Arkadaşlar bu konuyu açtım ve sadece levrek haberleri için olsun istedim.Tüm karadeniz sahillerinde bu günlerde ve ileri günlerde yaptığımız levrek avcılığı denemelerini ve sonuçlarını burada yazarsak ve resimlendirirsek elimizde güzel ve değerli bilgiler olacaktır. Balığı nasıl bir merada, hangi sahte yada canlı yemle, günün hangi saatinde, nasıl bir havada yakaladığımızı paylaşalım. İnanın bu bilgiler bilhassa at çek metodunu uygulayan tüm levrek meraklıları için çok güzel tecrübe olacak. Yeni sezonda tüm levrek müptelası arkadaşlara sas gelsin.
Levrek avı, içinde avcı'ya has bir çok sır barındırırken hiç bir levrek avcısı çıkıp bu bilgeleri paylaşmaz.
Konumuzun sahibide hazır İzmit'liyken bir sorum olacak? Kerpe, kefken, cebeci taraflarında yazlığımız var. Geçen ay gittiğimde denemelerim oldu ama levrekte bir vuruş dahi alamadım. Bu bölgelerde levrek çıkar mı? Çıkarsa saat kaç gibi denemeliyim? 10 gün sonra yeniden orada olacağım geçen gittiğimde istavrit dışında hiç bir şey çıktığını görmedim. Teşekkürler...
Bence de amacına ulaşmakta güçlük çekecek bir başlıktır. Şahsen ben yerleşik ve kıyı konumlanması olan bu balığı avladığım yeri ticari balıkçıya ve zıpkıncıya (kanunsuz avlanan zıpkıcıya) açık etmek istemem. Bu tip bilgileri insanlar kendinden bile saklarken bence pek de doğru olmayacak bir taleptir. Bazılarımız avlak yeri konusunda çok bonkör bazılarımızda çok cimri. Ben her 2 tarafada da hak veriyorum. Fakat bakir ve bereketli bir av mahallinin böyle herhangi bir forumda uluorta paylaşılmasının doğaya haksızlık olduğunu düşünmekteyim. Amatör balıkçılık ruhunda suyu tanımanın, avlağı tanımanın, avı tanımanın önemi çok büyüktür. Zira sözde balıkçı hiçbir bilgiye sahip değilse zaten bilinçsizdir. Tırıvırıcıdır, bohçacıdır, dinamitçidir. İyi balıkçılar ve balığa gönül vermiş kişiler zaten bu tür avları hangi mevsimlerde nerelerde ve nasıl yapacağını çok iyi bilenlerdir. Amatör balıkçı dediğin zaten hazıra konmaz. Arar, araştırır, dener ve sonuca ulaşır. Aramızda üye olup daha 1 mesajı bile olmayan yüzlerce üye bulunmaktadır. Bu üyelerin niyetleri hakkında hiçkimse birşey diyemez... Bu yıl Samsun'da bir mevkii de her olta atana mutlaka levreğin geldiği bir yer oldu. Fakat çok sürmedi sadece 15 gün sonra meranın her tarafı mübalağasız olarak söyleyeyip boş alan kalmaksızın ticari balıkçılar tarafından kuşatıldı. Zıpkıncılar tek gecede 15-20 balığı acımasızca av(!)ladır. Şuan 15-20 cm'lik ispendekler de cahil cühela oltacılar tarafından katlediliyor. Balıkçı olduğumu bilmeyenlerden biri ile karşılaştım. Adam bana ben şöyle balıkçıyım böyle balıkçıyım diye sallıyor.Hiç sesimi çıkarmadan dinliyorum. Çıkarttı cep telefonunu 6 tane levrek yakaladım bu hafta deyip telefondan fotoğraf gösteriyor. Balıkların boyu 1 karışı ya buluyor ya bulmuyor. Tabii ben o an patladım. Sen dedim balıkçılık hakkında ne biliyorsun? Sen balıkçılığın ruhundan haberdar değilsin. Maddecisin. Şu an gösterdiğin balıklar yavru ve maalesef hiç döllenmediler ve dölleyemediler.. 1 Levek 500bin ile 2milyon arasında yumurta bırakır ve o fotoğrafta 3 milyondan fazla yumurtayı bırakamamış yavru balıklar var. Onlar için levrek yakaladım deme yavru levrek yakalım de. Tabii savunma belli.. Ama pek dinlemedim zaten. Ortamda çok fazla destekçim de çıkınca devam edemedi kızardı bozardı... Şimdi bu adam ve bu adamlar gibisi google'ı açıp "Samsunda Levrek" yazacaklar ve benim paylaştığım avlağa tek tıkla ulaşabilecekler. Benim 3 yaşındaki oğlum 18 yaşına geldiğinde belki de levreği sadece ansiklopedilerde görebilecek. Ve ben kısıtlı zamanımla ayda 1 veya 2 kez gittiğim balıkta avlakta bu tip ağzından salya akan adamlarla olta atmaya çalışacağım öyle mi? Hayır kimse kusura bakmasın.
Kefken limanda ki mendirekten deneyin. Sabah karanlıkken atmaya başlayın güneş yükselinceye kadar devam edin. Orada levrek var mıdır? Hiç bir fikrim yok bir kez gitmiştim aklımda kalmış.
Evet yavaş yavaş zamanı doluyor on gün sonra vakit daha iyi, eylül ve sonrasında çok daha iyi. Hava 3-5 olduğunda ve poyraz yada yıldız estiğinde şartlar tamam demektir. Size ilk tavsiye edeceğimyer babalı kayalıkları çok dikkat etmek şartı ile babalı kayalıkları ve kırmalıkları levrek denemek için en ideal yer.Zaten balık genelde buradan alınıyor. hem at çekciler hemde zıpkıncıların ilk durağı. Sabah gün ağarırken en iyi zaman. Kerpe, kefken cebeciyi pek önermem. Pembe kayalar denenebilir .Bol şanslar
Arkadaşlar galiba konu yanlış anlaşıldı.Ben bu konuyu açarken aynen şöyle dedim. Tüm karadeniz kıyılarında levrek avı dedim. Kullanılan sahte, yem dedim. Nasıl bir yerde yakalandığı dedim. Ben hadi bakalım balığı nerede yakaladıysan o merayı yaz demedim.Adres bildir demedim. Ben bilmiyormuyum kimsenin mera ismi vermeyeceğini. Benim bahsettiğim Levrek hareketinin başlaması, balığın sahteye atlaması, yeme ilgi göstermesi konusu. Şimdi bir arkadaşımız deseki samsunda levrek aldım, bir dere ağzında aldım ,şu saatlarde aldım ve şu sahteyi kullandım. Konu bu ben nokta yer sormuyorum zaten kimsede yazmasın. Şimdi yakın zamanda bizde karadeniz kıyılarını denemeye başlayacağız, ağva ile karasu arası. Ben bu bölgede balık alırsam yazarım, paylaşırım. Sahteyide, yemide, takımıda, saatinide havayıda yazar paylaşırım. Sadece levrek av vermeye başladımı bilgisi üzerine bir başlıktı. Bence faydalımolabilecek bir konudur. Tüm ilgilenen arkadaşlara teşekkürler. Rasgele.
Seçkin kardeşim ben kesinlikle mera sormuyorum. Kimsede yazmasın zaten. Konu başka Ben batıdan doğuya tüm karadeniz sahilinde bu balık av vermeye başladığındaki süreci zamanı merak ediyorum.Yani Trabzonda av verirken acaba Kocaelindede olurmu merakı ve buna benzer daha bir çok unsur.
Yok be Muammer abi, balığa baktığım yok şu sıralar. Ama yakın bir zamanda karadenizi yoklamaya başlıyacaz. Takımları bakıma aldım. Niyetine girmeye başladım. Zaten eylül ayına kadar sarozda olucam, oradan sivrice tarafına inecem dikiliye kadar. Hem tatil hem balık. Çocuklar la ne kadar olursa . Esas av eylül 15 başlayacak. Eylülden aralık sonuna kadar levrek nereye biz oraya.
Sinop civarına kadar şu aralar iyi levrek almaktalar.Zaman içersinde bir kısmı boğazlardan inmeye başlarlar ve yayılırlar Sevgiler
Bugün çok ilginç bir olay yaşadım. Sargana deneme yapmak için deniz kenarına indim ve kırmızı beyaz renkli top kullanıyordum. Kenara 7-8 mt kala birden iri bir levreğin topa saldırdığını ve alamayıncada hızla uzaklaştığını gördüm. Akabinde attığım hiçbir sahteye de saldırı olmadı. Bu balık bence tam bir nasip işi, nasibin varsa geliyor yoksa boş çekiyorsun.
Açıkçası ben de mera sorduğunuz kanısına varmamıştım. Ama soruyu yanlış anlamakta ince bir çizgi var aslında.