Merhabalar benim bir problemim var. Bulunduğum bölgede karagöz/sargoz var ama çok ürkek, 0.18 misina tek iğne ile kurşunsuz sadece küçük fırdöndü midye yada ayıklanmış karides takıp atıyorum olta süzülerek iniyor yanlarına, farkettikleri anda sanki ortalarına bomba atmışım gibi anında dağılıyorlar. Hatta midye içini çıkardım, iğneye takmadan direk attım midyeye ilgileri varmı diye, midye aralarına indiği anda hepsi birden vın turizm aynen kayboldular yine. Bir dahaki sefere teke çıkarabilirsem fc misina ve canlı tekeyle deneyeceğim. Bu duruma yorum yapmak isteyen yada marmarada karagöz/sargoz avıyla ilgili tecrübelerini paylaşan olursa sevinirim.
o halde bile ürküyolarsa şamandıra daha çok ürkütür balıkları usta mazmuzlamayı denesen belki balıklar yemi direk gördüğü için ürküyolardır mazmula topladığın balıklar zaten yem için toplancağı için yemden ürkmeyebilirler benim aklıma gelen bu
dostum iğnesiz yemden korkan o şamandırayı atınca da korkacaktır.karagöz için işe yararmı bilmiyorum ne kadar uygun onuda bilmiyorum ama melanurda aynı derecede zeki olduğu için onu tutarken misina kullanmadan bir ampulün etrafına sarıyolar ekmeği atıyolar yada benzer şekilde dibe herhangi bi yere sabitliyolar balık çıkıyo ama zahmetli bi iş ayrıca karagözde sargozda ne derece işe yarar bilmiyorum büyüklerimiz daha bilgilendirici olcaktır saygılar
Sizin gördüklerinizin boyutu nedir yer neresidir bilmiyorum ama ben ortalama bir kilonun üstündeki karagözleri görüp kuduryorum. Hiç bir şekilde oltaya gelmiyorlar.Yem olarak her şeyi denedik fakat sonuç yok. Ağ la çevirip zıpkınla dalıp vurduklarını duydum.Bu bölgedeki balık yataklarını böyle kuruttular.
slm, bahsi geçen karagözler için 1 numara iğneye takabileceğiniz boyutta,'yine bahsettiğiniz derece kıyıya yakınsa' yengeçi deneyin yem olarak. kurşunsuz takımla fırdöndüden itibaren 1 ile 1,5 kulaç arası mesafeye yerleştirebilirsiniz iğnenizi.ayrıca fırdöndüden sonra fc misina kullanmanız lehinizedir.yem suya indiğinde kaçışabilirler bir sabır gösterirseniz yengeçe geri gelmemeleri söz konusu değildir.lakin avlağınız kayalıksa yengeç kaya aralarına kaçmamalı,
Gördüklerin marmaranın has karagözü olarak bilinen sargos ise zaten senin onu görerek yakalamanın pek imkanı yoktur. Gündüz zakti yeme geldiklerini hiç görmedim(ufakları dahil). Büyüğünün avcılığı ise daha ziyade sonbahardan itibaren mart-nisana kadar olur. Gece yapılır ve sabır işidir. Ben henüz hiç yakalayamadım aslında ama rahmetli babam tam bir karagöz avcısıydı. Tepsi gibi karagözlerle gelirdi eve. Bize tekniklerini anlattı ama bizde sabır yeterli olmadığından henüz yakalayamadık. Yem olarak düşündükleriniz doğru yemler bunlara ek olarak boru kurduna da saldırır. Sonbahardan itibaren daha ziyade boru kurdu ve karides, ilkbahara doğru midye ve teke daha verimli olur ama muhakkak sabretmek lazım, ışık ve ses kesinlikle olmayacak, sigara içiyorsanız kesinlikle saklayın hatta çakmağın ve kibritin ilk kıvılcımı sizin o geceki karagöz yakalama ihtimalinizi çok zayıflatır. Şamandralı takımdaki fosfor onu ürkütmeye yeter, kaçının. Kayaların üzerinde ilerlerken el fenerinizi kesinlikle suya tutmayın. Sandaldaysanız el yada dip oltasının en ucuna hırsız bir iğne daha bağlayın. Kıyıdan dip oltası zor olur ama el oltasından verim alabilirsiniz. Sabredin ve bekleyin ilk 1-2 vuruş çok hafif olacaktır sakın oltanızı çekmeyin hatta salın ardından bir asılma gelecektir o zaman tasmalayıp çeldirin ve atacağı kafaların sertliğine göre çekin ya da yavaş yavaş kaloma vererek salın, iğne ağzına iyi oturduysa kaçamaz, eğer oturmadıysa zaten ne yapıp ne edip kurtulacaktır üzülmeyin yenisine sağlık. Eğer gerçekten büyükse sudan muhakkak kepçe yardımıyla çıkarın yoksa atacağı seri kafa darbeleri suda koparamadığı misineyi koparabilir. Kepçeniz yoksa cesaretinize bağlı tabi ama galsamasından tutup sudan çıkarmayı deneyin. Dediğim gibi ben aslında henüz tutamadım ama babamdan çok dinledim ve bir defasında yanımda ilk balığa çıkan birine bu anlattıklarımla yakalattım. İnşallah sizlere de rast gelir. Fırında da ne güzel olur meret
"En ufağı kan kırmızı" derler ya işte bu arkadaşlar onlardan. Çok teşekkürler, şamandırayıda, mazmuzlamayıda deneyeceğim. Ampul mevzuunuda araştırıp, becerebilirsem deneyeceğim. Teşekkürler, yer Altınova/YALOVA, 20 cm. civarında benim gördüklerim. Aynen abi bende sizin gibi kuduruyorum Teke çıkartmaya çalışırken yengeçe rast gelirsem onuda deneyeceğim. Çok teşekkür ederim. Üşenmeden uzun uzun bilgiler verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Işık olayını pek önemsemiyordum ama artık birinci kuralım olacak. Verdiğiniz diğer bilgilerinde bana çok faydası olacak. Yorumlarını, tavsiyelerini esirgemeyen, tecrübelerini paylaşan sizlere çok teşekkür ederim. İnşallah bu bilgilerin ışığında ilk yakalayacağım (tabi yakalayabilirsem ) karagözü raporlayacağım.
Şimdi sana yer söyleyebilirim ama nekadar zıpkıncı varsa oraya üşüşür.İstersen özelden yaz nokta olarak söyleyebilirim.