Kardesimin yakalagadigi bir kac kefal!!!!

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ArcameneL tarafından paylaşıldı.

  1. ArcameneL

    ArcameneL

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    ANTALYA, Ankara
    Favori Kamış:
    olta, zipkin
    En İyi Avı:
    girida 6 kilo babamla beraberdi ama :)
    Son düzenleme: 18 Aralık 2007
  2. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Balıklar çok güzel ama o kadar büyük 3li kanca ile nasıl yakaladınız anlamadım.
    Çarpma mı yaptınız, ekmekmi bağladınız. yada yöntem nedir?
     
  3. ArcameneL

    ArcameneL

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    ANTALYA, Ankara
    Favori Kamış:
    olta, zipkin
    En İyi Avı:
    girida 6 kilo babamla beraberdi ama :)
    kardesim super bir carpma teknigine sahip. baligi gorsun yeter. :) bizim finike ve cevresinde carpma ile balik yakalmak cok mehsurdur.
     
  4. troster

    troster İLHAN

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    504
    Şehir:
    izmit
    Favori Kamış:
    lineaaffe 15 kilos
    Favori Makine:
    okuma rav2, okuma salina 10000
    En İyi Avı:
    lüfer,istavrit.turna v.s..
    çarpma ile kefal yakalamak herika olduğu kadar ustalık ve marifet isteyen bir av şekli arkadaşlar.bizzat şahit olmuştum izmitte büyük tercrübe ister gerçekten..tebrikler dostum..emeğine sağlık..
     
  5. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    bravo, tebrikler vs.
    kutlamalara az sonra ara verilir herhalde bu sebebten ben hemen kutlayayım dedim;):D :D :D
     
  6. flazer

    flazer mehmet ali filizer

    Mesajlar:
    4.148
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Favori Kamış:
    YILMAZ 90 LIK ZIPKIN SHEAKPER MAKARALI OLTA VEDE ALBA NIN KAMIŞLARI
    En İyi Avı:
    TATLI SUDA 43 KG AYNALI SAZAN(rüyamda)5,5kg aynalı sazan,6KG DÜZ SAZAN, DENİZDE 2KG MIGRI
    çarpmayla balık yakalamak etik deil birazdan arkadaşlar gerekli uyarıları yaparlar
     
  7. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    çarpmayla kefal yakalamak çok harika olmasa da, etik olmadığı kısmına katılmıyorum malesef.Çarpma birincisi kanunen yasak değil, ikincisi zaten standart yemli oltalarımızla balık yakalarken balığın kösteği kopardığında sonunun ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz, balıkta kalan o iğne balığı bir süre sonra öldürüyor, bu yüzden gerçekçi olalım, denizde ölen hiçbir balık ziyan olmaz, zaten çarpmayla yakalanabilen balık türü kaç tanedir hepimiz biliyoruz, çarpmayla yakalandığı için soyu tehlikede olan bir balık türü hatırlamıyorum.
    Ancak her halükarda çarpmayla balık yakalamak bence amatör balıkçının işi değil, amatör balıkçılığın felsefesine aykırı, amatör balıkçı yemek için değil avlamak için yakalar, sonuçta balığın yeniyor olması maksadı değiştirmez.Sadece yemek maksadıyla balık yakalamak amatör balıkçılık değildir.
    Zaten öyle olmasa şahsen geri iade ettiğim balıklar yakaladıklarımın yarısından fazla olmazdı....
     
  8. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    tebrikler arkadaşım ama yücel ustanın dediklerinide pek göz ardı etme selamlar
     
  9. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Sevgili Ahmet, öncelikle güzel balıklar olduğunu söyleyeyim. Arkadaşlarımız çarpma ile balık yakalamanın etik olmadığını belirtmişler ama açıklama yapmamışlar. Ben neden etik bulmadığımızı ve bu şekilde avlanmadığımızı sana kısaca anlatayım.

    Biz neden balık avlamayı hobi ediniriz? Çünkü çok yönlü bir hobidir ve bu çok yönlülüğü ile bizi stresten uzak tutar. Önce ne yakalamak istediğimize karar veririz ve hatta bazen bir balığa öyle bağlanırız ki, o balıktan başka bir balık avlamak istemeyiz. Çünkü bize yaşattığı heyecan ve keyif diğerlerine göre daha farklıdır. Tutmak istediğimiz balığı oltada hissetmek, onunla mücadele etmek, bize herşeyi bir anda unutturuverir. Tutmak istediğimiz balığa karar vermek için kafa yorar, onu yakalamak, o balığı aldatmak için takımlar hazırlarız, sonra onu sabırla oltamızın ucuna gelsin diye bekleriz ve sonunda oltamıza geldiğinde onunla mücadele ederiz. Kısacası, balık tutmak bize çok tatlı bir yorgunluk, tuttuğumuz zaman bir o kadar da haz yaşatır. Çünkü onunla mücadele etmiş ve kazanmışızdır. Onu aldatmış, oltaya gelmeye ikna etmişizdir. Amatör balıkçı olmak böyle bir şeydir işte, her taraftan bünyemizi sarar.

    Ancak çarpma ile avlanmanın hiçbir özelliği yoktur. Sürüye ya da biraz daha bu konuda marifetli isen, sana doğru yüzen balığa çarpmayı sallar, hiçbir mücadele vermeden balığı alırsın. Ya da daha kötüsü, balığı yakalayamaz ve o derin yara ile suda bırakmış olursun ve muhtemelen o balık yaşamaz. Yani hem keyif almayacağın bir şey yapıyorsundur, hem de balığı alamadan öldürme riskin yüksektir. Olta ile ağızdan yakalanan balık, kaçsa dahi ölmez. Ama çarpma ile karnından ya da başka herhangi bir yerinden yakalanan balığın, kıyıya alınmadığı takdirde yaşama sansı hemen hemen yoktur.

    Bizler, yani amatör balıkçılar ;

    1 - Tutacağımız balığın ne olduğuna karar veririz,

    2 - Onu kandırmak ve yakalamak için, hangi takımın onu aldatacağını düşünerek kafa yorarız ve ona göre takım hazırlarız. Oldu ya, kandıramazsak başka bir gün başka bir takımla yeni bir taktik deneriz.

    3 - Oltaya gelmesi için (bazen tüm bir gün) sabırla bekleriz. Tutamadığımız zamanlar da olur ama hiç gocunmaz, başka bir gün tekrar yakalamak için peşinden gideriz.

    4 - Oltaya geldiğinde, onu kaçırmamak için mücadele ederiz. Kaçırırsak, neden kaçırdık? Misina mı koptu? İğne mi yamuldu? Çekerken misinayı hızlı mı topladık, boşluk mu verdik? diye kendi kendimize sorarız. Bazen arkadaşlarımızla paylaşırız, doğrusunu öğrenip tekrar deneriz v.s. v.s.

    Kısacası bunları yaşamadan amatör balıkçı olunmaz. Bunları yaparken de, bir yandan doğaya zarar vermemeliyiz. Balıklarla aramızda fırsat eşitliği yaratmalıyız. Yoksa adil bir mücadele olmayacaktır yaptığımız.

    Yukarıda maddelediklerim yoksa eğer bir avın içinde, onun adı amatör balıkçılık değildir sevgili arkadaşım. Dilerim bunu kardeşine de anlatırsın ve hepimiz yukarıda anlattıklarım dahilinde, amatör balıkçılığın keyfini birlikte yaşarız. Tebliğde yasak mı? Hayır, değil ama bu işin yazılmamış kuralları da var gördüğün üzere ve bunları inkar edemeyiz. Bizler için denizlerde paragat kullanmak da yasak değil ama oltanın ucunda o keyfi yaşayamayacaksak, bizler onunla da avlanmayız. Hatta bu yöntemlerin yasaklanması için çalışmalıyız da. Senden ricam, anlattıklarımı oku, sanırım hak vereceksin ve bunu tanıdıklarına da anlat. Anlat ki, bir şeyleri yerli yerine oturtalım halk olarak. ;) Bu keyfi hep birlikte yaşayalım.

    Sevgili arkadaşlar, sizlerden de ricam, konulara "etik değil, uyarı yaparlar" v.s. yazıyorsunuz ama bunları yazarken, arkadaşlarımıza neden etik bulmadığımızı da anlatın lütfen. Anlatmayacak ya da anlatamayacaksanız, lütfen bu tip uyarılar yazmayın ki arkadaşlarımızın da kafası karışmasın. Sebebini yazmadığınız şeyleri, kimsenin anlaması mümkün olmayacaktır çünkü. :) İnsanlar buraya, yazılı ya da yazılmamış kuralları bilerek gelmiyorlar. Bizler başkalarından öğrendik, bayrağı devraldık ve başkalarına bu bayrağı devretmek zorundayız diye düşünüyorum. Yoksa kendi bildiğimizle yaşar gideriz ve bu amatör balıkçılığa da, bize de, geleceğe de hiçbir şey kazandırmaz. ;):)
     
    Son düzenleme: 19 Aralık 2007
  10. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Yücel, yazdıklarına katılıyorum ama şu köstek ağzında kaçırdığımız balıklar için, bir ara yine bir tartışma olmuştu, hangi konuda bilmiyorum ama bulursam linkini vereyim. Orada, balığın ağzında kalan iğnenin balığı öldürmediği, çünkü kısa bir süre sonra, balığın iğneyi ağzından atabildiği belirtilmiş ve bu görüşte birleşilmişti. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, bu bilimsel nedenlere de dayandırılmıştı. Net hatırlayan arkadaşlarımız varsa yardımcı olurlar sanıyorum ya da konuyu bulabilirsem birlikte bakarız. Ancak, balık başka bir yerden yara alırsa yaşamıyor. O nedenle ben çarpma kullanmayı doğru bulmuyorum. Tabi yukarıdaki mesajımda bahsettiğim nedenler de oldukça önemli bir amatör balıkçı için. Senin de dediğin gibi, bu yöntem amatör balıkçılık ruhu taşımadığından, amatör balıkçılara uygun bir yöntem değil.
     
  11. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    iğneler bir kaç gün içinde pasklanarak balığın ağzından düşer. eğer paslanmaz galveniz iğne kullanıyorsanız balık onu atar. eğer daha içerde bir yere takılırsa balık iğneyi ve misinayı bir araya toplar ve üzerini bir yağ kitlesi ile kaplar. böyleece iğne ve arkasındaki misina bir kist formuna dönüşür. yani iğne ölümcül bir organa denk gelmemişse (kalp gibi) balık yaşar
     
  12. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Teşekkürler Ozan, bunun gibi açıklamalar yapılmıştı daha önce de ama tam olarak hatırlamadığım için yazamamıştım. En azından ben de daha ayrıntılı tazelemiş oldum bilgiyi, sağolasın.
     
  13. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili arkadaslarim hepiniz biliyorsunuz ki balik vucudundan yara aldi mi, kanadimi dogada ki butun avci baliklari uzerine ceker.Bunun yanida bakteri ve viruslere karsi zayif dustugu gibi, yasamini surdurmek icin gerekli olan avcilik ve kendini koruma kabileyetini oldukca kaybeder.Carpma balikciligi bir balikcilik bicimidir ancak eger balikcilik katagorilerinden biriyle ifade edilmek durumunda kalirsak ancak folklorik degerleri oldugu ifade edilip, folklorik balikcilik katagorisinde degerlendirilebilir.Ben Dunyada carpma balikciligini bir tek Ulkemizde gordum. Internette bile Ulkemiz disinda izine rastlamadim.Olmaz demiyorum ancak ben rastlamadim. Inanin kefal baliginin illaki bir turu Dunyanin neredeyse her yerinde vardir.Carpmaciligin kolaylikla balik tutacagi sartlar pek cok balik icin fazlasiyla dis Ulkelerde mevcuttur.Burda sorulmasi gereken neden onlarda bu balikcilik yoktur olmalidir. Cunku Amator balikciligin hic bir katagorisine giremez. Bu tur balikciligin degerlerini yansitmaz. Elle balik tutmak, nehir yatagi degistirmek, kargiyla buyuk balik catallamak, balik otuyla balik yakalamk gibi folklorik, bolgesel degerler ve gecmis uzerine kurulan bu balikcilik onlar gibi ilkel esaslarda calisir. Her turlu balik avciliginin illaki bir ihtisaslasmasi vardir, illaki bir Ustalik gerektirir.Ancak bugunku degerlerle bir misinanin uzerine uclu igneyi baglayip, bunu kursun telle veya dokumle agirlik verip balik vurmak(dikkat edin balik tutmak demiyorum balik vurmak diyorum) Uluslararasi amator balikcilik mentalitesinde kendine bir yer bulamaz. Bugun rapala, meps ve kasiklardan bile uclu igneler cikariliyor ki bunlarda baligi agzindan yakalr.Ancak verdigi tahribat oldukca yuksektir.Ayni zamanda balik tekneye alinirken balikci icinde risk yaratan takdir edebileceginiz unsurlar tasir. Ayni sekilde yakala sal esnasinda baligi mumkun oldugunca zedelemeden denize dondurmek icin damaksiz ignelerin kullanimindan tutun, baligi sadeve agzindan yakalamaya dizayn edilmiz cember ignelerin kullaniminin artirilmasida Amator avciligin su an uzerinde titizlikle durdugu konulardir. Butun Usta Carpmacilara soruyorum, Usta olana kadar kac baligi carpmayla yaraladiniz.Bu isin reklamini yaparsak yeni gelen nesli bu balikciliga ozendirirsek daha kac balik carpma yuzunden ciddi yaralanmalarla denizde yasam savasina geri donmek zorunda kalacak ve kaci gercekten bunu basaracak. Igneden kurtulmus veya agzinda igne kalmis balikta da mortalite soz konusudur.Ancak bu mortalite oraninin carpmayla karsilastirilamiyacagi kanaatindeyim. Elbette dogada hic bir sey ziyan olmaz.Ancak Amator Balikci mentalitesi, kontrolu dis etmenlere tanimadan once kendi Ustaligi ve mudehale kabiliyetiyle balik tutmada uzmanlasmayi ariyor ve buda yetmiyor, artik baligi tanima ve onu korumada da Ustalik bugun dunya mentalitesinde yerini buluyor.Dunyanin en taninmis Game Fisherlarindan biri(su anda adini animsamiyorum) Yanlisla yakalanan bir yunusa nisan atti diye itibariyla birlikte herseyini yitirmistir bu mesgalede.Yani disarda dogaya saygisi olmayan balikcinin yuruyecegi yol cok kisadir.Carpmaciligin bir balikcilik folkloru oldugunu unutmayalim. Amator balikci olarak kendini ifade edenin carpmayla isi olamaz. Kanunlar kurallar buna izin verse bile...
     
  14. ArcameneL

    ArcameneL

    Mesajlar:
    45
    Şehir:
    ANTALYA, Ankara
    Favori Kamış:
    olta, zipkin
    En İyi Avı:
    girida 6 kilo babamla beraberdi ama :)
    aslinda dusununuce gercekten amotor balikciliga ters geliyor carpma ile balik yakalamak. suyun icinde durmadan balik ariyorsun yani baligin sana gelmesini beklemiyorsun sen baliga gidiyorsun bu cok ters. tekyneyle fish finder kullanip yakalamak cok daha amatorce. bazen alayin icinden kucuk balik gele biliyor tabi bunlar kedilerin yemi oluyor. buyukler ise tava. :) gerci bizim evde yakaladigimiz baligi yemek adet diildir pek. satin alinarak yenilen balik bana daha guzel gelir. neden bilmem ama sanirim kendi yakaladigim balikta bir emek oldugundan olsa gerek kiyamam yemeye kendi yakaladigim baligi.
    Bunlar bi tarafa ben simdi kardesime carpma ile balik yakalama amator balikciliga aykiri, git tekne al kendine sonra mico yada usta balikci belgesi al sonra git carpma ile balik yakala desem. bana diyecegi seyleri aklimdan bile gecirmek istemiyorum. ama bencede etik diil amator balikciliga aykiri...
     
  15. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Hüseyin abi verdiğin bilgiler için teşekkürler. Avusturya'da yaşayan Ercan arkadaşımız, alabalık avlıyor örneğin ve anlattığına göre av bölgesine giderken iğneleri kontrol ediliyor. Damaksız ve tek iğne kullanarak balık avlamalarına izin veriliyor ve balık neslini bu şekilde koruyarak, gerçek boyutlarına ulaşmaları sağlanıyor. Ercan'ın yakaladığı alabalıklara bakarsanız, boyut konusunda ne demek istediğim daha net anlaşılacaktır. Burada yakalanan bazı kırmızı beneklerle, boyut olarak çok uzak bu balıklar. Çünkü burada kullanılan iğnelerden, balıkların pek kurtulma şansı yok küçük olsalar da. Ama yurt dışında böyle değil. Ancak ne var ki, bizim ülkemizde çözülmesi gereken o kadar çok şey var ki, damaksız ve az sayıda iğne kullanmak bunların içinde belki de en son sırada yer alıyor (elbette hepsi önemli esasen, olmamalı demiyorum ama bir sırası mutlaka olmalı). Öncelikle insanlara etiği benimsetmeli, ruhu taşımalarını sağlamalıyız. Yoksa zaten ne yaparsak yapalım sonuç değişmeyecektir. Ama bu ruh aşılanabilirse (elbette hepimizin çabası ile) herşey kendiliğinden çözülecektir, kanun v.s. olmasa bile. Yanılıyor muyum bilmiyorum arkadaşlar ama benim düşüncem bu yönde ve bu nedenle, sürekli olarak insanlara bu ruhu taşımaları için bir şeyler anlatıp öğretmeye çalışıyorum. Dilerim bir gün kurallara gerek kalmadan, herkes doğru avcılık yapar. O zaman kuralları kendimiz koyarız. :)
     
  16. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Çarpma kullanmamak için, tekne alması ve miço olması gerekmiyor. :) Ona güzel bir kamış+makine hediye eder ve kardeşine sitede gördüğün takımlardan hazırlarsan, bence daha iyi anlayacaktır. O mücadeleye bir kaç kez sokarsan kardeşini, bence bir daha eline çarpma almayacaktır. Bana sorarsan zor bir şey değil. Burada çarpma ile avlanıp, sonrasında oltayla yaptığı avları heyecanla anlatan çok arkadaşımız oldu. :)
     
  17. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili Sennur zaten hersey mentalitede basliyor mentalitede bitiyor.Bu demek degil ki Anadolu Balikcisinin mentalitesi eksiktir, zayiftir.Hayir degil.Sadece farkli.
    Cok farkli.Bizler olta balikciligini olta balikciligindan ekmek kazanan Ustalardan ogrendik. Bu konuda daha once yazdigim bir yaziya cani isteyen soyle bir baksin.
    Ilginc noktalar bulacaklarindan eminim.

    Tiklayiniz14 numarali mesajdir.
     
  18. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Elbette mantalite zayıflığı ya da eksikliği değil Hüseyin abi, arkadaşlar bizi bu konuda yanlış anlamasınlar. Ezelden beri süregelen bir balıkçılık kültürü var nihayetinde ve bu her yerde farklılık arz eder. Her konuda olduğu gibi, bunda da yanlışlar ve doğrular olacaktır. Biz sadece yanlış olduğunu düşündüklerimizi değiştirmeye, bundan haberdar olmayanları haberdar etmeye ve tüm balıkçıları, bir kenarından başlayarak nacizane bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ve bunu yine biz amatör balıkçılar için yapıyoruz. Bu nedenle arkadaşlarımızın da bunu eksiklik ya da zayıflık olarak nitelendirmeyeceği, bizim de böyle sandığımızı düşünmeyecekleri kanısındayım. Neticede, yanlışlar zamanla elenecek ve doğru olanlar kalacaktır. Hatta bugün doğru zannettiklerimiz, belki yarın yeni fikirlerin doğrultusunda yanlış ve eski olarak görülecektir bilemeyiz. Şayet öyle olursa da, yeni fikirlerin benimsenmesi için çalışacağız. Bu, doğru olanı bulmak adına gidilen yoldaki, bitmeyecek bir döngüdür. Bizler de ister istemez, hep bu döngünün içinde doğrudan yana olacağız elbette...
     
    Son düzenleme: 19 Aralık 2007
  19. onurjordan

    onurjordan onur

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    921
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Şeytan oltası ...
    Şimdiye kadar çarpma kullanmadım. Kullanma gereği duymadım yemli oltayı salıp onun yemi alıp benim balığı çekmem daha çok hoşuma gidiyor. Ama çarpma kullananada kullanma demem o avlanma stilide onun tercihidir. Balığa zarar verdikten sonra yemli takımlada veriyoruz çapariylede veriyoruz az veya çok.
     
  20. Balikci34

    Balikci34 selim

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    2.590
    Şehir:
    Almanya
    Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Kefaller biraz ufak da olsa idare eder...