PHP: [PHP][IMG][/IMG] [/PHP]selam dostlar bu gün kocakaymaz göletine balık avına gittik pek turna yoktu iki tane tuttum limit dışı geri saldık bol levrek tutttum ve ismini bilmediğim güzel süslübalıklar acaba bu balık ne balığı lduğunu bilen varmı renkli olanhttp://https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1381379_548243471920351_874848740_n.jpg
Kaymaz'da geçen seneki festivalde 100'lerce kişi toplamda 3-5 tane adet turna yakaladılar. Limit üstü toplamda 2 tane turna vardı yanılmıyorsam. Hakikaten bir skandaldı. Belediye Başkanı konuşma yaparken ne diyeceğini bilemedi . 2 tane turnanın neyini konuşacaktı ki adam? Bunun elbette en büyük sebebi , istilacı bir tür olan güneş levreği ve Ankara'lıların turna popülasyonuna ciddi zarar verdiğini ısrarla söyleyip durdukları Perchlerdir diye düşünüyorum. Yalnız Perch popülasyonu da çok düşüktü Kaymaz'da. Sizin bolca levrek yakalamış olmanız ilginç geldi. Sanırım sahte yemle avlamadınız bu perchleri ve güneş levreklerini. Kocaeli ve Sakarya civarında maalesef çok sayıda gölde güneş levreği bulunuyor. Aslında bir av balığı değil de akvaryum balığıdır. Türkiye'ye nasıl geldiğini hakikaten çok merak ediyorum.
2 hafta önce arkadaşla Kandıra'ya giderken bi Kocakaymaz'a uğrayalım dedik ne var ne yok diye. Kenarda avlanan ve piknik yapan bi aile vardı. Abi var mı bir şeyler dedik, adam bi oklama 3-4 tane de levrek aldık dedi. İndik bi bakalım dedik balıklara, şok olduk..adamın aldığı turna yukarıdaki son fotoğraftakiyle aynı boyda yavru bi turna. ama adam öyle bi kasılıyor ki turna yakaladı diye. yanındaki küçük oğlu da heyecanlı heyecanlı "abi şurdan attık canlı balıkla tuttuk çok zorladı" falan filan diye avın (!) öyküsünü anlatmaya başladı. Yuh dedim ya, şimdi desem ki, abi bu daha ufacık niye alıyorsun.. adam eşiyle çoluğu çocuğuyla gelmiş..bişey diyemedim banghead
levrekleri 1 numara mebs ile yakaladım nerdeyse boş yok ama tabi küçük cok geliyor o renkli balıklarıda ciğer ile yakaladık
birinci fotoğraftaki balık güneş levreğimi oluyor yiyilirmi acaba kocakaymazda bol bol sayıda var cokta aptal bi balık suyun altında görüyorsun yemi yanı na bırak hiç tadına tuzuna bakmadan yutuyor hayvan....bu arada ilk defa turna tuttum anlatılmaz bi duygu ben levreğe atıyordum tesadüf turna geldi hemde iki tana aynı boy öperek bırakacaktım ama cok vıcık vıcık olduğu için sadece el sıkışıp gönderdim
Evet, güneş levreğidir. Turna avı çok ayrı bir zevk. Kartepe'de bir dere var. Orda yarışma düzenlenmişti. Orada deneyin şansınızı isterseniz. Kaymaz'dan bir şey çıkması zor.
Cok ilgincdir Ingiliz Cevre bakanligi otoritesi websitesinde yukarida resimde gorulen balik cinsi icin Pumpkinseed Sunfish yani kisaca seklen Kabak cekirdegi renk olarakta Gunes baligi tanimini kullanmis. Uyarici aciklama olarakta ..Ulkenin yerli balik turlerinden olmayan, sonradan ulke sularina birakilmis veya girmis olan baliklar cevrenin dengesini bozar ve zarar verir. Bu baliklar ulkenin sularindaki yerli baliklarin uremesine ve cogalmasina zarar verebilir ve parazit asilayabilir. Bu baliklari kim getirip suya birakiyor bilinmez ama Turkiye sulari icin dogru degil. Onlem alinmasi sart.