazlasınında gereksiz yatırım olduğuna inanmaktayım.

Bunun yanında makina geçmişimde TİCA Dolphin, Scepter, Abyss ve Daiwa Crosscast Windcast ve Power Surf serilerini deneme, kullanma ve zaman ile sahip olma olanağına sahip olduğum ancak yukardaki yazımdada belirttiğim üzere gereksiz yatırım daha doğrusu ekonomik değer ile avlanan balıkların beklentisi birbirini karşılamadığına inandığımdan elimden çıkarttığım aletlerdir.

Kamış konusunda ise Shimano Best Master Ve Speed Master deneme, Tiralejo, Alivio ve Nexave ise halen kardeşim sayesinde kullanma olanığına sahip olduğum kamışlardır.

Bu kadar farklı kamış ve makinaları deneme veya kullanma şansına nasıl sahip oluyorsunuz diye sorabilirsiniz. Siz sormadan ben cevap vereyim isterseniz. Gerek EBAY kanalı olsun gerekse hobi olarak el işi tesbihler yaparak yurt dışı koleksiyonere satıyor olmam ve dolayısı ile zamanla dostluklar edinmem sonucu getirdiğim bu modelleri pazarlamam sonucu olmuştur. Ve satışını yaptığım kişiler genelde dost ve arkadaş çevremden olması sebebi ile kullanma olanağına çokça sahip olmaktayım. Yani onlar getirtmek istedikleri modelleri seçiyorlar bende buradaki fiyatların altında yurt dışındaki arkadaşlarım vasıtası ile bunları güvenli olarak getirtiyorum.

Bu konuda yazı yazabilmem için yeterli deneyime sahipmiyim. Yazabilirmiyim. :confused: :confused:

Son düzenleme: 9 Eylül 2010