Karaburun'da bir arkadaşımın yakaladığı kiklayı sizlerle paylaşmak istedim. Renkleri bu kadar canlı bir kikla daha önce görmemiştim. Fotoğrafını çekmeyi müteakip yumurtalı olduğu için kiklayı özgürlüğüne kavuşturmuş. Ölçü olması için koyulan sigara paketini gizlemeye çalıştık umarım başarılı olmuşuzdur.
Avi yapan arkadasini tebrik ederim Faruk. Ozellikle de yumurtali baligin geri salinmasi ornek bir davranis. Senin de eline saglik. Sigara paketinin kamuflaji cok basarili. Sanki gokten dusmus, uzaydan gelmis bir cisim gibi. Bu arada ustalara bir soru; kikla ile lapin ayni balik midir, degilse farki nedir? Bilmedigim icin soruyorum...
Lapin kiklanın da dahil olduğu geniş bir ailenin ismidir. Kikla bu familyanın (Labridae) sadece bir üyesidir.
Herşeyinle örnek bir insansın Faruk. Kikla,kukla,takla,bakla hiç farketmez. kaliteli adamsın vesselam...
Tebriklerini iletirim İbrahim Abi, kikla ile lapin arasındaki fark konusunda ise bildiğim kadarıyla şunu söyleyebilirim; kikla da bir lapin türü hatta bazı insanlar "kikla lapin" der. Fiziksel farklılıklara gelirsek lapinde diş yoktur ama kiklada neredeyse lüferin dişleri gibi diş vardır (ama çenesi lüfer kadar kuvvetli olmadığından parmaklarımıza pek bir zarar veremez) Dişli balık olduğu içinde lezzet olarak lapinle mukayese bile edilemez, lapinin eti yeşile çalan bir renktedir, kiklanın ise beyazdır. Arkadaşım adına teşekkür ederim. Arkadaşım adına teşekkür ederim.
Hakkımdaki düşüncelerin için çok teşekkür ederim Cemal Abi, senin içinde aynı düşünceleri paylaştığımı bilmeni isterim. Özlettirme kendini bu kadar..
Anladim Faruk, sagolasin, simdi iyice ogrenmis oldum. Bunun oldukca irilerini vururduk eskiden Didim'de ama adini bilmezdik, ot baligi derdik, eti beyaz ve disli olurdu. Demek ki kiklaymis. Gerci sizin resimdeki balik kadar koyu renkli degildi bizimkiler. Daha sarimtirak birseydi. Simdi bulundugum yerde ise sahte ile kayalik kiyilardan bunun sekli ayni ama kirmizi-kahve renkli olanindan avliyorlar. Ayni sulaleye (wrasse/lapin) mensup bir tur o da. Ballan diyorlar. Asagidaki arkadasin elindeki yani. Ballan Wrasse (Labrus Bergylta)
İlk defa gördüğüm ama rengine hayran kaldığım bir balık...Avlayan ve duyarlı bir şekilde geri bırakan avcıya kocaman alkış...:thumb:
Ah be abi o fotoğraftaki gibi babacan kiklalar burada olsa muhteşem olur Arkadaşım adına teşekkür ederim Arkadaşım adına teşekkür ederim, emin olabilirsiniz.. Arkadaşım adına teşekkür ederim
Gerçekten takdire şayan bir davranış, helal olsun arkadaşınıza. bu arada balığın renklerine hayran kalmamak elde değil. ya aslında denizlerimizde neler var da biz bilmiyoruz sanki?
Arkadaşım adına teşekkürler Rengi gerçektende çok güzel ve dediğiniz gibi başka daha ne güzellikler vardır..
Derisi çok kalındır, tulumunu çıkartıp pilaki yapılırsa oldukça lezzetli olur. Tabi minimum bu rapordaki kadar olmalı boy. Not: Yosunluk yerde yaşayan kiklalar yeşil olur, bu da kızışmış o yüzden parlak rengi... Taşlık kayalık yerlerdeki kiklalar kızıl kahve olur, onun eti yeşil olandan daha makbuldur. Not2: Geri salan abimize saygılar...