Karagöz ile Hacivat

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

1. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    -Aman Karagöz'üm bu ne hal?
    -Sorma Hacı Cavcav gittik geldik şu acemi Aret'e yakalandık.

Son şamandıralı avımızdan sonra etkili yemimiz boru kurdu yerine canlı teke ve daha büyük iğne kullanarak önceki avlarda yakalamayı başaramadığımız iri Eşkina ve Baltabaş Karagöz balıklarını hedefleyeceğimizi belirtmiştik. Dün yaptığımız denemede bu balıkları almayı başararak hedefimize büyük ölçüde ulaştık. Eşkina çok iri sayılmasa bile bu 30 cm'lik Baltabaş İstanbul sularında yakalanması çok kolay olmayan bir balıktır. Aynı raporları tekrar tekrar sunmanın bir anlamı olmadığının bilincinde olarak bu sezon çok sürpriz bir balık almadıkça yeni bir gece avı raporu açmama fikrindeyim. Bunun yerine gece avlarında hedef balık - takım - yem seçiminin önemine dikkat çekerek ilgili arkadaşlara naçizane bir derleme yapmak niyetindeyim. Tabii bu yazacaklarım benim kişisel tecrübelerime dayanmkta olup herkes tarafından kabul görmeyebilir veya İstanbul avlakları için geçerli olan bu bilgiler başka yerlerde geçerli olmayabilir.

Şamandıralı gece avlarında öncelikle hedef balığı belirleyip takımı ve yemi buna göre seçmenin doğru olduğu düşüncesindeyim. Çünkü her balık için iyi sonuç veren yem ve takım farklıdır. Hedef balığı belirlemek de meranın sürekli takibini gerektirir. Merada kıyılayan balığın cinsi ve boyu seneden seneye önemli farklılıklar gösterebilir. Örneğin aynı merada aynı mevsimde bir sene küçük çift bantlı karagözlerin, ertesi sene iri baltabaşların, sonraki sene ise ortaboy sivriburunların av verdiğini gözlemlemişizdir. Yine aynı gün içerisinde farklı zamanlarda farklı balıklar ortaya çıkabilir. Eşkinalar güneşin battığı saatlerde kovuklarından çıkıp yoğun av verir sonra açığa yayılırlar, daha sonra ise gece yarısına doğru tekrar kıyıda yoğunlaşırlar, en sonunda güneşin doğumuna yakın da son furyalarını yaparlar. Bu dönemler arasında önceden hazırlanmış takımları değiştirip merada olabileceği tahmin edilen başka balıklara uygun takım ve yem kullanmak avın başarısını çok etkileyebilir. Yine hava durumu ve ay durumunu gözlemleyerek hedef balık tahmini yapmak mümkündür. Mehtaplı havalarda karagözün, karanlık ve yatık havalarda eşkinanın daha yoğun geldiği benim şahsi gözlemimdir. Balıkların davranışlarını bilmek de hedef balık seçimi yapmamızı sağlayabilir. Örneğin iri karagözler çok temkinli balıklardır. Suda dalgıç, merada kalabalık avcı topluluğu, sahilde gürültü yapanlar vs. varsa iri karagöz alma ihtimali yok denecek kadar azdır. Yine bir tane iri karagöz aldıktan sonra ikincisi kolay gelmez, muhtemelen diğerinin yakalandığını anlayıp orayı terk ediyorlar. Bu durumda hedef balığı hemen değiştirmek yerinde olacaktır. İstanbul'da yakalama şansımız en yüksek olan balıklar karagöz ve eşkina cinsleri olacağı için bizim başlıca hedef balıklarımız da bunlar olacaktır. Bu bilgilere göre seçeceğimiz hedef balığımıza uygun olacağını düşündüğüm şamandıralı takımlar şu şekildedir: (Her takımda atılacak mesafeye yeterli olacak en az ağırlık ve ona uygun şamandıra olmalıdır)

Balık: İri Karagöz (Özellikle Baltabaş) 1+ kg.
    Takım: Tek iğneli takım, en dipte iğne iğnenin 5 cm. üzerinde kıstırma
    Misine: 0,28 FC
    İğne: 3 no çember
    Yem: Boru kurdu, İri kaya kurdu, İri teke (Merada yemle oynayan küçük balıklar varsa en uygun yem teke olur ve sıralama ona göre değişir.)

Balık: Ortaboy Karagöz (Özellikle Baltabaş) 0,5 - 1 kg.
    Takım: Tek iğneli takım, en dipte iğne iğnenin 5 cm. üzerinde kıstırma
    Misine: 0,26 FC
    İğne: 4 no çember
    Yem: Boru kurdu, İri kaya kurdu, İri-ortaboy teke (Merada yemle oynayan küçük balıklar varsa en uygun yem teke olur ve sıralama ona göre değişir.)

Balık: Porsiyonluk Karagöz (Özellikle Baltabaş) 300-400 gr.
    Takım: Çift köstekli takım, en dipte kıstırma
    Misine: 0,25 beden, 0,22 köstek FC
    İğne: 5 no çember
    Yem: Boru kurdu, kaya kurdu, ortaboy-küçük teke (Merada yemle oynayan küçük balıklar varsa en uygun yem teke olur ve sıralama ona göre değişir.)

Balık: İri Eşkina 1+ kg.
    Misine: 0,30 beden, 0,28 köstek FC
    İğne: 1/0, 1 no çember
    Yem: İri teke

Balık: Ortaboy Eşkina 0,5-1 kg.
    Misine: 0,28 beden, 0,26 köstek FC
    İğne: 3 no çember
    Yem: İri teke

Balık: İspari (iri)
    Misine: 0,25 beden, 0,22 köstek FC
    İğne: 6-7 no çember
    Yem: Boru kurdu, kaya kurdu, ortaboy-küçük teke

Balık: İzmarit (iri)
    Misine: 0,22 FC
    İğne: 11, 12 no sinek
    Yem: kaya kurdu, midye, karides

Yem seçimi kadar yemin takılışı da hedef balığa uygun olmalıdır. Eşkina bekleniyorsa, bu balık tüm yemi yutacağı için tekeyi serbest yüzdüren sadece kuyruk tarafından takma yöntemi tercih edilmelidir. Karagöz ve İspari gibi balıklar ise dişleriyle tekeyi ortadan ısırdıkları için bu yöntemde balığı kaçırma olasılığı çok fazladır. Bu nedenle karagöz-ispari geleceği tahmin ediliyorsa iğneyi tekenin içinde kafasına kadar yürütme yöntemi kullanılmalıdır.

Tablodan anlaşılacağı gibi yarım kg'ın altında eşkina ve 300 gramın altında baltabaşların avını kesinlikle önermemekteyiz. Bu balıklar iğneden hasarsız çıkartılabilmişlerse kesinlikle suya iade edilmelidirler.

Rastgelsin

2. fuat82

fuat82 fuat

Favori Kamış:
    oyster cast advanced surf 4.20 - Okuma V system 2.70m - 10-40 gr
    Favori Makine:
    Okuma av-65-Shimano catana 3000 Fb
    Elinize sağlık çok güzel bilgilendirici bir paylaşım olmuş balıklarda harika tebrikler.

3. zagor61

zagor61 Murat KILIÇ

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster 420, Daiwa Crossfire 2,40, Shimano Alivo 360
    Favori Makine:
    Penn Affinity 7000, Ryobi Appower 8000, Shimano catana 4000
    En İyi Avı:
    40 cm Baltabaş Karagöz
    Tebrik ederim güzel avlar yapıyorsunuz. 40 cm lik baltabaş yakalamış biri olarak onu çekmemin hazzını ve heyecanını iyi bilirim. Verdiğiniz bilgiler içinde teşekkür ederim.
    Sormak istediğim bir şey var. Takımlarda en alta kıstırma kurşun taktığınıza göre kurşunu fırdöndüye mi takıyorsunuz?

4. sansar

sansar Reha Botsalı

En İyi Avı:
    Balon Balığı
    Bilgiler için çok teşekkürler Aret Bey. Raporlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Yalnız aklıma takılan bir soru var. Karagöz, ispari gibi balıklar dip balığı diye biliyorum.(Yanılıyor da olabilirim.) Şamandıralı olta ile avlanırken beden uzunluğunu nasıl ayarlıyorsunuz?

5. cengiz doğru

cengiz doğru cengiz

Favori Kamış:
    lineaeffe surf mill 4.20,okuma v system 2.70 10-40 spin,lineaeffe xr boat
    Favori Makine:
    Daiwa entoh 4500,okuma safina pro 40
    Aret abi bilgiler için çok teşekkürler senin gibi bir insanının elini sıkıp tanışma şansım olduğu için çok mutluyum.

6. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Porsyonluk balik doyurmuyor beni. 1.5 porsyon için nasil bir takim lazim haci ? :)
    Bu bank dile gelecek bir gün :D

7. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Balık tutarken,arkana biri dikilir,elinde çekirdek çıt çıt da çıt,gitmez bi türlü,çekirdeğide bitmez...Gerilirsin bi yandan,ve meşhur sorunun zamanı gelir,
    -ne baktın birader,hacivat-karagözmü oynuyo???
    Adam derse,''Aret oynatıyo ya hacivat -karagözü'' gelde cevap ver şimdi:) :) :)

Teknikler,anlatım güzel olmuş,yalnız Royun sorusunun cevabıda önemli geldi bana:)
    RASTGELSİN KARDEŞİM...

8. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler

9. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Tebrikler Aret, yine emeğinizin karşılığını almışsınız.Raporlarınla gaza gelmeye devam ediyoruz, ne diyelim darısı başımıza :)

10. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler, biz henüz o boyda baltabaşı yakalayamadık 1,5 kiloya yakın gelmesi lazım çekmesi gerçekten ustalık ister. Kurşunu takımın en altına takıyoruz herhangi bir fırdöndü yok orada.

11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler. Bu balıklar dip balığıdır ama kalkan, kırlangıç gibi dipte yatan balık değildirler, dip seviyesi ile 1 metre yukarısı arasında gezinen balıklardır. Dolayısı ile bu seviyelere indirebilmek yeterli oluyor. Zaten av yaptığımız yerlerde derinlik 4-5 metreyi geçmediği için ayarlamakta bir zorluk yok. Bilindiği gibi stoper isimli bir alet de kullanıyoruz. Bu boncuk sayesinde şamandıranın istenen seviyede durması sağlanıyor. Kurşun dibe oturup şamandıra yan yatarsa takımı çekip stoperi biraz aşağıya çekiyoruz ve sonraki atışta takım kalkıyor.

12. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Rica ederim Cengiz'cim forumdaki arkadaşların geneli için bu dediklerin geçerli. Bu hobi ile uğraşan insanlar içerisinde efendi olmayan adam gerçekten çok az.

13. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Bu sene de eşkinalarınızı, karagözlerinizi Bizimbank'a yatırın, siz de kazanın.

Porsiyonluk doyurmuyorsa bak orada orta boy dediklerimiz var, ona göre olta atacaksın. O da yetmezse en büyük boy :)

14. zagor61

zagor61 Murat KILIÇ

Favori Kamış:
    Lineaeffe Seamaster 420, Daiwa Crossfire 2,40, Shimano Alivo 360
    Favori Makine:
    Penn Affinity 7000, Ryobi Appower 8000, Shimano catana 4000
    En İyi Avı:
    40 cm Baltabaş Karagöz
    Teşekkür ederim. İnşallah sanada rastgelir. Başarılı avlarının devamını dilerim.

15. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Neyse bu avlaklarımız pek ayak altı değil, öyle olsa İstanbul gibi yerde balık çekerken görürler 2 günden talan ederlerdi. Karşı taraftaki Eşkina meraları maalesef bu şekilde darmadağın oldu. Avrupa yakasına doğru düzgün yürüme alanları yapmayan Belediyeye minnettarız :) Gerçi şimdi yoğun şekilde deniz doldurma faaliyetleri var. Bakalım denize uzanan bu alanlar kıyı yaşamını bitirecek mi yoksa yeni meralar mı yaratacak onu da göreceğiz. Bazen bana avlak soruyorlar, ben de en az insan olan yer neresi ise oraya gidin balık oradadır diyorum. Zaten bütün sahil şeridi doldurma ve dökme kayalık, hiç bir yerin bir diğerinden farkı yok, önemli olan tenhalık.

Abi yazdıklarımda yanlış veya eksik gördüğün noktalar varsa lütfen bilgilendirmekten çekinme. Bu işin ustalarından biri olarak vereceğin bilgiler benim ve takip edenler için çok yararlı olacaktır. Bir gün seninle bir gece avı yapıp tecrübelerinden yararlanmayı çok isterim.

16. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Saol İsa abi, sizin de yabancısı olmadığınız bir av çeşidi olduğunu biliyorum, yakında güzel raporlarınızı görmek dileğiyle..

17. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Temiz, leziz bir günce olmuş. Bilgiler de bonusu. Tebrikler ve de teşekkürler sevgili Aret.

Bir kaç fotoğraf daha olaydı demeden de geçemeyeceğim.:)

18. BURSADAN

BURSADAN HASAN

Tebrikler güzel av yapmissiniz. Ayrıca çok güzel bilgiler vermissiniz.
    Sizden tavsiye istiyorum.
    Tam dediğiniz gibi tenha bir yer buldum. Kimsecikler yok.
    Kayalar denizin içine kadar giriyor. Alti bos. Derinlik 3-5 mt.
    Teke ve boru kurdu yem denemem sonuç vermedi. Bir eskina aldim
    El kadar onuda suya gönderdim. Takimlari hemen kayaların dibine indirdim.
    Neler yapmaliyim

19. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ellerine sağlık Olsun.
    daha güzel ve bereketlisinin gelmesini canı yürekten dilerim.
    bu balıklara bende baksammı acaba diye düşünüyorum bu hafta da o işe vakit ayırsak diyorum. bakarsın gelir bişeyler. her haftada maaşallah bakıyoruz ya bende anlamadım gitti. yine git lüfer kofana peşine, tam diyorum dip balığı bu lüfer hayvanı bizi bozuyor, ne balıklar tutucazda lüfer olayından bi kurtulabilsek....

Bu arada görüşünce muhakkak bana hatırlat sana hiç ama hiç görmediğin, göremeyeceğin bir yem takma metodu göstereceğim. anlatmakla olmayacak. farkı şu balık varsa kesin o yeme gelecek, hatta hatta yanyana 2 takımda bile o yeme gelecek.

Sevgiler.

20. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Teşekkürler Nuri abicim. En kayda değer balıklar bunlardı, aynı raporları tekrar tekrar yayınlayıp kabak tadı vermek istemem. Onun yerine daha az tecrübeli olan arkadaşlara yol gösterici birşeyler karalayayım dedim. :)