NETTE GEZERKEN, VIKIPEDIDE EN TEKLIKELI BİR KAÇ TÜRDEN BİRİ OLAN KAPLAN KÖPEKBALIGINDAN EGE DE BULUNDUĞU HARİTA DA İŞARETLİ, BU CİNSİ, DAHA ÖNCE EGEDE HİÇ GÖREN, DUYAN OLDUMU ACABA? http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaplan_köpekbalığı BİR DE RESMİNİ KOYIM http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tiger_shark,_Hawaii_Aii.jpg
bildiğim kadarı ile tr sularında kaplan köpekbalığı malesef yok yanlız o harita eski tarihlerden kalma olabilir wikipedia pek yenileme yapmıyor yada genelleme yapmışta olabilir.fakat artık küresel ısınmanın etkisiylede denizlerimizde bir çok sıcak suda yaşayan hayvanın varlıkları gözlenmekte hatta hatta yanlış hatırlamıyorsam ayvalık açıklarında 2 adet blue shark yakalanmış ve bu hayvanlar istanbula araştırma için gönderilmiştir yani net cevap vermek oldukça zor keşke o haritadaki tr sınırının gerçekçiliği olsa
Kaplan köpekbalığı bilindiği gibi tehlikeli türler arasında bulunmakla beraber saldırganlıkta en önde giden köpek balığı türlerinden biridir. Saldırması için ani tetikleyen bir etken dahi şart değildir. Her an her derinlikte sığlıklarda veya çok derinlerde bulunabilir. Eğer kayda değer bir şekilde olsaydı mutlaka sularımızda veya diğer komşu denizlerin sularında saldırı raporları gündeme gelirdi. Demek ki kayda değer olarak bulunmamakta. Ancak illaki dönem dönem bir kaç tanesi sularımızda yemlenmek için geziniyordur. Denizci dostlar bilirler ki zaman zaman değişik cinste köpekbalıklarıyla şu veya bu şekilde karşılaşmaktadır. Ama görülen köpekbalığının cinsini bilme şansı yoktur. Denizlerimiz dünya üzerinde öyle güzel bir coğrafi alanda yer almakta ki; her türden canlı bolca ve güvenle yaşayabilmekte. Bunun yanında turizm açısından da insanlar zehirli ve saldırgan canlıların dış sulara göre çok çok az olduğu sularımızda güvenle yüzebilmektedir. Deniz olupta adını bile duymadığı balıklar olan yabancıların yanında hertürden balığı yeme şansına sahip bir ülke olarak bunun kıymetini bilmeliyiz. Denizlerimizin tek düşmanı biziz. Umarım çok geç olmadan bu düşmanlık biter...
Egede yillar önce daha tehlike olan beyaz köpek baliklari bulunmaktaymis ve yakin tarihte iki beyaz köpek baligi yavrusu yakalanmisti bu olmaz veya imkansiz demeyi engelliyor.Ulkemiz sularinda bir cok köpek baligi turu var bunlar arasinda en ilgi cekenide kirbac kuyruklu köpek baliklaridir kaplan köpek baligininda sularimiza gecmemesi icin hic bir engel yok su kayda giren yanlis hatirlamiyorsam 90 cesit yeni balik sularimizda gezmekte ve bu turler suveys kanali ve cebeli tarik bogazindan gecmekteler.
kaplanı bilmem ama 1 metre lik cam göz köpekbalıgını bizzat ben yakaladım.ahırkapı açıklarında yemli lüfere dolaşırken uzun oltaya geldi.heyecanla kofana diye çekerken çamgöz çıktı sudan,aynı anda civardaki birkaç tekne daha aldı.çok enderde olsa ekim kasım aylarında sarayburnundan yemli lüfer takımlarına (karadan )cam göz yavruları gelirdi ama uzun yıllardır hiç görmedim
ben gecen sene cok ıyı hatırlıyorum bır tv kanalında turkıyede kayda gecmemıs tam 250 gopek balıgı saldırısı oldugunu ve bunlardan 150 sının ölumle sonuclandıgını ızlemıstım daha oncelerı sularımızda buyuk beyaz kopekbalıgı oldugunu bılıorum ınternette yaptıgım bı arastırma sonucu ogrenmıstım.abıcım sularımız da balına kopek balıgı varsa camgoz varsa kaplanda vardır beyzda yoksa bıle gelmeyecekler dıe bır sey yoktur.ama ben ınanıyorum kı mutlaka ve mutlaka derınlerde bır yerlerde dolasıyorlar... onun ıcın acık sularda fazla yuzmeyın kuresel ısınmadan dolayı sularımızda ozellıkle derınlerde ne olacagını bılemeyız onun ıcın bence bu ısın takıbını yapmak lazım ama bunları önemseyen ınsanlar cok cok azınlıkda....
hauki yakın tarihte yakalanan köpekbalıkları beyaz köpekbalığı değil ordaki yakalanan 2 adet köpekbalığı beyaz köpekbalığının bir alt türüdür yapı olarak aynısı gibi olsada boyut olarak daha ufaktır.ve zaten şuanda ülkemizde kuruğu kırbaç gibi olan "pamuk köpekbalığı"sularımızda yaşamaktadır.ve gerçek olan şu ki bu zaten kanıtlanmış bir olaydır bir zamanlar sularmızda büyük beyaz varmış hatta bir efsane var biliyorsunuzdur tuzla açıklarında bir doktoru yemiş gibi fln nekadar doğru bilmiyorum ama denizci_kaptan ın dediğine kesinlikle katılıyorum sadece denizler için değil doğanın tek düşmanı bizleriz
Bu haberin doğruluk kaynağının sorgulanması gereklidir. Ülkemiz dularında RESMİ OLARAK KAYDA GEÇEN HİÇBİR KÖPEKBALIĞI SALDIRISI OLMAMIŞTIR. Ancak gayriresmi kayıtlar (bunlar bölge halkının gözlemlerine dayanılarak anlatılmıştır doğruluğu kesin değildir) 1850 den sonra 3 veya 4 saldırı vakıası olduğunu aktarmaktadırlar. http://www.medyakronik.com/haber/137/ Yukarıdaki linkte bu olaylardan bahsedilir. Ama hiçbirinde köpekbalığı saldırırken görülen bir insan yoktur. Olaylar daha ziyade denizde kaybolan kişilerin arkasından çıkan hikayelerdir. Denşizde kaybolan bir dalgıcın arkasından bir kaç gün içinde bölgede bir köpekbalığı görülse suçlu tespit edilmiştir. Oysaki daha öncede söylediğim gibi denizciler için bir çok kez yüzen köpekbalıkları ile karşılaşmak çok normaldir. Bütün akdeniz havzasında 1800 lerden beri karşılaşılan saldırılar 30 lu sayılardadır. Ülkemizde birçok tehlikeli köpekbalığı olduğu doğrudur. Ancak ciddi bir ayırım gereklidir. Her büyük köpekbalığı saldırmaz. Köpekbalıklarının insanlara benzer karakteristik özellikleri vardır. kimisi agresif kimisi uysal bir yapıdadır. Birçok büyük beyaz köpekbalığı dalgıçlarla tıpkı yunuslar gibi yüzdüğü belgesellerde görülmektedir. Ülkemiz sularında köpekbalığını saldırıya teşvik edecek durumlar bölgeler şartlar da azdır. Köpekbalıklarının en uygun saldırı bölgeleri derin sulardan aniden kıyıya çıkılan yerlerdir. Böyle bölgeler ülkemizde Karadenizde çok olmasına rağmen Karadeniz bu tip balıkların yaşaması için çok uygun değildir. Ege denizi çoğunlukla sığlık sulardan oluştuğundan güvenli sayılır. Ancak Akdenizin bazı kayalıkları ve özellikle Marmara Denizinin derin suları Adaların açıklarındaki aşırı derin sular bu balıkların rahatlıkla yaşayabildiği bölgelerdir. Bu bölgelerde kendi adıma denize girmeyi tercih etmiyorum. özellikle adaların açıklarındaki bölgelerde trolcülerin ağları balık buluculardan önce birçok kez 6-7 m lik köpekbalıkları ile zarar görebilmekteydi. Ancak şimdi teknoloji sayesinde bu balıklar rahatlıkla ayırt edilebiliyorlar.
ewet sadece 4 kayıt var oda sadece soylem olarak ben buyuk ıhtımalle flash da ızlemıstım kamu oyuna acıklanmadıgını felan soylemıstı turkıyede bu konuyla ılgılı yanı kopek balıklarıyla ılgılı cok fazla arastırma yok maalesef yaklasık 2 saattır turkıyedekı kopekbalıgı vakalarını takıp edıyorum ınternetten pek tatmın edıcı bılgıler yok sadece yakalanan ve turlerı tespıt edılen balıklarla ılgılı bılgıler var bır kac dane arastırmacı bılım adamımızın yapmıs oldugu arastırmalarla ılgılı makale kayıt altına alınan bır vaka olsun dıe kendımı acık denızde kana bulayıp suyamı salmam gerekıyo....bence bı sponsor eslıgınde bunu yapacak gonullu turk dalgıclar ve bılım adamları bulunabılır.bu cok zor degıl yanı genıs caplı bır arastırma...
Yaşadığımız devirde kamuoyundan saklamak diye bir olgu yok. Şimdi bir bölgede miniminnacık bir olay olsa anında herkes duyuyor. Millet habercilere böyle bir haberi önce satabilmek için birbirleriyle yarışır. Seyrettiğiniz proğramın ne demek istediğini bilemiyorum ama ben, Türkiye'nin Karadenizde Çayelinden başlayarak orta ve batı Karadenizin tamamı tüm Marmara ve Egenin tamamı Muğlanın tüm ilçeleri Antalyadan Mersin limanına KKTC sahillerinin tamamına kadar gezmediğim bir sahil bölgesi kasabası neredeyse kalmadı. sadece birkaç kılıç balığı vakıası trakonya vs ve denizanası yaralanmalarından başka birşey duymadım. Bilemiyorum ama bence 250 saldırı olacak 150 si ölecek kimse birşey duymayacak biraz hayal...
kaptan ben sadece ızledıgım bı haberden bahsettım tv kanallarında kı haberlerın dogruluk oranını hesaplamamız lazım