Değerli üstadlar bir sorum olacka.. Göksu - Kanlıca arası boğazın en ince bölümü sanırım .. Yani haritadan öyle görünüyor.. **Oralarda avlansam iyi av alabiliriyim bu mevsimde ? **Bu mevsimde o mevki hangi avları verir ? Teşekkür ediyorum.. Saygılar..
Simdi oralarda nereden olta attirmaya izin verirler bilemiyorum. Ama sana soyle etraflica Kanlica Goksu(Anadolu Hisari) arasinda hangi baliklarin tutulacagindan bahsedeyim. Kanlica da eski okul denilen yerden baslayan Kanlica sahil yolu kiyilarinda mantarli oltacilikla, burunlarda uzun bambu kamislarla zokali sarkitma yaparak, zokali cok taze hatta canli yemle atip cekerek(korfez iclerinde) lufercilik yapabilirsin, ozellikle jig veya rapalarla Eylulden Kasim aylarinin sonuna kadar palamut, (torik), Lufer(kofana) cikarma sansin olabilir. Burda seytan oltasi , uclu 9 numara sinek ignelerle donatilmis midye veya kurtla yemliyecegin dip oltasiyla izmarit yakaliyabilirsin.Capariyle istavrite atabilirsin. Sansin varsa kolyosa, tirsiye, cingen palamutuna rast gelebilirsin. Bu bolgenin akintisi en buyuk mucadelen olacaktir.Gun icersinde bazen Orkos suyu bastiginda ozellikle yemli oltayla izmarite atmaktan vaz gec. Aninda takarsin.Olta kullanmazsin. Cakal burnuna gelmeden bir korfez vardir.Orasinin burnu zokali lufere atip cekmede uygundur.Bazen cok supriz lufercilik olur orda. Bu korfezin icide izmarit icin en uygun yerlerden biridir. Ayni zamanda bu bolgede su nisbeten daha insafli akar. Bu kiyida geceleri mantarli oltayla lufercilik veya kiyi boyunda hirsizli sarmisak zokalara yarim yaprak veya yaprak yem takarak , kiyi boyunda dibe temas eden zokani hafif kaldirip tekrar dibe temas ettirerek kamisla yuruyup iskorpit ve gelincik baliklari yakaliyabilirsin,cok sansliysan yilan baligina bile denk gelebilirsin.. Kanlica iskelesinin ,Emirgana bakarken sol tarafi kumluktur. Oradan Ferit Edgunun yalisinin oraya kadar, bu kumluk kiyilardan devam eder. Bu kumluklarda mevsiminde tekir ve pisi baliklari vardir.(yada vardi bilmiyorum simdi ne durumda) Buraya kaba cinekop ve lufer bu tekirlerin pesine girerdi. Bunlar hikaye olmussa buradan halen cok buyuk trankonyalar cikarabilecegini soyliyebilirim.Ferit Edgunun Yalisinin onunde mevsiminde ilerya suruleri yatar. Kefal icin iyi bir yerdir.Nedenini oraya gider bakarsan gorursun. Izmaritte guzel olur burda. Bu yalinin yaklasik 150m aciginda yekpare bir tas vardir. Onu bulursan minekop, kirlangic ve eskina baliklarini yakaliyabilirsin.Lufer ve palamutun da goc yolunda buraya yattigi idda edilir ve mavruka oltalarla burdan cok guzel tekneden lufercilik yapilirdi.Kiyiya girerek yemli lufercilikte calisirdi.Ancak aciga cikarsan siddetli akintida zokali olta kullanman cok guclesir. Mart ,Nisan ayinin basi, gozune yag inmis ilerya suruleri,Nisan ortasindan basliyarak caca ve gumusler ardlarinda zargana Cakal burnunda akintiyla kiyiya sokulurlar.Bunlari (Caca ve gumus) curum ve surme kepceleriyle yakaliyabilirsin.Bunlardan yapacagin yemlerle veya Goksunun camurunu hizla bir insaat kuregiyle kaldirip , topaklari kiyiya alip , bu topaklarin icersinden kurtlari toplayip, bunlari canli canli bir kapta tutabilirsen, buralarda zarganacilik yapabilirsin.( Cakal Burnunda zarganaya karsi cok degisik bir oltacilik vardir. Ancak bu oltacilik, gunumuz avcilik etigine uymadigi icin bu konuda aciklamamyi uygun goruyorum) Sefigin yalisinin onu( Gene Kanlica iskelesinin hemen solu) zokayla canli yem kullanarak atip cekme yaparak ozellikle bu aylarda muhtesem lufer yapar. Burada caparicilik ve izmaritcilikte yapabilirsin. Iskelenin sagindaki bolumde yaz aylari ve hatta simdi geceleri ozellikle iskelenin dubalarina yaklasarak,yukarda ifade ettigim oltacilikla dev gibi iskorpitler cikara bilirsin.Burasi eskiden cok guzel izmarit yapardi. Inan bana saat 5.5-6 sabah baslayip , gene sabah 10.30-11 arasi iki arkadas 100-150 izmarit yakalardik. Bazen fazlasi...Simdi halen boylemi bilmiyorum. Ancak doksanlarda bir kirginin ardindan izmaritcilik bu kiyilarda cok tavsamisdi. Iskelenin kiyiyla yaptigi kosenin dibine geceden saglam bir ip, icine agir tas ve balik lesleri ve ekmek doldurulmis bir agi baglayip atarsaniz, ertesi gunun sabahi, Bogazin en iri kefallerini altinizda bulursunuz. Bu baliklari garos kullanarak tek igneyle yakaliyabilirsiniz.Kepceniz ve arkadasiniz olmasina ozen gosterin. Gene Iskelenin solunda 70lerin sonunda yanan bir yali vardir.Biz buraya "madamin yalisi" derdik. O kiyi rihtim kenarindan baslayarak Kanlicanin en derin suyudur. Hatta buranin onunde (assagi yukari yuz metre rihtimin aciginda ) bir cukurluk vardir ki biz buna "madamin cukuru " deriz. Burasi oldukca guzel izmarit ve gece yemlisi lufer yapar ama tekneyle olacaksin.Gene tekneyle Kanlica burnundan Korfez girisine kadar akis yaparak gece yemlisiyle lufer kovaliya bilirsin.Korfez'in icinde eskiden cok guzel yemli cinekop, lufer tutulurdu.Kirlangic bile arada oltamiza atlardi.Korfezin ic tarafindaki plajin solundan cok kucuk bir cay akardi.Burasi kefal yapardi.Korfez agzi sag tarafta mezgit bol yapar( yaz basi) . Korfezin agzinda ki bolgenin alti oldukca kayaliktir. Bu kayaliktan lahos bile yakalandigini gordum.Korfez agzinin sol tarafi izmarit ve lufer yemliciligine , mevsiminde cinekopa cok guzel avlak olurdu.(tekneden) Anadolu Hisarina giderken o butun kiyilarda akisla lufer baligi tutabilirsin. Caparicilik yapabilirsin. Izmarit yakaliyabilirsin. Hisarin goksu deresinin acildigi agzinin dibi eristeliktir. Burda zamaninda kafasi ezilmis iskorpitle birakma olta yapilarak levrek yakalanirdi.Ancak bunun simdi ne kadar mumkun olabilecegini bilmiyorum. Hisar , Kucuk su korfezinde gece yemlisi tutulurdu.Goksunun acildigi agizliktan Hisar iskelesine dogru duba fener vardir.Buraya tekneni bagliyarak. izmarit, mevsiminde cinekop veya lufer yakaliyabilirsin. Cok nadir olarak ispariye, iri yesil lapine denk gelebilirsin. Kanlica da eski okulun onu, Cakal burnu akintisi,Kanlica burnu, ve Korfez agzi uzun oltayla lufercilik yapilabilecek yerlerdir.Hisar onundeki Goksunun acildigi korfezlik kisimda ipekle ve kurtla cok guzel zargana yakaliyabilirsin. Kanlicanin Cakal Burnunun altinda eski tas iskele vardir. Buradan siyirtma kursunlariyla kasik ve sahte atip cekebilirsin. Lufer ailesi mevsimine gore boylarda bu oltaya burdan cevap verecektir.(aslinda butun bu kiyilardaki burunluk yerlerden mevsiminde lufere siyirtma olta kursunuyla donamis kasik ve sahtelerle kiyidan atcekle yapilabilir. Daha soylenecek cok sey var ama, bunlara gerek varmi yokmu bilmiyorum..Sana tek bir sey soyliyeyim o sahilin Cakal Burnuna dogru tasliklarinda kepceyle kisin yarim kova hamsi kepceledigim zamanlar oldu.Kanlica kayikhanesinin suyunun binlerce istavritle doldugunu gordum.Lufer SIKIstiriyordu...Yani takimini duzersen, pesinde olursan, yapman gereken oltaciligin hakkini verirsen o kiyilardan bu baliklari buralarda yakalamak mumkun olabilir.Faydali olur umarim. Rast gelsin.
Abi çok teşekkür ederim .. Yanlız anlamadığım bir konu var .. '' Simdi oralarda nereden olta attirmaya izin verirler bilemiyorum ' yazmışsın sanırım . Diğer balıkçılar acemilere musallatmı oluyolar ?
Dalgıç okulu önünde atma dışında istediğin yer serbestir.Hüseyin arkadaşımız çok dogru ve yerinde anlatmış kanlıcayı.Ben bir haftadır (sabah çok erken ve gece) lüfer ve palamut için rapala ve kaşık deniyorum henuz bir netice yok.Kuleli askeri lise öinünden sabah 10:00'kadar iyi istavrit yapıyor.Gecede ince bir takımla yine istavrit yakalaya bilirsin.Kanlıcada Çakala burnu ve taç resturant önündeki küçük iskeleden rapala atmanı öneririm palamut ve lüfer ne zaman girecegi belli olmuyor buraya o girişi yakaladınmı 1 saat'te boğarsın balığı.
Sevgili Kardesim ben buyudugum, balikciligi ogrendigim Kanlica'dan ayrilali 20sene oldu.O zaman Kanlica Meydanindaki Iskele sahilinden balik tutmak mumkundu.Simdi belki degildir. Bir takim yalilarin ismini verdim.Kim bilir ne degisti.Buralara kiyidan erisebilecegini artik sanmiyorum.Eskiden biz kucuk aralik, buyuk aralik derdik...Uc tane boyle aralik vardi. Araliktan kastimiz iki yali arasinda tekne indirebilecegin, olta atabilecegin yerlerdir. Ben bahsettigim yalilarin sahiplerini zamaninda tanidigimdan buralardan olta atabilirdim.Bunu sizin yapabileceginizi sanmiyorum.Ama o yalilarin etrafi hakkinda bilginiz oldu en azindan.Yani demek istedigim soyledigim yerlere kiyidan erisim nasildir su anda bunu bilmeme imkan yok. Umarim ifade edebildim. Rast gelsin.