Arkadaşlar Karaburunda bir gemi balık üretim çiftliğine çarpıp parçalamış 1.2 milyon balık serbest kalmış balıklar Mordağana gelmiş diyorlar.Haber alan varmı ? Herkese rastgele.
Evet olmuş ama millet ağ ile toplamaya başlamış çoktan kilosu 5 tl ye kadar düşmüş. Alttaki resim Karaburun'da çekildi bi kaç gün önce.
http://www.denizhaber.com.tr/guncel/39329/egriliman-balik-ciftlik-kaza-cipura.html Burdaki habere göre "fırtına" yüzünden olabilir. Sonuçta çiftlik balığı havuzda yüzmeye alışmış
Habere göre iki günde Karaburun'dan Mordoğan'a ulaşmışlar yani yaklaşık 14 km. yol almışlar. Bu demektir ki Didim'e ulaşmaları 37 gün 14 saat 23 dakika sürecektir. Heeeeyt kimse tutamaz beni hazırlanın paluklar celeyrum. Hehehe
1.200.000 adet çupra... acaba bu rakamlari veren kimdir? zannediyorum çiftlik yetkililerinin verdigi rakam. niye bu kadar yuksek bir rakam? çiftligin zararini ziyanini kim karsiliyacak? zannediyorum kazaya sebebiyet veren geminin sigortasi karsilayacak. kazaya kurban giden 8 adet kafesin kapasitesi acaba ne kadardir? rezerv stok durumu acaba hep bu verilen rakam kadarmidir? takip edebildigim kadari ile kaçan baliklarin 200 gram civarinda olduklarini okudum. bu da assagi yukari 240ton yapiyor. verilen rakam bana çok abartili geldi. hatta bu isin sezon sonuna dogru vuku bulmasi sigortadan vole vurmak amaçli kasit olabilicegi ihtimali hissini uyandirdi bende.
abi ben baya araştırdım bu konuları su ürünleri mühendisliği istediğim için. o bölgedeki çiftliklerin ortalama üretim kapasiteleri yıllık 500 600 ton civarı. tabi ortalama bir rakam bu. ve her balığın porsiyonluk boya ulaşması yanlış hatırlamıyorsam 14 ay gibi bir süre kaplıyordu. yani abartılsa bile fazla bir miktar oynamaz. çünkü alınan yavru balıkların sayısı bellidir faturalarda. kuluçkahaneden yavrular alınırken fatura kesilmiştir elbet. belli bir miktar yavru kaybıda verildiği hesaplanırsa ki tahminimce bunlarda kayıt altına alınıyordur, gerçek rakam zaten çıkar ortaya ama verilenden fazla bir sapması olacağını sanmam.
benim pek bilgim yok valla furkan. biraz daha bilgi verirsen daha kapsamli bir fikir edinebiliriz. stok durumlari nedir mesela? ne zaman ne kadar teslimat yapilir? ne kadar balik rezervde tutulur vs... anladigim kadari ile bu miktardaki balik ciddi rakamlar yapiyor
abi yıllık üretim kapasitesi belli zaten balıklar belli zaman sonra boylarına göre ayrılıyor. kimilerini 300 gram civarında kimilerini daha büyük 500 600 gramlık porsiyonlar olarak elden çıkartıyorlar. yani ortalama 400 grama denk geliyor buda. bazı çiftliklerde yıllık üretim 1000 2000 hatta 4000 e kadar çıkıyor. 200 gramlık balıklar tahmini olarak 1.200.000 balıktan 240 250 ton yapıyor bunların ortalama değerde 400 gramken elden çıkarıldığını düşünürsek zaten 500 550 ton balık yapar maksimum. kafeslerin kapasitesinede bağlı gerçi ama yaklaşık olarak 15 16 civarı kafes bulunuyor benim bildiğim kadarıyla bu çiftliklerde. yalnız şu bir gerçekki balık çiftliği için büyük kayıp umarım zararlarını tamamiyle karşılayabilirler. kafeslerin maliyeti zaten çok yüksek üstelik her bir kilo balık için iki kilo yem kullanılıyor ki buda çok büyük bir maliyet. idk
surkulasyon durumlari vardir heralde. mesela bir kisim daha 50gramlik yavru iken bir kismi 400grama ulasip piyasaya surulme asamasindadir. orta boyu vardir onun daha irisi vardir falan gibi. tum kapasiteyi tek seferden yavru buyutup o sekilde kullanilacagini tahmin etmiyorum. bu kazada 8 kafesin zarar gordugu yazilmisti. maliyet konusunda cidden pahali bir ismis . kirmizi thon baliklari 1 kilo için 12kilo tuketiyor mesela geçen bir videoda izlemistim. dehset bir rakam. 300-500-600 kilolara ulasabilen bir balik
tabi boy boy ayrılıyorlar zaten yani elinde daha yavru balık varken de porsiyona ulaşmış balıkları elden çıkarıyorsun bir yandan. tahmini olarak verilen rakamın abartılı olduğunu düşünmüyorum ben ama. yem konusunda da şunu söyleyebilirim ki ciddi anlamda çok büyük maliyet. çok pahalı ve üretilen balık düşünülünce eğer yüklü bir sermaye yoksa girilecek riskte değil doğrusu
Balıklardan haber varmı ki Acaba bu Karaburun da kafesten kaçan balıklardan Çeşme veya Mordoğan taraflarından haber varmı.
Karaburunda kafesten kaçan balıklar. Karaburun da kafesten kaçan balıklardan haber varmı.Bugün hava durumu kötü olunca gidemedik.Acaba nerelerde av veriyor.Raporlarınızı beklyoruz.