meraba dünkü balık avımızda oltamıza takılan camgözün fotosunu ekliyorum..bunun dışında çapari ve yemli dip oltayla toplam 1,5 kğ gibi istavrit ve mezgit aldık ama İzmit körfezinde yunus sürülerinden ve camgözlerden balık dağılmış durumda saygılar rastgele
Bu camgözler ve büyükleri insanlar için zararlımıdır? Yunuslar halen körfezdemi? Geçen hafta yunus yüzünden balık tutamamıştık.
Cam gözler ve Yunuslar balığı sahile çeker.Ben kıyı balıkçısıyım.Yunusu görünce çok sevinirim.Çünkü hemen balık yapmaya başlar.Ama tekne avcılığı için hayırlı bir hayvan değil!!!
bir soru Sevgili Cem güzel av gerçekleştirmişsiniz tebrik ederim. Bir sorum olacak, Anladığım kadarıyla hedef balık bu olmamasına rağmen, oltaya kazara gelen Camgöz dediğiniz tebliğde avlanması yasaklanmış olan, Büyük camgöz (Kum) köpek balığı (Carcharhinus plumbeus) değil, değil mi? Bilgi verebilirseniz memnun olurum. Selamlar, sevgiler.
Güzel tesadüf, bugün yukarıdaki soruma cevap olacak bir başlık açılmış. Acaba hangi camgözdür bilen-tanıyan varsa, bilgi alabilirsek? http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?p=574686#post574686
Cins tanimlamasi yapamiyorum ama hocamin calismalari haricinde konu ile alakali Huseyin alp agbimizinde guzel bir derlemesi var. Onuda paylasmak istedim. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=19420
Sevgili Mehmet konuya ilginiz için teşekkür ederim. Sağ olsun Yakup hocamız büyük emek ve özveri ile çok sistematik bir şekilde konuyu izah etmiş. Bu bilgileri böylesine detaylı ve anlaşılabilir bir şekilde başka yerde de bulabileceğimizi zannetmiyorum. Hocamız konu içerisinde “Bu gün hiç bir anlam ifade etmese de bir gün "nerden bulabilirim" durumu ortaya çıktığında işe yarayacağına inanıyorum.” demiş. Bu sözlerinden aldığım cesaretle konuyu defalarca okudum. İşin ehli kişiler yahut olgulara daha geniş bakabilen üyelerimiz bu yazılanlardan da bir karara varabilirler ancak, okuduklarımı görsellikle destekleyemediğim için hangi camgöz olduğuna karar veremedim. Zira, ilgili linklerdeki resimler açılmıyor. Bu eksikliğimi Hüseyin Alp üstadımızın paylaşımları ile gidermeye çalışınca da sözü edilen camgözün galeorhinus galeus olduğuna hükmettim. Bu balık için Sevgili üstadın paylaşımında zikrettiği bölümü de aşağıya alıntıladım. Sayın Hocamızın, hususen bu konuda bilgilendirme yapacak olması, nihai tahlilde noktayı koyacaktır zaten. “Bunun yaninda ucuncu camgoz adiyla tanidigimiz baliksa kucuk camgoz olarak bilinen , uluslararasi litaraturde tope shark olarak taninan galeorhinus galeus’tur. Boyu max 1.90 m erisir.Insanlara zararsizdir.Bu balik dunyanin a vitamini olarak en zengin kaynaklarindan biridir, oldukca ticari bir kopek baligidir, eti lezzetli, yagi,derisi, yuzgecleri , cigeri insan faydasina kullanilir. Ancak bu balikda kirmizi listededir ve hatta bir onceki paragrafta isledigim tebliglerimizde yakalanmasi yasakli buyuk camgoz Carcharhinus plumbeus dan daha yuksek risk gurubu olan turu ciddi tehdide acik (volunerable) katogorisine sokulmustur. Ancak ne hikmettir bilinmez Ulkemiz sularinda da bulunan bu balik Ulkemizin sirkulerinde korunma altina alinmamistir.”
Merhabalar. Bu balık Karadeniz'de de hedef av olan, lezzetli (iyi hazırlandığında) bir köpek balığı türü olan mahmuzlu camgöz (Squalus acanthias) dır.
Yasaktı değildi, o kadar tartışılırken neden aktarıp bu balıktır demediniz. Hüseyin bey anlatmış ama bu balık o balık değil. Hüseyin beyin anlattığı tür genelde sadece Akdeniz'de üstelik nadir görülen bir türdür. Karamürsel ise Marmara denizi kıyısındadır.
aslında bana kalırsa bu hayvan kesinlikle "mustelus mustelus" marmarada ve genel olarak denizlerimizde en çok aktif olan bir türdür yakalandığı zaman salınması görüşündeyim
Sevgili Alper, sanırım rapora konu olan camgöz için yapılan değelendirmeleri okumuş olmalısınız. Dolayısıyla, yeni bir isimlendirme yapma gerekçeleriniz, daha önce "acaba bu hangi camgöz" sorusundan daha çok merakları tahrik ediyor. Acaba, "bence" nin ötesinde, bilgilerimizi değiştirecek ne tür belge ve bilgiyi bizimle paylaşmayı düşünürsünüz?