Arkadaşlar tekne almaya sonunda karar verdim ama her konuştuğum kişi değişik bir şey söylüyor bu konuda. Tecrübe konusunda bu forumda çok güvenilir arkadaşlar olduğunu biliyorum, beni aydınlatırsanız sevinirim. Sıkıntım şu: Sadece yazları yaklaşık 2 ay süreyle kullanmak üzere bir tekne alacağım. Kullanacağım yer Balıkesir Altınoluk. Maksimum tekne+motor 3.500TL ödemeyi düşünüyorum. Ben hem taşıma kolaylığından hem de fiyatından ötürü 3.5 metre fiber tekne ve 5hp motor düşünüyorum. Sorun da burada başlıyor. Denilenler: - 90kg tekne mi olur. Yanından küçük bir gemi geçse alabora olursun. - O tekne kağıt gibi ortadan ikiye ayrılır. - Biraz dalgalı havada asla binme. - Bot al şişir kullan, ne uğraşıyorsun. - Dikkat et büyük balık yakalarsan tekneyi batırmasın ve bunun gibi cümleler işte. Bot almayı kesinlikle düşünmüyorum. Anlayamadığım şey madem bu kadar tehlikeli bu adamlar neden bunu üretiyor? Onu bırak daha küçük tekneler de mevcut. Bir de teknesi sadece 3.5 metre olduğu için yukarıda yazdıklarımın başlarına geldiği kaç kişi var? Lütfen bu konuda yardımcı olun. Özellikle de 3.5 metre kullanıp sorun yaşamayanlar varsa karar vermemi kolaylaştırır bu durum. Sizce ne yapmalıyım?
Kaygıların hepsi tutarlı kaygılar. En absürt görünen "balık batırmasın" olayı dahi, eğer sağlam bir orkinos denk gelirse gerçek olabilir. 3.5 metre tekne kullanıp bunları yaşayan pek yok, çünkü 3.5 metre fiber tekne ile denize çıkan pek yok. Bir kaç kez çıkıp aman aman, canımı denizde bulmadım deyince, o tekneye bir daha binmez alanlar genellikle. En az 4.30 filan olmalı fiber tekne. 3.5 tekne, genellikle kumanya teknesi filan olarak kullanılır, yani büyükçe teknelerde kıyıya gidip gelmek için. Yada göllerde de makul olabilir. Ben tavsiye etmem. Ama alacak olursan, fatura ve CE belgesi gibi evraklarının tam olmasına mutlaka özen göster.
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. 4.5 metrelik motorlu tekneleri de sanırım o fiyata bulmam imkansız. Tüm olumsuzluklara rağmen bottan daha güvenli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda haksız mıyım?
Bazı botlar bundan daha iyi olabilir ama, sanmıyorum bundan ucuz olsunlar. Sonuçta bu can meselesi. Riske atacağınız bir kaç avuç para değil, canınız. O nedenle iki kere düşünmenizi salık veririm. Deniz, emin olun ki görüp görebileceğiniz en insafsız canavardır.
abi meraba sanırım bütceniz 3.500 tl bu bütce ile alıcağınız 3.50 tekneler sağlıksız ve kağıt gibi tek kat teknelerdir.Yerli yurdun 3.50 tekneleri mevcut çift katlı ve sağlam tekneler ama sizin ayırdığınız bütce sadece tekne alınır obakımdan tavsiye etmem tekne motor işi görecelidir keşke diğeceniz bi çok nokta var işin ucunda canınız var bundan daha önemliside yok 3.500tl ye güzel ağaç tekneler var içinde 3 5 hp lombardin ile her yere gidersiniz ve o 3.50 fiberlerden kat kat daha sağlam.Ama ben bütcemi yükseltirim derseniz yine yerliyurdun 4.30 4.50 mt tekneleri var ve çokçok sağlam dengeli tekneler size yapılan söylentiler hepsi doğru deniz bu aniden patlar ise 3.50 tek kat tekne ile alabora olma riskiniz çok yüksek