merhaba karadeniz bölgesinde bu yöntemle avlanan arkadaşlardan yardım bekliyorum. ben sinop ta yaşıyorum bu sezon jigging yöntemi ile avlanmayı denicem. hava koşulları, derinlik, suyun dip yapısı nasıl olmalı? ekipmanlar nasıl olmalı? benim elimde şuan sadece okuma raw II 65 makina var. kamış olarak 300 gr a kadar atar kamış düşünüyorum, tavsiye edeceğiniz model varmı? jig sahtelerinde ve misina tercihlerindede tavsiyelerinizi beklyorum saygılarımla.
Gökhan kardeşim jigging derin sularda yapıldığından ve karadenizde belirli bir derinlikten sonra canlı yaşamı olmadığından jigging yapılmamaz .Tabiki bu benim fikrim.
Çetin Bey, Daha etkili yorumlar yapabilmemiz adına,Karadeniz de jigging yöntemi ile hedeflediğiniz balıklar nelerdir?Tekneden mi,kıyıdan mı avlanmayı planlıyorsunuz?
abi karadenizde 200 mt den sonra yaşam yok doğru ama zaten bizim burda 200 mt derinlik yok ben maksimum 40 ila 100 mt arasında avlanıcam.
valla abi sinopta derin suda avlayabileceğimiz, iskiri(mavruşkil yada eşkina diğer adıyla) kırlangıç, karagöz, isparoz v.s. gibi balıklar var.
Karadeniz'de (vertical) Jigging yöntemine uygun balık pek bulunmaz. Aslında bu yöntem geçmişte İstanbul Boğazı balıkçılarının kullandığı çarpma yönteminin gelişmiş şeklidir. Balık şeklinde dökülmüş kurşunlar civa ile parlatılır ve içlerine tekli ya da 3lü iğne gömülürdü. Günümüzdeki jiglerin yerini tutan bu aletlerle en iri kofana ve torikler yakalanırdı. Modern jiglerin de Karadeniz'de avlayabileceği yırtıcı balıklar kofana ve torik balıklarıdır. Ne yazık ki bu balıklar Karadenizde artık çok nadir bulunduğu için, jiggingle sonuç almak çok zordur. Ege'de jigging yapanların oltalarını en çok ziyaret eden sinarit, trança, akya gibi diğer yırtıcı türler ise Karadeniz'de zaten bulunmuyor.
Bunlar maalesef Jig'i kovalayıp atlayacak yırtıcı balık türleri değil. İçlerinden sadece Kırlangıç bir ihtimal Jig dipten havalanırken atlayabilir ki, onun için de Jig yerine taze yemle dip oltası kullanarak avlanmak çok daha doğru olur.
çok büyük iskorpit lerde var ama o balığı tutmak değil tuttuktan sonra oltadan çıkarmak cesaret ister.
Başta istavrit olmak üzere hamsi, sardalya, zargana, izmarit, gümüş gibi parlak derili balıkların fileto kesilmiş etleri veya küçükleri komple takılarak dip oltalarında ideal Kırlangıç yemi olurlar.
teşekkür ederim burada bol miktarda kırlangıç var ama yakalamak henüz nasip olmadı. sebebide biz balığı çok kıyıda aramışız yıllarca. balı derin su seviyormuş 40 mt ve daha derin.
İskorpit, Kırlangıç, Kalkan gibi balıklar dip balığıdır. Bunlar dipte kamuflajla hareketsiz yatıp yakınlardaki yemlere hızlıca saldırıp tek hamlede yutarak avlanırlar. O yüzden Jigle avlamaya müsait balıklar değillerdir. Orta sularda yukarı aşağı gezdirilen Jig Kofana, Torik, Sinarit, Akya gibi balıkları kovalayıp parçalayan yırtıcı türlerin avında kullanılan bir yöntemdir.
O zaman sende bize şu ana kadar oralarda yaptığın spin avlarınla alakalı bazı bilgiler ver bakalım...
daha bu sene başlicam onada techizatı yeni kurdum ama levrek bakımından bereketli bölge burası ilk deneyimlerimi paylaşıcam sizinle.